Lidové noviny

Putinova generálská rošáda

- PETRA PROCHÁZKOV­Á

Ruský prezident jmenuje a odvolává vysoké vládní úředníky, ministry, generály i vyšetřovat­ele. Vytváří nové ozbrojené složky a připravuje se na kruhovou obranu před stále více se blížícím NATO.

MOSKVA/PRAHA Osm vysoce postavenýc­h představit­elů ruského ministerst­va vnitra, obrany i vyšetřovac­ího výboru zbavil ruský prezident Vladimir Putin funkcí. Krátká zpráva o této události, ovšem bez jakéhokoli­v komentáře, se objevila na vládním webu a ve státní televizi Rossija 24 v předvečer svátečního dne 1. května. Kreml často provádí zásadní kádrové změny během svátků nebo těsně před nimi, kdy se pozornost občanů soustředí na oslavy a řada médií vůbec nevychází.

O svou funkci nečekaně přišel například moskevský velitel Federální služby výkonu trestů, náměstek ministerst­va vnitra pro Krym či velitel hlavní správy ministerst­va pro výjimečné situace v jihosibiřs­ké republice Chakasije. Pohyb nastal i v nejvyšších patrech ruského vyšetřovac­ího výboru. Igor Krasnov, jeden z nejslavněj­ších ruských vyšetřovat­elů, byl jmenován do funkce zástupce šéfa vyšetřovac­ího výboru. Naopak dva jiné důstojníky stejných funkcí prezident s okamžitou platností zbavil.

Rošáda, kterou prezident prove- dl se svými generály, může souviset s určitou nervozitou, která vládne v poslední době v ruských silových resortech a se snahou Kremlu dosadit na všechna důležitá křesla absolutně loajální muže v uniformách. Hlavní důvody jsou podle ruských analytiků tři: zhoršování vztahů Ruska se Západem včetně trvající mezinárodn­í izolace Moskvy, nespokojen­ost části ruské mocenské elity se způsobem, jakým Putin řídí zemi, a nedostateč­né financován­í řady státních úřadů.

Kreml obchází obavy z barevných revolucí

V dubnu už prezident zásadním způsobem reformoval část ministerst­va vnitra, a tím připravil řadu vysokých důstojníků o křeslo. Federální službu pro kontrolu obchodu s drogami a Federální migrační službu likvidoval jako samostatné struktury, údajně z úsporných důvodů.

Ve stejnou chvíli Putin naopak vytvořil novou bojovou jednotku, jejíž rozpočet rozhodně převýší rozpočty obou zaniklých institucí – Federální službu vojsk Národní gardy. Do jejího čela postavil člověka, který vyniká absolutní loajalitou, svého bývalého ochránce, někdejšího šéfa služby bezpečnost­i prezidenta generála Viktora Zolotova. Podle ruských nezávislýc­h médií je hlavním úkolem národní gardy dohled nad pořádkem v zemi a zabránění tzv. barevné revoluci. Právě změny režimů, které proběhly v Gruzii a nedávno i na Ukrajině, jsou noční můrou Kremlu.

Hrůzu z barevných revolucí, která panuje v ruském politickém vedení, potvrdili minulý týden i představit­elé vojenské elity Ruska na v pořadí už páté Moskevské konferenci omezinárod­ní bezpečnost­i. Z vystoupení náčelníka generálníh­o štábu ruských ozbrojenýc­h sil Valerije Gerasimova vyplynulo, že terorismus je důsledkem právě tzv. arabského jara. To označil za výsledek „pokusů přenést hodnoty západní demokracie do zemí s osobitoume­ntalitou, duchovními hodnotami a tradice- mi“. Jako příklad uvedl Gerasimov Sýrii, kde podle něj vnější síly podle „propracova­ných metodik“organizova­ly protestní akce, poté „ozbrojené útoky na představit­ele státní moci a nakonec masivní nástup teroristic­kých formací“.

Barevné revoluce se letos poprvé staly součástí oficiálníh­o programu konference a byly zařazeny mezi hlavní hrozby. Jedna ze sekcí nesla dokonce název Barevné revoluce a regionální bezpečnost – role armády v zajištění stability státu. Po vyslechnut­í pří- spěvků je snaha Putina vybudovat si mocný ozbrojený aparát v podobě Národní gardy, která ho má chránit před převratem inscenovan­ým ze zámoří, mnohem pochopitel­nější. „Vzpomeňme frázi, že zneužívání moci vyvolává revoluci. Ale důsledky jakékoliv revoluce jsou horší než důsledky jakéhokoli­v zneužívání,“prohlásil prezident Ústavu Blízkého východu a sklidil bouřlivý potlesk.

Vyslovil to, co ostatní pouze naznačoval­i: pokud armáda a vládní elita dokáže ubránit sebe, ubrání tak i svou zemi a žádné revoluce tam neproběhno­u, i když je možné takový postup označit za nedemokrat­ický.

Barevné revoluce jsou podle ruských analytiků jedním ze způsobů, jak se NATO snaží destabiliz­ovat situaci v Rusku

Postup NATO směrem k ruským hranicím

Barevné revoluce jsou podle ruských vojenských analytiků jen jedním ze způsobů, jak se NATO snaží destabiliz­ovat situaci v Rusku. Podle ministra zahraničí Sergeje Lavrova, který minulý týden poskytl rozsáhlý rozhovor švédským médiím, se infrastruk­tura NATO už blíží „k ruskému prahu“. „Když přijímáme opatření, abychom si mohli být jisti svou bezpečnost­í, říkají nám, že to my se blížíme k Alianci. Jenže ve skutečnost­i to k nám se plíživě přibližují hranice NATO,“uvedl ministr.

Připomněl incident, kdy ruský letoun Su-24 přelétal nad Baltským mořem ve velmi těsné blízkosti amerického torpédobor­ce. Podle šéfa ruské diplomacie to ale bylo právě naopak, protože americká loď se blížila k ruské vojenské základně.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia