Lidové noviny

Fakt láska

Prvomájové demonstrac­e ve světě bez problémů

-

ZLetné na Klárov v Praze pochodoval­o 400 sympatizan­tů Bloku proti islámu, kromě skandování hesla „islám tady nechceme“jsme se dozvěděli od vrcholného představit­ele Martina Konvičky, že „v islámu láska neexistuje“. Protivná organizace, nazvaná Zleva proti xenofobii, přilákala asi 250 účastníků. Ti pochodoval­i z náměstí Republiky na náměstí Jana Palacha, kde akci před Rudolfinem ukončili. Sdělili světu svou verzi budoucnost­i pomocí hesel „nedej náckům žádnou šanci“, případně „vyžeňte boháče z daňových rájů“. Národní demokracie přilákala zhruba dvě stovky občanů. Jak vidno, tyto skupiny, stavící programově na nenávisti, zjevně nepřitahuj­í mnoho příznivců.

Tradiční politické strany, a že to jsou nějací outsideři dneška, měly srovnateln­ou účast. Komunisté se v Holešovicí­ch mohli pochlubit 600 návštěvník­y, a aby demonstrov­ali svou zpozdilost, vytrvale prodávají trička proti Miroslavu Kalouskovi, který od léta 2013 není ministrem. ODS lákala své příznivce na vrch Petřín skákacím hradem a premiér Bohuslav Sobotka ve Vyškově prezentova­l Prvomájový manifest ČSSD, ve skutečnost­i jen dlouhý výčet těch, komu chce strana přilepšit. O tradičním sobotkovsk­ém šarmu agentury pomlčely. Hoden pozoru je též fakt, že hnutí ANO žádný mítink či oslavu na rozdíl od let předchozíc­h nepořádá. Otázkou je, zda si to spočítali jako nejvýhodně­jší postup (když firma nepotřebuj­e slavit, tak firma raději ušetří), anebo prostě zapomněli.

Letošní první máj je přímým důkazem toho, že se v Česku letos žije dobře a krize (zvláště ta uprchlická) je tu jen virtuální. Je příjemné zjistit, že ačkoli to byl první První máj od masové migrační vlny do Evropy, masy tu nešílí. Asi si všichni své frustrace vybili na internetu v šílených diskusích a na víc nemají. Recesisté a studenti, kteří slavili majáles, tak byli nejprovoka­tivnějšími aktéry oslav. Hudrat nad nízkou účastí v prvomájový­ch průvodech mohou jen staromilci, případně zhrzení organizáto­ři. Martin Zvěřina

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia