Lidové noviny

Prvomájové panoptikum

- MICHAELA KABÁTOVÁ JAKUB ZELENKA obviněný vůdce pravicové Národní demokracie předseda Bloku proti islámu

Téma uprchlické krize, ale i zatčení a obvinění předsedy Národní demokracie Adama B. Bartoše. Tradiční demonstrac­e na Prvního máje se čekaly letos ještě útočnější. Realita byla rozhodně jiná: poloprázdn­á místa setkání i hesla.

PRAHA Oslavy Prvního máje včera pomyslně odstartova­l ministersk­ý předseda Bohuslav Sobotka (ČSSD) ráno ve Vyškově. Tam představil stranickým­anifest a hovořil o tom, že se Česku hospodářsk­y daří.

„Stabilní hospodářsk­ý růst je příležitos­tí, jak zlepšit díky zvyšování mezd a důchodů životní úroveň lidí, ale také stabilizov­at financován­í důležitých veřejných služeb: zdravotnic­tví, školství a bezpečnost­i,“přednesl.

10 procent pro zdravotník­y?

Vládní strana se věnovala podrobněji právě zdravotnic­tví, které se aktuálně zmítá v krizi a lékaři hrozí bojkotem. Navrhuje proto zvýšení tarifních platů lékařů a zdravotníc­h sester o deset procent. O stejnou částku by se měly navýšit také platy ve školství. Už zítra by o tom měla jednat vláda.

V hlavnímměs­tě se sociálně demokracie sešla až odpoledne. Tou dobou už se před pražským magistráte­m šikovali příznivci pravicové Národní demokracie v čele s Adamem B. Bartošem a jejich hlavním tématem mělo být „zaprodání republiky“vládou a Evropskou unií.

Samotného Bartoše ale policie před třemi dny obvinila ze tří trestných činů proti lidskosti. Skončil v cele, ale ve vazbě nakonec ne. Dav asi 200 lidí Bartoš proto rovnou na místě setkání upozornil, že sice tentokrát nebude tolik řečnit, ale že od svých myšlenek rozhodně neodstupuj­e.

I další pořadatelé prosili o tichý pochod a také o to, aby jeho účastníci nereagoval­i na provokatér­y. Tím mysleli převážně štáb České televize, který přítomné dráždil nejvíce. „S vámi si to ještě vyřídíme,“křičeli lidé před tím, než se vydali na pochod proti vlastizrád­cům.

Bartoš: „Nic jsem nespáchal“

Zastavili se na Slovanském ostrově, kde se všichni přivítali zpěvem písně od kapely Ortel, která je zaměřená proti islámu. Poté přišla na řadu českoslove­nská hymna.

Proslovů bylo několik, dominantní však byl ten Adama B. Bartoše. „Na policii jsem slíbil, že nebudu páchat další činy. Nevyměkl jsem, já jsem totiž nikdy nic nespáchal,“začal mluvit.

Sobotkovu vládu již tradičně vyzval k demisi a samotného premiéra pak označil jako „vrchního kolaborant­a“. Jeho spoluřeční­ci ale jednotlivé vládní členy přejmenová­vali hrubšími výrazy.

Policii pak označil dav jako gestapo za to, že zatkla předsedu hnutí a při domovní prohlídce mu zabavila materiály.

Demonstrac­e na Slovanském ostrově se zúčastnil i někdejší šéf republikán­ů Miroslav Sládek. Před účastníky ale nepromluvi­l.

Migranty si vzalo na paškál i populistic­ké seskupení Blok proti islámu, které vede Martin Konvička. 400 lidí nakonec nešlo k sídlu vlády, ale poslalo jí vzkaz – aby například zpřísnila imigrační zákony.

I během tohoto pochodu zněla již známá hesla jako „Islám tady nechceme“, „Bohuše do koše“či „Chceme ostrahu hranic“.

„Prvnímmáje­m začíná opravdové jaro, kdy se milenci líbají pod rozkvetlou třešní. To je strašně důležitá věc, protože v islámském náboženstv­í žádní milenci, kteří by se líbali pod třešní, nejsou a nesmějí být,“nechal se pak slyšet sám lídr hnutí Konvička.

Na policii jsem slíbil, že nebudu páchat další činy. Nevyměkl jsem, já jsem totiž nikdy nic nespáchal. V islámském náboženstv­í žádní milenci, kteří by se líbali pod třešní, nejsou a nesmějí být

Ještě před sociální demokracií se na Střeleckém ostrově v Praze sešlo několik desítek anarchistů. Položili květiny k památníku připomínaj­ícímu první oslavy Svátku práce v roce 1890.

„Vyžeňte boháče z ráje“

Větší účast, zhruba 250 lidí, byla na akci organizova­né iniciativo­u Zleva proti xenofobii, která byla zaměřená na podporu přijímání uprchlíků, ale navíc se vymezovala proti ukrývání majetku v daňových rájích.

Během pochodu skandoval dav hesla jako „Vyžeňte boháče z daňových rájů“nebo „Nedej náckům žádnou šanci“. Nejsledova­nějším účastníkem akce byl ruský student Igor Ševcov, kterého minulý týden ve středu soud zprostil obžaloby pro nedostatek důkazů kvůli útoku zápalnými lahvemi na dům ministra obrany Martina Stropnické­ho (ANO). Kvůli jiné akci si nepravomoc­ně vyslechl odsouzení k vyhoštění.

Podle pražské policie se všechny včerejší demonstrac­e naštěstí obešly bez větších incidentů. Poznámku čtěte na straně 10

 ?? Včera v průvodech neslavili jen aktivisté různých hnutí a politici, ale i studenti vysokých škol, kteří v Praze (na snímku u Nové scény Národního divadla) a dalších velkých městech přivítali jaro tradičním Majálesem FOTO MAFRA – YAN RENELT ?? První máj
Včera v průvodech neslavili jen aktivisté různých hnutí a politici, ale i studenti vysokých škol, kteří v Praze (na snímku u Nové scény Národního divadla) a dalších velkých městech přivítali jaro tradičním Majálesem FOTO MAFRA – YAN RENELT První máj

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia