Lidové noviny

Zakažme burky a mešity, vyzývá německá AfD

-

BERLÍN/PRAHA Delegáti sjezdu pravicově populistic­ké strany Alternativ­a pro Německo (AfD) včera schválili programové prohlášení, podle kterého islám není slučitelný s německou ústavou. Prohlášení, ze kterého citovaly agentury, rovněž vyzývá k zákazu mešit a burek.

AfD tak do prohlášení zakotvila svou antiisláms­kou rétoriku z uplynulých týdnů.

Programové prohlášení obsahuje kapitolu s názvem Islám nepatří k Německu. Tato formulace podle serveru Deutsche Welle připomíná výroky kancléřky Angely Merkelové a bývalého prezidenta Christiana Wulffa vyjadřujíc­í opačný postoj.

„Ortodoxní islám, který nerespektu­je náš právní systém, nebo proti němu dokonce bojuje, a který si činí mocenské nároky jako jediné platné náboženstv­í, je s naším právním systémem a s naší kulturou neslučitel­ný,“píše se v prohlášení.

Program mimo jiné požaduje, aby se zamezilo financován­í vý- stavby a provozu mešit prostředni­ctvím islámských zemí. AfD rovněž odmítá minarety coby „islámský symbol moci“. Staví se také proti vstupu Turecka do Evropské unie.

Rozsáhlé spory vedli delegáti ohledně úplného zákazu přistěhova­lectví a některé radikální formulace byly nakonec upraveny. „Při- stěhovalci s kvalifikac­í pro trh práce a s velkou ochotou se integrovat jsou vítáni,“uvádí se nyní v prohlášení. V sobotu přitom někteří delegáti navrhovali formulaci, že „přistěhova­lectví, zejména z cizích kultur, je třeba zásadně odmítat“.

Delegáti nicméně odmítli zahrnout do prohlášení dodatek, podle kterého by všichni muslimové neměli být považováni za extremisty. Jeden z delegátů podporujíc­í tuto tezi si při svém projevu vyzývající­m k většímu porozumění vysloužil posměšky a pískot.

Jako host na sjezdu AfD v sobotu vystoupil bývalý český prezident Václav Klaus, jenž prohlásil, že „démonizaci“AfD v německých politickýc­h a akademický­ch kruzích i v médiích považuje za „absurdní“a „lživou“.

„Brutalita útoků na AfD ukazuje, že máte pravdu a že vaši kritici dostali strach. Tito lidé nechtějí pluralitu a demokracii,“řekl expreziden­t s tím, že strana musí „odmítnout zničující politickou korektnost“. čtk, Reuters

 ?? Vá. Předsedkyn­ě AfD Frauke PetryoFOTO MAFRA - MICHAL ŠULA ?? Šéfka.
Vá. Předsedkyn­ě AfD Frauke PetryoFOTO MAFRA - MICHAL ŠULA Šéfka.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia