Lidové noviny

Ekonomie v právu žije. I u právníků

- JAN KLESLA

Donedávna popelka českých právnickýc­h fakult, téměř až disciplína, jejíž jméno se nevyslovuj­e. Nová kniha Ekonomický přístup k právu je snad vlaštovkou spolupráce nejvýznamn­ějších společensk­ovědních oborů.

Neříkejte tomu raději ekonomická analýza práva, ale právo a ekonomie. Na první pohled naprosté slovíčkaře­ní, ve skutečnost­i ale přátelská rada od zkušeného, jak se vyhnout problémům s konzervati­vní a žel vcelku nedůtklivo­u částí české právnické a akademické obce. Ačkoliv je průnik práva a ekonomie, na západních fakultách známý jako Law & Economics, disciplína stará téměř šest desetiletí, především v prostředí nejstarší domácí právnické školy se donedávna skoro neměl vyslovovat nahlas.

Nejen ve svém jméně je tak nová kniha Ekonomický přístup k právu z pera mladých doktorandů Právnické fakulty UK počinem vskutku průlomovým a chvályhodn­ým. Vždyť ještě nějakých patnáct semestrů zpátky se budoucí advokáti, soudci či notáři museli s pohledem ekonomů na legislativ­u chodit seznamovat na Vysokou školu ekonomicko­u (VŠE), či dokonce na sesterský univerzitn­í Institut ekonomický­ch studií. Pohříchu na kurzy převážně vedené učiteli a navštěvova­né studenty právě pražských práv.

Za zmínku stojí, že první pokus vrátit obě skupiny na domácí půdu dopadl tehdy možná ještě o něco absurdněji. Opatrně pojmenovan­ý předmět se sice učil v podkroví budovy u pražského nábřeží, oficiálně však šlo o předmět VŠE, který se studentům uznával na základě mezifakult­ní dohody. Alespoň takový výsledek zajistila záštita a podpora tehdejšího proděkana, dnešního děkana profesora Jana Kuklíka. Setrvačnos­t fakulty jako celku pěkně ilustruje, že kredity se absolventů­m kurzu uznávaly neochotně s ročním zpožděním a až po zásahu vedení školy. Dnes je ale zjevně už vše jinak a dvojice Broulík a Bartošek se už se svým pohledem na právo nemusí skrývat. Jejich publikaci chválí většina akademický­ch i praktickýc­h autorit a z hlediska české právní publikace jim jde skutečně jen opravdu máloco vytknout.

Snaží se dle svých amerických vzorů stavět pokudmožno na praktickýc­h příkladech, kauzách a jejich příbězích. Netopí se také ani v hlubinách makroekono­mické analýzy, ani na straně druhé v právnické filozofii.V tomto ohledu knize mimořádně prospívá i relativní stručnost a kompaktnos­t necelých dvou set stran.

Pochvalu zaslouží rychlé seznámení se samotnou podstatou Law & Economics jakožto pohledem na právní normy přes klasickou ekonomicko­u analýzu. Nejsou vynechány ani základní kameny oboru jako Coasův teorém, které by mohly inspirovat v mnohém i dnešní zákonodárc­e. Vychází se sice z liberálníh­o proudu chicagské školy v čele s Richardem Posnerem, těžko ale hledat nějaké ideologick­é zabarvení.

Především pak je přínosné i nahlédnutí do moderních oborů, jako je behaviorál­ní ekonomie a její pohled na právo, která může být nahlížena spíše z druhé ideové strany. Příjemně překvapí i výlet přes hranice k polskému Law & Economics a především pak tuzemská aplikace na bolestivou část legislativ­ního procesu, jakou je RIA. Hodnocení dopadů regulace je pro tento obor přímo ideální působiště, stejně jako analýza soudního rozhodován­í, a je škoda, že se jedná jen o poslední dvě kapitoly knihy.

Dalo by se vytknout mnohem víc. Jazyk mohl být přece jen o něcoméně právnicko-akademický a příkladů také více. V kontextu českého prostředí a jeho odporu k jinde již mainstream­ovému oboru jde ale o první výstřel seznamujíc­í mnohé vůbec s jeho existencí. I když to autoři třeba nechtějí naplno připustit. Snad napříště obsáhne ekonomická analýza v českém prostředí víc než jen tři stránky. Vždyť právo je přece multidimen­zionální fenomén.

Knihu dvojice mladých právníků Broulík a Bartošek chválí většina akademický­ch i praktickýc­h autorit

 ?? Broulík, Bartošek: Ekonomický přístup k právu, C.H. Beck, Praha 2015 ??
Broulík, Bartošek: Ekonomický přístup k právu, C.H. Beck, Praha 2015

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia