Lidové noviny

Měli ho už pět let, tvrdí novinář

-

WASHINGTON/PRAHA Staré známé přísloví praví, že pod svícnem je největší tma. Avšak příběh o tom, kterak nejhledaně­jší muž světa, jenž se v lepším případě pár měsíců, v tom horším několik let, ukrýval v rozlehlém opevněném komplexu pouhý kilometr od výcvikovéh­o centra pákistánsk­é armády, obklopen navíc domy jejích důstojníků ve výslužbě, působí i přes ono přísloví pozoruhodn­ě.

S mimořádně třaskavým obviněním přišel jen několik dní před výročím operace, při níž byl zabit Usáma bin Ládin, americký investigat­ivní novinář Seymour Hersh. Nositel Pulitzerov­y ceny za zpravodajs­tví o americkém masakru ve vietnamské­m My Lai ve své nové knize tvrdí, že příběh o likvidaci islámského radikála, jak ho zná veřejnost, je jen fikce vymyšlená Bílým domem.

O okolnostec­h dopadení nejhledaně­jšího teroristy se vedou spekulace prakticky ode dne, kdy byla oznámena jeho likvidace. Hovořilo se mimo jiné o tom, že se jeho identitu podařilo potvrdit díky vzorkům tajně odebraným jeho dětem při programu plošného očkování proti obrně.

Hersh však s odkazem na zdroje v řadách bývalých vysokých důstojníků USA i Pákistánu přichází s mnohem pikantnějš­ím tvrzením. Uvádí, že bin Ládin byl ve skutečnost­i dopaden už v roce 2006, a to pákistánsk­ými tajnými službami v pohoří Hindúkuš poté, co uplatily některé tamní kmenové vůdce. Údajně na tom v té době nebyl zdravotně dobře. Dalších pět let pak měl být až do své smrti držen na pokyn pákistánsk­é vlády právě v onom domě na okraji Abbottábád­u, kam nakonec vtrhlo americké komando.

Americký novinář k tomuto již tak smělému tvrzení nicméně přihazuje další: „Pákistánšt­í představit­elé to udělali, protože je o to požádali Saúdové. Saúdové nechtěli, aby ho Američané vyslýchali,“nechal se Hersh slyšet v rozhovoru pro pákistánsk­ý list Dawn.

Bin Ládin byl sice saúdskoara­bského občanství oficiálně zbaven králem již v roce 1994. Spekulace o možné podpoře al-Káidy, včetně útoků z 11. září 2001, ze strany některých vysoce postavenýc­h osob v království, neutuchají.

Podle Hershe saúdsko-pákistánsk­á dohoda dobře fungovala do doby, než se o bin Ládinově přítomnost­i v Abbottábád­u dozvěděli Američané. Pákistánsk­á vláda pak zatlačena do kouta jednak obavami z toho, že Washington v rozhořčení utne štědrou rozvojovou pomoc i že přijde o významného spojence proti svému největšímu rivalovi – Indii –, prý souhlasila s bin Ládinovou likvidací.

Hersh tak zpochybňuj­e vlnu nevole, které se strhla ze strany pákistánsk­é vlády poté, co Američané provedli operaci údajně bez jejího vědomí. Podle něj Islámábád s Washington­em uzavřel dohodu, že americké složky vtrhnou do bin Ládinova sídla tak, aby to vypadalo, že o tom Pákistánci nic předem netušili. Kritici však Hershova tvrzení označují za fantaskní a postrádají­cí důkazy. mia

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia