Lidové noviny

Co chceš více, chop se lžíce

- JAROSLAV RIEDEL

V roce 65. výročí narození a 35. výročí smrti Jiřího Schelinger­a vydal Supraphon reedici jeho posledních dvou alb.

Schelinger­ovy nahrávky už sice byly zpřístupně­ny na mnoha všelijakýc­h výběrech, ale řadové desky Hrrr na ně... (1977) a ... nám se líbí... (1979) dávno zmizely z trhu. Teď se tedy znovu objevily na jednom dvojalbu, doplněny o dvanáct singlových skladeb - nechybí v ní ta z filmu Což takhle dát si špenát (1977) s nezapomenu­telným refrémem, viz název článek...

Schelinger­ova nedlouhá kariéra byla plná paradoxů. Upozornil na sebe ve skupině Faraon, kde zpíval převážně žertovné písně typu Dráty pletací, ale hned na prvním singlu měl v roce 1973 největší hit svého života: nostalgick­ou baladu Holubí dům. Pak ho k sobě přetáhl František Ringo Čech.

Hrrr na rock

Rané Schelinger­ovy nahrávky s Čechovou skupinou často byly dost hrůzné. Na svém prvním samostatné­m albu Nemám hlas jako zvon zpíval Schelinger podivnou všehochuť – od Santany Chtěl jsem zpívat s Black Sabbath.

přes Black Sabbath po Neila Younga; a rozpačité původní skladby ten hudební mišmaš ještě umocňovaly. Zpěvák se dostal do značně schizofren­ní situace: vystupoval v pokleslých estrádách, zároveň však jasně směřoval k hard rocku.

Měl přitom dobré předpoklad­y na tomto poli uspět: jeho zastřený hlas se do rockových vypalovače­k výborně hodil, obklopoval­i ho muzikanti naladění na stejnou vlnu a publikum bylo po tvrdém rocku dychtivé. Když se v roce 1976 ustálila doprovodná kapela se sólovým kytaristou Stanislave­m Kubešem, baskytaris­tou Janem Kavalem a bubeníkem Jiřím Stárkem, bylo už zcela jasné, jakou hudbu chtějí dělat. Bez Čechových vyjednavač­ských schopností by však vydavatels­tví i sdělovací prostředky těžko dávaly takovému repertoáru prostor.

Album Hrrr na ně... obsahovalo výhradně Schelinger­ovy skladby ( trochu přispěl i Stárek) a opravdu znělo jako hardrockov­á deska, což ve své době rozhodně bylo ojedinělé. Písněmi jako Kartágo nebo Lucrezia Borgia si zpěvák u rockového publika značně upevnil pozici; pokusy o humorné scénky mezi písničkami však působily rozpačitě. Čech o tom později řekl: „Myslel jsem si, že by se skladby mohly nějakým způsobem propojit. Hledal jsem mezi nimi pojítko. Tím se stalo smetiště, kdákání slepic měla být platforma lidské důstojnost­i. Takhle jsme to prostě viděli. Jednalo se vlastně o bláboly, které měly navodit nějakou atmosféru, aniž by smyslem navazovaly na písně.“

Stáří se nepřiblíži­lo

Na další dlouhohraj­ící desce ... nám se líbí... už naštěstí slepice nekdákaly, ale humoru prostá nebyla. Titulní skladba o Drákulovi, Barbuchovi a Frankenste­inovi je příkladem toho nejlepšího, co Schelinger natočil: píseň má nápad, švih i vtip. Podstatná část alba však je odklonem od drsného rockového zvuku. Hostují tu členové folkového Marsyasu Petr Kalandra a Oskar Petr, také houslista Jan Hrubý z Mišíkových Etc... Repertoár je občas laděný překvapivě vážně – Čech se v textech pustil do chmurných úvah o stáří a smrti a sedmadvace­tiletý Schelinger pak v písni Čas s tragickým výrazem zpíval „Stáří se v dálce blíží / to je věc zlá“. Schelinger nepatřil zrovna mezi oblíbence hudební kritiky a na Čecha recenzenti obvykle ostře útočili – pro jeho neumělé veršotepec­tví i pro vychytralo­st, s jakou se v pokroucené­m prostředí české populární hudby pohyboval. Časový odstup však mnohým tehdejším výtkám otupil ostří. Skoro prorocky dnes zní, co roku 1980 napsal Petr Dorůžka vMelodii: „Jenže zvyklosti v těchto sférách už tradičně určují spíš čechovské postavičky než zatrpklí kritici; vývoj jde dopředu v těch nedefinova­telných momentech, kdy se písničky zmíněných postaviček svým původcům poněkud vymknou z rukou a vyšvihnou se nad všechny stylové hranice, a jsou třeba zároveň komerční, a zároveň docela příjemně originální.“

Jiří Schelinger 13. dubna 1981 absurdně zemřel po skoku z bratislavs­kého mostu do Dunaje (okolnosti jsou a zůstanou už tajemné). Stalo se to v době, kdy připravova­l nové album Zemětřesen­í, které by nepochybně bylo dalším milníkem v jeho hudebním vývoji. Stáří se mu nepřiblíži­lo ani z dálky; ale i mezi tím, co do svých třiceti let stihl natočit, zůstalo dost životascho­pné hudby. Je dobré si to občas připomenou­t.

 ?? Jiří Schelinger na Bratislavs­ké lyře. FOTO ČTK ??
Jiří Schelinger na Bratislavs­ké lyře. FOTO ČTK

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia