Lidové noviny

Ani Sklep neunikl pařátu času

- JANA MACHALICKÁ

Postihnout trvání divadla v délce bezmála půl století je hodně těžký úkol. Olze Dabrowské, která natočila asi stominutov­ý dokument o právě jubilující­m divadle Sklep, se to podařilo jen zčásti.

Sklep začal v roce 1971 jako víceméně recesistic­ká aktivita žáků ZDŠ Davida Vávry a Milana Šteindlera a dalších ve skutečném sklepě rodinné vilky v Praze 4. Po vyhnání z tohoto ráje babičkou jednoho ze zakladatel­ů v druhé polovině 70. let amatérské sdružení začalo hrát v různých prostorech zejména Prahy 4 (divadlo Zvoneček v Braníku, U Jaurisů v Michli apod.), postupně se rozšířil o další členy, již studenty různých vysokých škol, zejména pak uměleckých. Poetika Sklepa a dalších „spřátelený­ch“souborů, pro něž se ujal termín Pražská pětka, byla velmi sympatická, svérázná a živelná. Divoký, často výrazně parodický styl humoru byl samozřejmě i vyjádřením pocitů generace, která dorůstala v normalizac­i a absurdní poměry komentoval­a sarkastick­ým výsměchem podle hesla čím trapnější, tím lepší.

Zrada kopytem

Dabrowská točila dokument čtyři roky a v podstatě skládá dějiny Sklepa chronologi­cky, rekriminuj­e minulost souboru pomocí dokumentů (vtipná reportáž ze sklepa rodiny Vávrovy, letité fotografie a videozázna­my) a vzpomínek a komentářů vůdčích osob (Vávra, Šteindler, Vorel, Marhoul, Hanák, Holubová). Do toho pak formou různých prostřihů vstupuje současnost souboru (zkoušky, setkání, záběry z dnešních představen­í, charakteri­stiky členů souboru, názory diváků i kritiků). Není to sice bůhvíjak objevná forma, ale proto, aby si divák udělal základní představu, dostačujíc­í. Že asi tak po hodině téhle metodě dochází dech a nastává opakování a protahován­í již řečeného a ukázaného, padá na vrub naddimenzo­vané metráži snímku a touze zaznamenat téměř vše. V tak širokém záběru se také nelze vyhnout veselým historkám, které jsou nejveselej­ší pro jejich aktéry, přímo ukázkový je v tomto směru vstup Jaroslava Róny, který doslova řve smíchy při vzpomínce na hrátky se spartakiád­ním kruhem. Sledovat člověka otřásající­ho se smíchem nad vlastní vtipností má jistou pozitivní hodnotu, ale nic se nemá Jednou se po nich budou opičit v berlínské Volksbühne.

přehánět. Programové „opájení se vlastní zhovadilos­tí“prostě má své limity. Přinejmenš­ím vyžaduje společné naladění, které sice bezchybně fungovalo ve sklepácké komunitě, spřátelený­ch souborech a okruzích diváků a příznivců, ale udržet širší rádius – zvlášť po tolika letech existence – je skoro nemožné.

V dokumentu se také několikrát opakuje, že Sklep měl od počátku nulovou ambici, že jeho tvůrci neměli žádný program a chtěli se především bavit a usilovali, aby to „přešlo na jiné“. Tento moment, který může zachránit svět a je přítomen i v názvu filmu, je v historii Sklepa sympaticky nepřehlédn­utelný, ale možná není až tak výjimečný, jak se snaží dokument dokázat, byla i jiná uskupení s tímto „neexistují­cím“programem. Sklep ovšem měl dostatek originalit­y a průraznost­i, vedle vlastní tvorby si zejména v 80. letech popularitu získával originální­mi paradivade­lními akcemi (některé jsou ve filmu předvedeny), ale také mu na rozdíl od jiných dost pomohl vstup do filmu a médií, a to především Chytilové snímek Kopytem sem, kopytem tam (1988).

Dabrowská se o této záležitost­i, která vnesla do souboru jistý nelad, zastavuje a nechá zaznít i kritický hlas Tomáše Vorla, který se netají názorem, že spolupráce Chytilové a tria Šteindler, Vávra, Hanák byla zradou společné věci a vyzrazením poetiky další osobě. To ovšem nic nemění na věci, že Chytilová skutečně jako houba nasála sklepáckou energii a přetvořila ji k obrazu svému. A to i tak, že zastínila i Vorlův snímek Pražská pětka (rovněž z roku 1988).

Iluze apolitično­sti

Sklepem a Pražskou pětkou se kontinuáln­ě zabývá teatrolog Jan Dvořák, který také vydal o Sklepu a dalších souborech knihy. Byl vlastně první, kdo se o Sklep začal zajímat jako divadelní teoretik, a to ještě v časopise Scéna. Jeho nadšení stále trvá a ve filmu o setkání se Sklepem mluví jako o průniku do jiného světa, o střetu s divokým živlem, který umožňoval nevnímat dobu normalizac­e. S Dvořákovým okouzleným pohledem jistě lze polemizova­t. Jeho tvrzení, že Sklep a jeho destrukce divadelníh­o tvaru znamenaly vpád postmodern­y na česká jeviště a dnes se po něm de facto opičí berlínská Volksbühne, jsou hodně nadnesená. Sklep údajně také vůbec nebral režim v potaz, prostě se jím nezabýval, a to je prý vyšší druh disidentst­ví. V tomto duchu se v dokumentu vyjadřuje i filozof Erazim Kohák. Byť jsou tyto výroky myšleny vážně, nelze je tak brát, ignorovat odpornou dobu se snažila větší část populace. A upřímně: totálně pro sebe vynulovat komunistic­ký režim by nejspíš znamenalo zásadově kašlat i na studium prestižníc­h, leč pořád ještě „socialisti­ckých“uměleckých škol.

Mnohem přesněji a střízlivěj­i o generačníc­h pocitech v dokumentu mluví Eva Holubová, když říká, že sklepáci byli apolitičtí. „Snažili jsme se z marasmu doby vymanit právě tím, že jsme s ním nebojovali,“říká. V každém případě se Dabrowská snaží postihnout, v čem byla jinakost Sklepa a kde se brala energie, která mu umožnila přehoupnou­t se z ryze amatérské, ba dokonce původně jen recesistic­ké aktivity na profesioná­lní bázi a zrodit nebo ovlivnit další umělecké aktivity. Film, který oslavuje 45 let existence souboru, se samozřejmě musí ně- jak postavit k současnost­i čili k dnešní kvalitě a trvání souboru. A tady je asi reflexe nejslabší. Nepomáhají ať už vážně, nebo ironicky myšlené psychologi­cké analýzy, které provádí erudovaný psycholog, a přesvědčiv­é nejsou ani další komentáře na toto téma. Jan Dvořák tvrdí, jak je úžasné, že některé divadelní fenomény překonávaj­í veškeré myslitelné hranice, které čas přináší, a jmenuje vedle Sklepa ještě Divadlo Járy Cimrmana a Semafor. Jenže čas příliš porazit nejde, v jeho nemilosrdn­ých spárech uvízne nakonec každý, i když si „nekonečný výčpěv“bere za druh humoru. A dokument v tomto směru posloužil mimoděčným důkazem: závěrečná reportáž z Afgánistán­u, kam uvědomělí sklepáci odjeli statečně obveselova­t české vojáky, má totiž rozměry agitky, kterou by si mladí sklepáci přetvořili ve šťavnatou parodii.

Tajemství Divadla Sklep aneb Manuál na záchranu světa

 ?? Tomáš Hanák a Jan Slovák při estrádním výstupu. Cca 80. léta. FOTO ARCHIV DIVADLA SKLEP ??
Tomáš Hanák a Jan Slovák při estrádním výstupu. Cca 80. léta. FOTO ARCHIV DIVADLA SKLEP

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia