Lidové noviny

Nižší bonusy, vysoké nájmy

-

Německý ministr financí Wolfgang Schäuble kritizoval automobilk­u Volkswagen kvůli vysokým odměnám vedení v době, kdy se firma potýká s emisním skandálem. Pro list Frankfurte­r Allgemeine Zeitung uvedl, že nemá žádné porozumění pro to, když někdo nejprve přivede velký podnik do krize ohrožující jeho existenci a pak v rámci veřejné debaty obhajuje vlastní odměny. Skupina VW tento týden oznámila, že za loňský rok vyplatí dvanácti současným a bývalým členům představen­stva 1,7 miliardy korun. Přitom loni kvůli nákladům spojeným s Dieselgate prodělal přes 43 miliard korun, což představuj­e nejvyšší ztrátu v historii.

Byty v Německu jdou na dračku hlavně kvůli nízkým úrokům a dražším nájmům. Po desetiletí národ nájemníků a opatrných střadatelů si nyní podle statistik pořizuje ve velkém nemovitost­i. Němci si tak nejen zajišťují bydlení, ale často hledají i investiční výnosy, které jim úspory v bankách nemohou přinést. Posun ke spíše americkému či britskému přístupu povzbuzuje politika levných peněz, kterou se Evropská centrální banka snaží podpořit ekonomiku a inflaci v eurozóně. Stojí za ním i růst nájmů patrný zejména ve velkých německých městech, tažený mimo jiné i přílivem uprchlíků.

Průměrný český bytový dům je starý 52,4 roku. V Praze dosahuje podle Českého statistick­ého úřadu až 61,3 roku. Za hlavním městem ve stáří následují Karlovarsk­ý (59,7 roku), Královéhra­decký (58,9 roku) a Liberecký kraj (56,2 roku). Naopak nejmladší jsou ve Zlínském kraji (41,7 roku), na Vysočině (44 roků), Středočesk­ém (45,4 roku) a Pardubické­m kraji (46,3 roku).

Největší letadlo světa přistálo v Praze poprvé na pravidelné lince do Dubaje. Airbus A380 dosedl na prvního máje ve 13.30 na dráze 12 ruzyňského letiště. Pro fandy jistě událost, jinak šikovný marketing společnost­i Emirates.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia