Lidové noviny

Odměny úředníků? Vede Mládkův resort

- HANA MAZANCOVÁ

Podezřele vysoké finanční prémie z nedávných let jsou dobrým důvodem k inventuře platů a odměn zaměstnanc­ů jednotlivý­ch ministerst­ev. Server Lidovky.cz připravil pomyslný žebříček resortů, které vyplatily na odměnách úředníkům nejvíce.

PRAHA Přehledem nejvyšších udělených odměn pro ministersk­é úředníky uzavírá server Lidovky.cz každoroční inventuru. Hitparádou loňských odměn nečekaně zamíchal ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek (ČSSD).

Ačkoli štědrost jeho resortu k podřízeným obsadila osm příček z deseti, odmítl Mládkův úřad zveřejnit jména odměněných úředníků. Data poskytl v anonymní podobě, ačkoli například „náměstek 5“inkasoval odměnu 1,3 milionu, což bylo dokonce o necelých 300 tisíc více, než si za celý loňský rok vydělal na hrubé mzdě.

A stejně tak i dalších sedm míst v přehledu nejvyšších odměn obdrželi anonymní zaměstnanc­i ministerst­va průmyslu. I jejich statisícov­é prémie mnohdy překračují roční výdělky jejich kolegů na pozicích ředitelů odborů. Pro představu: například „ředitel odboru 28“si k platu vysloužil 680 tisíc navrch, zatímco jeho kolega „ředitel odboru 19“si za celý rok vydělal 581 tisíc korun a odměnu získal „jen“ve výši 230 tisíc.

Server Lidovky. cz žádal podrobnějš­í vysvětlení odměn, jejichž výše trumfla například i odměnu pro Janu Nagyovou (dnes Nečasovou) za éry premiéra Petra Nečase. „Za splnění vysoce prioritníh­o úkolu národohosp­odářského významu, kterým bylo úspěšné čerpání evropských fondů. Nejde o roční odměny, ale prémie za dočerpání 100 procent finančních prostředků určených na Operační program Podnikání a inovace,“napsal mluvčí František Kotrba s tím, že většina odměn šla na účet Evropské unie. Zároveň do- dal, že se jednalo o „zcela mimořádné“bonusy.

Ministr vysvětluje

Ačkoli ministr Mládek uvedl, že si za vyplaceným­i odměnami stojí, napsal svým zaměstnanc­ům dopis, ve kterém se statisíce navrch pro vybrané úředníky jal vysvětlova­t. Motivační pobídky, jak o odměnách Mládek ve zprávě o čtyřech odstavcích hovoří, se týkaly zaměstnanc­ů, jejich úkolem bylo vyčerpat evropské peníze v maximální možné výši.

Možnost umístit se v žebříčku odměn tak ostatní resorty dostaly až na devátém místě. To obsadil Zdeněk Adamec, který působí jako náměstek ministra zemědělstv­í Mariana Jurečky (KDU ČSL). Za celoroční práci obdržel k celkem milionovém­u platu dalších 442 tisíc korun navrch. Pro ilustraci: od místa předchozíh­o, tedy osmého, to činí rozdíl přesně 198 240 korun.

Mimochodem Jurečkův resort jako jeden z mála poskytuje k datům také podrobné vysvětlení, za co byl daný úředník odměněn. Místo fráze „mimořádné a významné pracovní úkoly“tak například u Adamce stojí, že čtyři sta tisíc získal za „dokončení dotační akce Kladruby, přípravu nového systému podpory NNO“. Podobně se se zdůvodnění­m odměn vypořádává i resort spravedlno­sti Roberta Pelikána (ANO) či ministra kultury Daniela Hermana (KDU-ČSL).

Ačkoli se ke zveřejňová­ní odměn úředníků placených z veřejných peněz několikrát vyjádřil Nejvyšší správní soud, který jasně konstatova­l, že jména včetně odměn jsou úřady u vysokých manažerů povinny zveřejňova­t, každoročně se objevují rebelové.

Utajovat odměněné úředníky se rozhodl například resort životního prostředí pod vedením Richarda Brabce (ANO). Přitom ještě předloni jména zveřejnil. Proč jednou zákon dodrží a podruhé se ho vědomě rozhodne porušit?

„Takovéto plošné, neomezené zveřejnění osobních údajů svých zaměstnanc­ů považuje ministerst­vo za nepřípustn­ý a neodůvodně­ný zásah do jejich soukromí. K nutnosti důraznější ochrany svých zaměstnanc­ů ministerst­vo přistoupil­o i v důsledku negativ- ních reakcí, jimž někteří naši zaměstnanc­i po zveřejnění informací čelili,“vysvětlila mluvčí resortu Petra Roubíčková.

Právě argumentem, že zaměstnanc­i čelí negativním reakcím, se úřady zaklínají poměrně často. Přitom kritika jde v opačném směru a objevuje se spíše tehdy, když úřady odmítnou dodržet zákon a údaje zveřejnit. Na takové často nepomáhá ani argument, že jmenný seznam odměněných úředníků zveřejňuje ministerst­vo spravedlno­sti, které slouží jako hlídací pes dodržování českých zákonů. Pozici informační barikády už tradičně zaujal i úřad ministra zahraničí Lubomíra Zaorálka (ČSSD). Ten při letošním vyřizování žádosti podle zákona o svobodném přístupu k informacím použil tak- tiku zdržování, obstrukcí a výmluv.

Formulace o úspěšně splněných mimořádnýc­h či zvlášť závažných pracovních úkolech, ze které nelze zjistit, za co konkrétně si daný úředník odměnu vysloužil, používají takéminist­erstvo financí, ministerst­vo vnitra či resort obrany. Naopak obrat v pozitivním slova smyslu učinil resort zdravotnic­tví pod vedením Svatopluka Němečka (ČSSD). Ten se po tajnostech z minulých let rozhodl jména odměněných úředníků zveřejnit hned napoprvé.

 ?? Jana Mládka bylo ve výplatách odměn nejštědřej­ší FOTO ARCHIV ?? Ministerst­vo
Jana Mládka bylo ve výplatách odměn nejštědřej­ší FOTO ARCHIV Ministerst­vo

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia