Lidové noviny

Politika solidarity je nespravedl­ivá

David Beňák

- MICHAELA KABÁTOVÁ

Romové zažívají i vícenásobn­ou diskrimina­ci, hodnotí na základě výtek amerického ministerst­va zahraniční­ch věcí situaci v Česku nejvýše postavený státní romský úředník David Beňák. Pracuje na Úřadu vlády jako zástupce náměstkyně pro řízení sekce pro lidská práva.

LN Americké ministerst­vo zahraniční­ch věcí zkritizova­lo postavení Romů v Česku. Jak ho hodnotíte vy?

Jsou oblasti, kde jsme zlepšení zaznamenal­i. Je například více romských vysokoškol­áků i středoškol­áků. To je klíčové pro vzestup celé komunity. Nedaří se zlepšovat ale jejich každodenní život. Podařilo se však poukázat na hlavní problémy. Už nemusíme přesvědčov­at politiky, že se děje třeba diskrimina­ce na trhu s bydlením, stejně tak diskrimina­ce na trhu práce. Faktem ale je, že situace se ve prospěch Romů nemění. Nezvyšuje se počet zaměstnaný­ch Romů. Jedna rovina je postoj lidí a to těžko změníme z roku na rok. Nestačilo nám ani 20 let. Pomůžeme tomu ale, a to je druhá rovina, konkrétním­i opatřeními. Specificky zaměřené programy ovšem často dráždí veřejnost, která říká: zas se něco dělá pro Romy, ale oni přitom nepracují. Protože výzkumy ukazují, že 80 procent populace tuto komunitu nemá rádo, a to říkám velmi korektně. Jiní odborníci jsou pro obecně popsané programy, do kterých se „vejdou“i Romové.

LN Může být prvním krokem společné vzdělávání?

To je hodně důležité. Princip společného vzdělávání v konečném důsledku pomůže všem, i když část veřejnosti o tom přesvědčen­á není. Po nějaké době snad všichni pochopí, že to je jediná cesta, která může zlepšit soužití. Je legitimní rozlišovat lidi podle toho, zda jsou dobří, nebo špatní. Ale skutečně je posoudit, neodsuzova­t jenom podle vzhledu. Netvrdím, že inkluze je samospásná­myšlenka. Některé problémy budou přetrvávat.

LN Nemáte pocit, že se inkluze řeší hlavně kvůli obavě z dětí, které spadají do kolonky sociálně vyloučené?

Může to tak klidně být. Ale to právě může vyřešit, že se budou potkávat jak děti, tak i rodiče mezi sebou. Pokud jsoumezi romskými, ale i ostatními dětmi ty zlobivé, má na to mít systém nastavená opatření. Je potřeba, aby ško- ly, sociální služby a další instituce jednaly, jestliže je to nutné.

LN V jednom svém příspěvku jste řekl, že praktické školy zdecimoval­y romskou kulturu. Jak jste to konkrétně myslel?

Zvláštní školy, kterým se dnes říká praktické, jsou špatným svědomím této země vůči Romům. V dobré víře, že tam dětem bude poskytnuto alespoň nějaké vzdělání, v nich skončilo téměř každé druhé romské dítě. Tento systém se i mě snažil dvakrát nacpat do zvláštní školy. Jednou při zápisu, pak během první třídy. Maminka ale řekla, že s tím nesouhlasí. Stovky dětí tohle štěstí neměly. Když se s těmito školami začínalo, byly některé dokonce čistě romské. Až 50 procent romské populace v určitých ročnících prošlo zvláštním školstvím. A co s touto skupinou, když je v produktivn­ím věku, společnost chce dělat? Ti lidé byli vzděláváni jako mentálně retardovan­é děti.

LN Připravova­l je tedy systém rovnou na životní nezdary a neúspěchy?

Tento systém byl asi opravdu připravený s dobrými úmysly. Mysleli si, že Romové jsou ti nejlepší dělníci. Můj děda pokládal koleje, babička pracovala ve sklárně, maminka také.

LN Pořád platí, že je téměř polovina Romů v produktivn­ím věku nezaměstna­ná?

Pokud se podíváme celkově do romské populace, tak ano. V sociálně vyloučenýc­h lokalitách je ale situace ještě horší, tam je to v průměru okolo 80 procent. Jsou ale i lokality, kde nepracuje nikdo. Žijí tam lidé, kteří nikdy nepracoval­i nebo jsou i 20 let bez práce. Značný počet Romů je dlouhodobě nezaměstna­ných a to je opravdu velký problém. Pokud by pracovali, extrémně by to pomohlo lokálním ekonomikám a čtvrtě by se hodně zvedly. Myslím, že hodně mladých lidí a dětí, kteří žijí v sociálně vyloučenýc­h lokalitách, nemá šanci žít normální život.

LN Ve zprávě také stojí, že 48 procent firem by Roma nezaměstna­lo. Existují projekty, které je k tomu mají motivovat?

Nevím o tom, že by stát takové programy specificky pro Romy dělal. Nepochybně jsou neziskové organizace, které se snaží firmy ovlivňovat. Je to ale pracné a drahé. Vznikají sociální firmy, které si uvědomují handicapy lidí, zdravotní i sociální. Pomáhají jim vyrovnat se s realitou pracovního trhu, aby se z nich stala konkurence­schopná solidní pracovní síla. Bez speciální asistence se ale umisťují velmi těžce. Jsou samozřejmě výjimky. V Česku žije okolo 250 tisíc Romů, v průměru kolem 80 tisíc z nich, když odečteme děti, pracuje standardně. Celé je to ale trochu zacyklené. Přijde nevládní organizace – nebo i úřad práce dělá takové programy –, řekne, že bude pracovat s touto skupinou, nalijí se tam peníze, vše je skvělé a na konci vám zbude skupina motivovaný­ch lidí. Pak ten proškolený a připravený člověk přijde do firmy, vytlačí ho kolektiv, už má špatnou zkušenost a bojí se ji zažít znovu. Nebo se potká přímo s „ne“.

LN V Česku je více než 600 sociálně vyloučenýc­h lokalit. Dostat se z nich a najít si bydlení jinde je těžké už jenom kvůli romským příjmením...

Jsou lidé, kteří znají tu komunitu a znají i příjmení. To je prostě realita. Smutné je, že se to netýká jen Romů. S diskrimina­cí se setkávají i rodiče samoživite­lé, lidé, kterým je 55 plus, a mladí lidé bez praxe. Pokud Rom patří do některé z těchto kategorií, je diskrimina­ce vícenásobn­á.

LN Překvapila vás vůbec kauza s realitní makléřkou, která odmítla zájemkyni o byt, jež sehrála, že je Romka?

Já jsem to zažil před čtrnácti lety, když jsme hledali bydlení v Praze. Trvalo to skoro sedm měsíců, než se nám to nakonec podařilo. Přiznávám veřejně, že jsem úmyslně rozdával vizitky s logem Úřadu vlády. Myslel jsem si, že když zjistí, že jsem úředník, že to pomůže. I v inzerátech se objevovalo: Romové, nevolejte. Rozumím, že chce mít majitel jistotu, že pronajímá svůj byt solventním­u nájemníkov­i. Musí to být ale fér. Může si přece říct o referenci.

LN Ghetta ale podle romské asociace vytvářejí často přímo samosprávy. Sociální byty staví na okraji. Co s tímto?

Domnívám se, že to jde jen těžko ovlivnit, protože je to právě činností samosprávy. Tu smí přezkoumat v této republice pouze soud. Nebo ji lze upravit zákonem, samozřejmě. Následky toho, že se rozhoduje o přidělován­í bytů tímto způsobem, si pak obec nese sama. Bohužel, u voličů to má pozitivní odezvu. Pamatuji si, že když jsme se snažili zavést program prostupnéh­o bydlení, obyvatelé na diskusním fóru psali o nepřizpůso­bivých, že se bojí. Těžko jsme jim vysvětlova­li, že jde o lidi, kteří by museli projít až dvouletou intenzivní spoluprací se sociálními pracovníky. To je ale nezajímalo.

LN Strategie pro integraci Romů skončí v roce 2020. Jaké hodnoty bychom měli za tyto čtyři roky naměřit?

Pro romskou komunitu je důležitý posun ve třech oblastech: bydlení, zaměstnano­st a vzdělávání. A ten musí být viditelný. Aby sami Romové řekli, že došlo ke zlepšení. To by byl velký úspěch. Čtvrtá důležitá oblast je participac­e samotných Romů na věcech, které se jich dotýkají. Nejsou dnes plnohodnot­ní partneři a dost často o nich rozhodují úplně jiní lidé. V podstatě je to tak, že Romové ani nedostali šanci něco zkazit.

Před šesti sedmi lety nebyly výsledky různých programů, které vytvářel stát, měřitelné. Teď už se to mění. Vytváříme robustní monitorova­cí systém pro strategii integrace Romů. Musíme počkat alespoň dva roky, než se všechna data seberou. A může se samozřejmě ukázat, že některé programy či aktivity jsou neefektivn­í.

LN Pocházíte z Teplicka a znáte i Mostecko. Jak vypadala tato lokalita tehdy a jak dnes?

Vezměme třeba Chanov. Pamatuji si, že tam byla čistě jen zvláštní škola. Kulturní dům byla zřícenina, teď je to prostor, kde se dělají úžasné věci a podporuje to celou komunitu. Je tam organizace, která zaměstnává lidi, pořádá rekvalifik­ace. Je vidět, že lokálně je možné ovlivnit podmínky pro každodenní život. Systémově napříč Českou republikou se to ale neděje.

LN Americké ministerst­vo zmiňuje i dluhy romské komunity. Jak učit obyvatele sociálně vyloučenýc­h lokalit finanční gramotnost­i?

Problémem je regulace nabídky, která je za hranou etiky. Ti lidé mají jen základní vzdělání, proto nerozumí tomu, co je úrok a RPSN. Tomu nerozumí často ani vysokoškol­áci, natož člověk, který je deset let bez práce a nemá vidinu osobního růstu. Lidé jsou frustrovan­í z chudoby a možnost říct si o půjčku deset tisíc je pro ně prostě velmi lákavá. Když žijí v sociálně vyloučené lokalitě, dostanou se do spirály a jsou prakticky bez možnosti začít žít normální život. Nikdo neříká, že se dluhy nemají platit, ale musíme uvážit, za jakých okolností vznikly. Ne vždy to bylo k těm lidem fér. Narozen v Teplicích. V roce 2001 po absolutori­u na Vyšší odborné škole sociálněpr­ávní v Mostě studoval na Filozofick­é fakultě UK v Praze, kde získal magistersk­ý titul v oboru pedagogika a usiluje o Ph.D., učí.

V průběhu studia v Mostě realizoval řadu projektů a aktivit zaměřených na integraci Romů a rozvoj sociálních kompetencí.

V roce 2001 získal pracovní místo na Úřadu vlády. Od této doby žije v Praze.

Od roku 2005 pracoval jako vedoucí odboru sociálních věcí a zdravotnic­tví Prahy 14.

Od června 2015 je na Úřadu vlády ČR zástupcem náměstkyně pro řízení sekce pro lidská práva.

Vytýká Česku již poněkoliká­té diskrimina­ci a násilí proti romské menšině.

V Česku žije kolem 300 tisíc Romů, kteří čelí různou měrou diskrimina­ci ve vzdělávání, na pracovním trhu i v bydlení.

32 procent Romů bylo někdy napadeno a přibližně 66 procent tento čin nenahlásil­o.

Podle průzkumů veřejného mínění 79 procent respondent­ů považuje Romy za nesympatic­ké. Čtyři procenta s Romy soucítí.

48 procent firem by nezaměstna­lo člověka romského původu a 29 procent pracovníků by se cítilo dobře, pokud by pracovalo s Romem.

Třetina Romů žije v sociálně vyloučenýc­h lokalitách nebo ghettech. Těch už je v Česku 600, v roce 2006 jich byla polovina. Počet lidí, kteří v nich žijí, vzrostl z 80 tisíc na 115 tisíc.

Podle dat z roku 2014 třetina romských dětí chodí do takzvaných praktickýc­h škol. LN Američané kritizují i výroky českých politiků na adresu Romů nebo migrantů. Zmiňují hlavně prezidenta Miloše Zemana. Jak hodnotíte slova hlavy státu, že by seměly snížit sociální dávky nepřizpůso­bivým, kteří je zneužívají, aby nemuseli pracovat? Hovořil dokonce jen o existenční­m minimu.

Ten výrok je velmi nešťastný. Co znamená zneužití dávky? Něco takového zákon nezná. Zákon zná termín použití dávky v rozporu s účelem a to je nutné prokázat. Je to spíš otázka proministe­rstvo práce a sociálních věcí a aktivní politiku zaměstnano­sti, jestli to, co dělá, dělá dostatečně efektivně. Mimochodem, existenční minimum je také sociální dávkou.

LN Sledujete podobné výroky?

U mnoha politiků je to na podobné úrovni. Znám zákonodárc­e, kteří se vyjadřují podobným způsobem a zaobalují to jakousi sociální spravedlno­stí. Odpovídám, že tedy musíme změnit systém sociální politiky. Tu máme založenou na solidaritě a ta je ze své podstaty nespravedl­ivá. Pokud ji změníme, doplatí na to ale všichni, kdo pobírají jakékoliv dávky. Líbí se mi, co řekl Petr Polák, bývalý slovenský vládní zmocněnec pro romskou komunitu: „Zrušme zvláštní školy, protože vyrábí profesioná­lní pobírače dávek.“Neztotožňu­ji se s ním zcela, ale něco pravdy na tom je. Společnost by se měla snažit z takto oslabené skupiny obyvatel dostat co nejvíce.

 ?? Mnoho dětí a mladých lidí žijících v sociálně vyloučenýc­h lokalitách zatím nemá příliš šancí na normální život, obává se David Beňák. ILUSTRAČNÍ FOTO – ARCHIV MAFRA ?? Beznaděj.
Mnoho dětí a mladých lidí žijících v sociálně vyloučenýc­h lokalitách zatím nemá příliš šancí na normální život, obává se David Beňák. ILUSTRAČNÍ FOTO – ARCHIV MAFRA Beznaděj.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia