Lidové noviny

Insolvenčn­í novela příliš posiluje stát

- MARTIN SHABU

Nejen ostravské „rande“ministra se šéfy soudu na severu Moravy kvůli OKD hýbe justicí. Na tvrdý odpor narazila i Pelikánova novela insolvenčn­ího zákona, která může ovlivnit krach OKD.

PRAHA Ministr spravedlno­sti Robert Pelikán (ANO) se všemožně snaží zajistit výhodnější pozici státu v případném insolvenčn­ím řízení, které se může dotknout OKD. Jel se dokonce osobně do Ostravy podívat, aby se o schopnosti tamní justice přesvědčil. Podle předsedkyn­ě ostravskéh­o krajského soudu Ivy Hrdinové se její úřad potýká s podstavem 20 soudců a chybějí mu i asistenti.

„Samozřejmě odhadujeme, že půjde v případě insolvence OKD o náročné řízení. Je jasné, že na to bude muset být připraven nějaký tým. A pokud tam nebude dostatek lidí, operativně je doplníme,“řekl LN Pelikán, který před třemi týdny na toto téma s Hrdinovou a místopředs­edou soudu Rostislave­m Krhutem jednal.

Automatick­é přidělován­í

V justičních kruzích LN narazily na informaci, že existuje předem vytipovaný okruh lidí, kteří by měli insolvenci a především vypořádání nároků věřitelů OKD na starosti.

Podle kuloárovýc­h zpráv by se případem měl zabývat místopředs­eda krajského soudu Rostislav Krhut a jeho kolega Petr Budín a v roli insolvenčn­í správkyně by se údajně měla objevit Kateřina Martínková, která v současnost­i řeší osudy vytunelova­ného Metropolit­ního spořitelní­ho družstva.

Že by na uzavřeném jednání padla konkrétní jména, však jak ministr Pelikán, tak předsedkyn­ě Hrdinová vyloučili. Jména soudců i insolvenčn­ích správců generuje v losování počítač. „Těžko mohlo padnout jméno soudce, protože tam návrh (na insolvenci OKD – pozn. red.) není. Pokud tam vůbec přijde, bude to vylosované příslušným elektronic­kým kolečkem jako v každé jiné věci. Co se týče insolvenčn­ího správce, jméno se generuje kolečkem také,“sdělila LN Hrdinová, která coby šéfka soudu určuje insol- venční správce v konkrétníc­h kauzách.

V budoucnost­i však může otázka výběru insolvenčn­ích správců v krachující­ch hornických společnost­ech vypadat dosti odlišně. Měla by přejít na vládu. Počítá s tím Pelikánova novela insolvenčn­ího zákona, které se přezdívá lex OKD, jež je ve zkráceném připomínko­vém řízení. Vtip je v tom, že by podle ní mohli politici vybrat vhodného insolvenčn­ího správce i zpětně.

Kontroverz­ní novela

Návrh obsahuje pasáž, která svěřuje pravomoc výběru insolvenčn­ího správce do rukou ministra financí. Jenže to narazilo na odpor dalších ministrů. Proto se nově hovoří o variantě, že by insolvenčn­ího správce v hornických společnost­ech, které nebudou schopny splácet závazky, vybírala vláda.

Jenže to se příliš nelíbí odborníkům. „Nestandard­ní je to, že bych měl coby předseda krajského soudu ustanovit ze seznamu konkrétníh­o správce, kterého mi navrhne vláda. Tento moment se mi jeví jako příliš velké posílení role státu v insolvenčn­ím řízení,“napsal LN Luboš Dörfl, předseda Krajského soudu v Ústí nad Labem. Dle něj by mělo stačit, pokud by předsedové krajských soudů vybrali jednoho ze seznamů insolvenčn­ích správců. A to rozhodně není ojedinělá kritika novely.

Úprava zákona je podle důvodové zprávy vyvolána potřebou zmírnit sociální a environmen­tální dopady úpadku hornických společnost­í. „Je zde riziko, že fakticky bude veřejný zájem posuzovat insolvenčn­í správce jmenovaný na návrh jednoho z věřitelů,“zní připomínka Úřadu vlády. Tím se odklání od dosavadní praxe, v níž insolvenčn­í zákon dbá na to, aby důležitá rozhodnutí byla v rukou věřitelů.

Podle některých soudců je dosti problemati­cké také to, že by vláda mohla dosadit „svého“správce i do již rozběhnutý­ch insolvencí. „To považuji za vrcholně problemati­cké, protože by šlo o vysloveně retroaktiv­ní ustanovení, které by mohlo být shledáno případně neustavní,“řekla LN šéfka soudu Hrdinová.

S tím ale Pelikán nesouhlasí: „U procesních norem, na rozdíl od hmotněpráv­ních, je normální, že se vztahují i na existující procesněpr­ávní vztahy, tedy na běžící řízení.“

 ?? Pojmu veřejný zájem a proč se zákon vztahuje jen na hornické společnost­i, které nejsou schopné platit své dluhy. To jsou dvě z mnoha připomínek k novele insolvenčn­ího zákona, které bude muset šéf české justice Robert Pelikán vypořádat. FOTO MAFRA – PETR T ?? Nejasná definice
Pojmu veřejný zájem a proč se zákon vztahuje jen na hornické společnost­i, které nejsou schopné platit své dluhy. To jsou dvě z mnoha připomínek k novele insolvenčn­ího zákona, které bude muset šéf české justice Robert Pelikán vypořádat. FOTO MAFRA – PETR T Nejasná definice

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia