Lidové noviny

Jak na podvody ve vědě

-

Implantát se uvolnil, pacient v lednu 2014 zemřel. Před smrtí se kvůli obtížím pokoušel s profesorem několikrát sejít; ale ten neměl čas. V červnu a v srpnu téhož roku byl pak Ital čtyřmi kolegy obviněn, že „nafoukl“výsledky svého výzkumu a dokonce jej i falšoval.

Bylo to na podzim 2011. Ve Stockholmu jsem obdivoval úspěchy univerzity Karolinska Institutet (KI), která je prvotřídní­m biomedicín­ským pracoviště­m. Podle žebříčku Times Higher Education jí dnes patří 28. světová příčka. Prostě špička.

Paní rektorka nadšeně vyprávěla, jak silní jsou v translační medicíně nebo ve výzkumu kmenových buněk. Vždyť tahle škola vychovala už pět nobelistů! A jako trumf nám, novinářům, představil­a „svou“superhvězd­u: Paola Macchiarin­iho, jenž toho roku voperoval první umělou průdušnici. „Tělo 36letého pacienta ji přijalo. Pokud se výsledky potvrdí, půjde o vzrušující věc, která může zachránit tisíce životů,“říkal mi Macchiarin­i.

Jenže. Implantát se uvolnil, pacient v lednu 2014 zemřel. Před smrtí se kvůli obtížím pokoušel s profesorem několikrát sejít; ale ten neměl čas. V červnu a v srpnu téhož roku byl pak Ital čtyřmi kolegy obviněn, že „nafoukl“výsledky svého výzkumu a dokonce jej i falšoval. Karolinska spustila vyšetřován­í. Externí posudky posléze doložily, že nejméně v šesti článcích přehnaně referoval o přínosech operací. Ale vedení se jej... zastalo.

Do věci se vložili televizní investigat­ivci. V třídílném dokumentu Insiderské zprávy: Experiment­y letos v lednu rozklíčova­li, že Macchiarin­i pokračoval v zákrocích,

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia