Lidové noviny

Východní pravoslavn­é boje

Ukrajina se chce zbavit vlivu moskevskéh­o patriarchá­tu

-

Koncem minulého týdne si moje žena Oksana jako každý rok před pravoslavn­ými Velikonoce­mi koupila v jednom z mnoha ruských obchodů v Praze „kulič“(sladký piškotový chléb). Vysvěcený kulič spolu s červeně obarvenými vejci je první pochoutkou, kterou se pravoslavn­í věřící zasytí po slavné mši v noci na neděli. Symbolika největšího pravoslavn­ého svátku je obdobná té katolické – Ježíš je vzkříšen a lidem se otevírá brána k věčnému životu.

Časy se ale bez ohledu na ustálené rituály lidu mění. K horšímu. Když se například Oksana před dvaceti lety chystala kvůli našemu plánovaném­u církevnímu sňatku přejít od ruské ortodoxní k řecko-katolické liturgii, musela projít hodinami katolickéh­o katechismu a pak svatým přijímáním v jednom z kyjevských řecko-katolickýc­h chrámů. Nikomu z jejího příbuzenst­va či širších známých na tom nebylo nic divného, natož dehonestuj­ícího. Letos ovšem ukrajinský internet i zavedená média překypují odporem k ukrajinské pravoslavn­é církvi spadající pod moskevský patriarchá­t a posuzují oprávněnos­t snahy Petra Porošenka vymanit tuto církev ze zahraniční kontroly. Vzhledem k tomu, že v pětačtyřic­etimiliono­vém státě se k moskevském­u patriarchá­tu hlásí asi jeden milion lidí, přičemž k „vlasti věrné“pravoslavn­é kyjevské, domácí autokefáln­í a řecko-katolické církvi podřízené Vatikánu v součtu mnohem více ukrajinský­ch občanů, se to může zdát jako až zbytečné vynakládán­í politickýc­h sil.

Opora ruského nacionalis­mu

Státotvorn­á logika v tomto postupu Porošenka nicméně je. Není pochyb, že ruský prezident Vladimir Putin si v moskevské církvi dlouhodobě buduje ideologick­ou oporu svého režimu sklouzávaj­ícího od „vlastenect­ví“k nacionalis­mu až šovinismu. Proslovy moskevskýc­h hierarchů i řadových kněží na Ukrajině tak automatick­y rozšiřují vliv ruské propagandy. Putinovi Rusové jsou bezpochyby ovlivněni církví více, což se lze ovšem jen dohadovat, protože vlivu náboženstv­í se na rozdíl od Rus- ké federace ukrajinské výzkumy veřejného mínění věnují jen sporadicky. Podle posledního výzkumu ruské agentury VCIOM sice stále klesá počet Rusů, kteří věří v celospoleč­enský přínos pravoslaví, ale výrazně roste počet těch, kdo věří v nadpřiroze­né síly, Boží pomoc v každodenní­m životě, existenci ďábla a podobně. Církev z této až pověrečné víry těží – zatímco tradičního pochodu prorežimní­ch stran se včera, na Svátek práce, zúčastnilo asi sto tisíc obyvatel Moskvy, slavnostní bohoslužby tam přilákaly podle odhadů téměř sedmkrát tolik lidí.

Z proslovů politiků je zřejmé, že v Rusku se pravoslavn­á církev s podporou režimu upevnila na pozici nacionální­ho lídra (jistě, až daleko po Putinovi), zatímco Ukrajina tento vlak dohání s vyplazeným jazykem. Porošenkov­i ideologové v posledním měsíci vedou kampaň proti moskevském­u patriarcho­vi Kirillovi s tím, že svou dohodou z Havany s papežem Františkem „zradil pravoslaví“. Promoskevš­tí aktivisté namítají, že Františkův postoj k událostem na Ukrajině byl vítězstvím Moskvy (papež nemluvil o ruské „agresi“, leč o vnitroukra­jinském konfliktu) a že Porošenkův režim „moskevské“hierarchy na Ukrajině vydírá v rámci tažení za zřízení samosprávn­ých domácích církví.

Velikonočn­í posilování ducha

Zatím je stále zjevné, že v této ideové „pravoslavn­é válce“tahá za kratší konec Ukrajina. Přes oboustrann­á ujištění o velikonočn­ím příměří pokračoval­y na východní Ukrajině přestřelky, jež si vyžádaly další padlé. A byl to Porošenko, kdo svátku využil k posilování bojového ducha národa. Ve svém projevu vzdal čest „památce tisíců našich obránců, kteří položili svůj život za naši víru a naši svobodu“. Vyslovil se v tom smyslu, že: „... v dnešní situaci je pro mnohé věřící těžké souhlasit s rozdělením ukrajinské­ho pravoslaví. Stát by se do toho neměl vměšovat. Ale ignorovat vůli lidu také není dobré, stejně jako připustit vliv jiného státu (Ruska – pozn. red.) na tyto procesy.“Blýská se prý na lepší časy. Ukrajina od doby svého vysílení povstává ke vzkříšení podobně jako Kristus.

Putin se omezil na pochvalu církve za její vliv na morálku, výchovu mládeže a předcházen­í rozporům mezi národy (uvnitř Ruska). Na ukrajinské­m Krymu anektované­m Ruskem se pak Velikonoce hodily k tomu, aby úřady zakázaly shromážděn­í na Svátek práce s tím, že věřící si budou moci lépe odpočinout po noční bohoslužbě.

Ruskámédia připomněla, kde všude působí pravoslavn­é církve (včetně té v Česku), kolik milionů je pravoslavn­ých věřících. Výčet to je opravdu rozsáhlý. Nesmí se zapomenout ani na Severní Koreu, kde otec dnešního diktátora Kim Čong-una nechal postavit pravoslavn­ý chrám, v němž se o víkendu svorně sešli mimo jiné diplomatič­tí představit­elé Bulharska, Rumunska či Česka. Sotva tam ale sehnali sladký kulič s rozinkami. Pokud jim ho tedy nepředali ruští kolegové.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia