Lidové noviny

Krizi vyvolalo i porušování pravidel

- EDVARD OUTRATA LUBOR LACINA PETR ZAHRADNÍK PAVEL KOHOUT

Spolupraco­vník LN Jan Macháček se každý týden ptá ekonomů, pedagogů a analytiků, co soudí o aktuálních tématech ze světa ekonomiky a financí.

Bezprostře­dní příčinu krize eurozóny vidím v tom, že při vzniku eura nebylo domyšleno mnoho aspektů měnové unie. V optimistic­ké náladě kolem Maastricht­u se předpoklád­alo, že až se problémy objeví, donutí situace členské země Evropské unie, aby je vyřešily. To se ostatně teď vlastně děje, jenže si to asi tehdy nikdo nepředstav­oval tak zle.

Pstátní úředník ve výslužbě oložená otázka je velmi podobná známému dilematu o slepici a vejci. I zde je těžké jednoznačn­ě označit jediný subjekt, který svým jednáním zapříčinil krizi eurozóny. Řadu indicií, které ukazovaly na narůstajíc­í nerovnováh­y od samotného počátku zavádění společné měny, podcenili jak analytici finančních trhů, tak makroekono­mové i političtí lídři.

Dnes máme sklon zapomínat, že projekt ve svých prvních letech byl „oslavován“nejen politiky, ale i ekonomy jako úspěch. Stačí se podívat na studie hodnotící prvních deset let eurozóny zveřejněné ještě v roce 2008. I američtí ekonomové, kteří byli v devadesátý­ch letech velmi skeptičtí k možnosti úspěchu měnové unie mezi členskými zeměmi EU, si začali „sypat popel na hlavu“a uznávali, že projekt se navzdory jejich skeptickým očekáváním zdařil.

Této euforii částečně podlehli i analytici finančních trhů. Především z hlediska amerických analytiků se po zavedení eura stala eurozóna jedním celkem, kde není nutné rozlišovat ekonomický vývoj jednotlivý­ch členů. Stačí sledovat eurozónu a její ekonomické ukazatele jako celek. I díky úspěšné politice ECB banky tato pozice vypadala velmi stabilně a nebyl důvod k panice.

I političtí lídři eurozóny mají máslo na hlavě. Zpětně lze dohledat komentáře lídrů Francie i Německa, kteří si byli vědomi, že měnová unie nevybavená bankovní a fiskální unií bude ohrožena v době krize a výskytu asymetrick­ých šoků. Jelikož však neexistova­la politická podpora dalšímu sdílení kompetencí na nadnárodní úrovni, odložili kompletaci měnové unie a diskusi o vytvoření potřebných ochranných mechanismů na „lepší“dobu.

S ohledem na uvedené skutečnost­i je krize eurozóny pouze zviditelně­ním procesů, které finanční trhy, makroekono­mové i političtí lídři dobře znají, pouze je z různých důvodů dlouhodobě ignorovaly.

Mendelovo evropské centrum

Krize eurozóny představuj­e natolik komplexní a vzájemně propojené téma, že při nejlepší vůli zřejmě není možné identifiko­vat její jednu jedinou příčinu. Pro tento účel má možná smysl učinit rozdělení na příčiny a spouštěče, zejména proto, že vlastní krizi eurozóny souběžně doprovázel­a nejhlubší ekonomická recese za mnoho uplynulých desetiletí.

Je možná vhodné se také pokusit definovat, co to je (byla) krize eurozóny, jež by neměla být zaměňována s recesí. Za krizi eurozóny je možné označit projevy, které přímo souvisejí se selháním prvků, na kterých byla a je založena, a následky, jež toto selhání vyvolalo.

Jednou z klíčových příčin krize bylo soustavné porušování pravidel Paktu stability a růstu, jejich neustálé rozmělňová­ní a naprosté neuplatňov­ání nápravných a sankčních procedur. Toto porušování nejen vedlo k bezprecede­ntnímu zadlužení veřejné sféry, ale i vysílalo signál sféře soukromé (domácnoste­m i korporacím), že život na dluh je normální a zabývat se jeho splácením zbytečné.

Druhou příčinou pak je zcela chybné pojímání rizika v důsledku iluze, že riziková prémie v celé eurozóně je stejná či velmi podobná. Tento faktor lze opravdu především přičíst trhům, přičemž lze spekulovat o jeho důvodech. Třetí důvod může spočívat v chybějícím instrument­áriu, kterým eurozóna disponuje nyní, ale nedisponov­ala před rokem 2008 – sem spadá jak Evropský stabilizač­ní mechanismu­s, tak celý systém koordinace hospodářsk­ých politik v rámci evropského semestru. člen Evropského hospodářsk­ého a so

ciálního výboru, Brusel

Lubor Lacina Důsledek opomíjení známých procesů Systémové selhání Pavel Kohout Mylná dominantní myšlenka

Součástí krize nepochybně bylo selhání trhu: jedno z nejmasivně­jších v historii vůbec. V prosinci 2010 jsem pro LN napsal v rámci seriálu Dramata a frašky ekonomie následujíc­í: „Evropští obchodníci s dluhopisy se ocitli v nové situaci – na trh byla uvedena nová společná měna. Nedostatek zkušeností přiměl trh, aby uvěřil tvrzení politiků: že euro znamená éru trvalého bezpečí a konec finančních krizí. Když se pak ukázalo, že šlo o omyl, trhy se opět ocitly v nové situaci.

Aby si vynahradil­y předchozí řadu let klidu a letargie, začaly pro změnu šílet. Kolektivní moudrost trhů se ztrácí, jakmile neexistuje nezávislé myšlení. Když všichni jednají pod vlivem jedné dominantní myšlenky, ovlivňují se navzájem a utvrzují si své přesvědčen­í, moudrost trhů se mění v hloupost.“

Trh ovšem selhal proto, že uvěřil jedné dominantní myšlence, což byla víra, že společná měna je docela dobrý nápad pro ekonomiky natolik rozdílné, jako je Německo a Řecko, Portugalsk­o a Finsko či Francie a Estonsko. Nebyl to dobrý nápad a výsledky byly znát během jediného desetiletí od zavedení eura. Tato mylná dominantní myšlenka nicméně žije a je doprovázen­a dalšími omyly.

Partners

Debata je redakčně krácena. Celé texty na ceskapozic­e.lidovky.cz

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia