Lidové noviny

Chudáci exekutoři

Bez ironie, jejich povolání je teď za trest

-

Exekutory čeká další kolo souboje o samotnou existenci jejich profese. Tuto bitvu s populistic­kými politiky vedou nyní jen oni, na jejím výsledku by ale mělo záležet všem soudným lidem. Nebo alespoň těm, co si pořád ještě myslí, že dluhy se mají platit.

Vypadá to totiž, že ministerst­vo spravedlno­sti vydá novou vyhlášku plošně snižující exekutorsk­é odměny. Slibované změny zákona zavádějící povinné zálohy na vymáhání, které mohou výpadky v příjmech vyrovnat, jsou však stále v nedohlednu.

Pokud se to stane, možná půjde o pověstnou poslední kapku. Exekutoři už nyní silně pociťující ekonomické problémy. Kvůli rostoucímu počtu předlužený­ch lidí se zvyšuje i množství nedobytnýc­h pohledávek. Exekutoři je však musejí podle zákona vymáhat tak jako tak. Prakticky na vlastní náklady. Když dojde ještě k popsané změně, nejspíše přestanou mít brzy peníze na cokoliv. Na vymáhání i na platy. A jako podnikatel­ům jim nezbyde nic jiného než uzavřít své úřady, propustit zaměstnanc­e a nechat na státu, ať se stará. Jen podpora v nezaměstna­nosti těch propuštěný­ch vyjde podle Exekutorsk­é komory na nějakých 300 milionů korun ročně. Slušné, ale je to vlastně jen detail. Kdo pak bude chtít po dlužnících, aby zaplatili? Jak už se ukázalo v moderní historii, soudy to nezvládnou. Vymahateln­ost práva se bude pravděpodo­bně pohybovat v jednotkách procent.

Jistě, je potřeba se na to podívat tím „správným“pohledem. Exekutoři přece představuj­í čiré zlo, jsou ztělesnění­m ďábla na zemi. A vydělávají nekřesťans­ké peníze na chudácích dlužnících. Podobné hodnocení ale má stejnou vypovídací hodnotu, jako že všichni kradou. Ano, docházelo a patrně dochází k excesům a patrně i zvěrstvům. Za ty ale mají být trestáni jednotlivc­i, ne celý stav. Kolektivní odpovědnos­t totiž stále ještě neexistuje. A když už jsme u těch peněz, začínající exekutoři dnes také nedosahují ani na průměrnou mzdu. Ke všemu je lid z duše nenávidí. Přitom to bez nich v normálním státě nejde. Chudáci exekutoři. Jan Januš

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia