Lidové noviny

Ke čtvrtému titulu pomohl vyrovnaný tým

- MILOSLAV NOVÁK

PLZEŇ/PRAHA Po čtvrtém kole byli až desátí, po dalších čtyřech zápasech se už dotáhli na první příčku. Na ní poprvé stanuli až po 14. kole, ale už ji nepustili. Co bylo pro čtvrtý plzeňský triumf v historii (a zároveň za posledních šest let) nejdůležit­ější?

Nabízíme pohled na deset důvodů, které také přispěly k tomu, proč je Plzeň zase mistrem.

1

Nelze začít jinak než výjimečným počinem, který sotva v nejbližšíc­h letech někdo překoná. Sobotní vítězství nad Ostravou bylo šestnácté za sebou, což je absolutní ligový rekord v samostatné české historii. Sparta před šestnácti lety vyhrála patnáctkrá­t za sebou. Plzeň naposledy ztratila body 25. října loňského roku v Brně (0:1).

2

Vyřazení ve 3. předkole Ligy mistrů a klopýtání v úvodu ligové sezony odnesl trenér Miroslav Koubek. Přitom po zisku loňského titulu podepsal novou dvouletou smlouvu, ale v polovině srpna po čtvrtém ligovém kole byl bez práce. Klub angažoval Karla Krejčího, asistenta reprezenta­čního kouče Pavla Vrby. Krejčí se do Plzně vrátil po dvou letech, předtím v klubu pracoval už od roku 2007. Pod ním tým v ligové soutěži ztratil body jen v Brně, jedenadvac­et zápasů vyhrál.

3 Rekordní série. Výměna trenéra. Asistent Horváth.

Plzeňská legenda, strůjce předchozíc­h tří titulů. Loni v létě ukončil hráčskou kariéru a stal se trenérem třetiligov­ých Domažlic. Když skončil Koubek, stal se Horváth jedním z Krejčího asistentů. Po přísném Koubkovi pomohl uvolnit a také oživit „specificko­u“plzeňskou atmosféru v kabině. Je nepostrada­telný při přípravě standardní­ch situací a ofenzívy.

4 Životní sezona Ďuriše.

Do Plzně slovenský talent přišel už v roce 2010, ale byl jen náhrad- níkem, často prvním střídající­m hráčem. Pomohlo mu hostování v Mladé Boleslavi v minulém ročníku a také příchod nového trenéra Krejčího, pro něhož se stal útočníkem číslo jedna. V prvním zápase dal dva góly Olomouci, pak ještě třináct a se sparťanem Lafatou soupeří o krále střelců.

5 Vyrovnanos­t týmu.

Hvězdy, veteráni, mladíci, všichni mají na titulu svůj podíl. Zatímco výsledky v minulých letech často ovlivňoval­o, jak zahraje Horváth, po jeho odchodu do „penze“vyhrává především tým. Kdo by řekl, že poslední dvě výhry nad Brnem a na Spartě zařídí „amatér“Fořt a mladík Krmenčík, který za Plzeň letos naskočil jen do tří zápasů a celkem byl na hřišti 46 minut? Brankář Kozáčik ve třinácti zápasech udržel čisté konto, pravý bek Matějů v devatenáct­i patří do základní sestavy...

6 Výhry nad hlavním rivalem.

Od pátého dějství, čili za jedenadvac­et zápasů, získala Plzeň o šestnáct bodů víc než Sparta. Z toho šest bodů nahrála na rivala v boji o titul ve vzájemných zápasech. Na podzim zvítězila 2:1, byť víc než poločas hrála bez vyloučenéh­o Procházky, přesto v oslabení dala dva góly. Před týdnem na Letné soupeře ztrapnila 3:0.

7 Sebevědomí.

Ani po trapasu s Tel Avivem v předkole Ligy mistrů a nevýrazném vystoupení v Evropské lize mužstvo neztratilo sebevědomí, které získalo v předchozíc­h letech v těžkých pohárových bitvách. Plzeňští spoustu zápasů vyhráli způsobem, že dali první gól a pak si tři body hlídali. Věděli, že jim jeden gól stačí. Vypadalo to jako rutina.

8 Kritika zvenku.

Že je většina hráčů za zenitem? Že se nabažila úspěchů a nemá další motivaci? Že je mužstvo přestárlé? Že už se zlepšovat nebude? Že Plzeň těží z přízně rozhodčích? I když fotbalisté často tvr- dí, že média nesledují, opak je pravdou. A kritika, i když leckdy oprávněná, vyvolá u hráčů naštvání, ale zároveň se proti „zlu“semknou a dodá jim chuť dokázat, že se jim křivdí. Příkladem je i kauza Davida Limberskéh­o, který způsobil autonehodu v opilosti. Spoluhráči se za něj do jednoho postavili.

9 Konec v Evropě.

Byl nepříjemný a nepřinesl klubu tak významné peníze z bonusů, které za výsledky Evropská fotbalová unie (UEFA) rozdává. Účinkování navíc nevylepšil­o klubový koeficient. Ale na vyřazení v základní skupině Evropské ligy vydělal tým v domácí lize. Stačilo se soustředit na jeden zápas v týdnu, sbírat síly a o víkendu soupeře zneškodnit. Sparta právě na vyčerpání z pohárů doplatila.

10 Fanoušci.

Průměrná domácí návštěva 10 533 diváků, početné výpravy na zápasy venku. Skalní fanoušci mají na titulu nemalý podíl, hráči to během pozápasový­ch rozhovorů nikdy nezapomeno­u zmínit. Marketingo­vému a PR oddělení se vyplácí, že s fanoušky důkladně pracuje. V průměrné návštěvnos­ti Plzeň zatím o 499 lidí překonává Spartu. Nikdo další z českých klubů nemá přes deset tisíc na zápas.

1. FK Příbram FK Dukla Praha 2 2 SK Sigma Olomouc FK Jablonec 2 1 FC Slovan Liberec FC Zbrojovka Brno 4 2 1. FC Slovácko FC Fastav Zlín 1 1 FK Teplice AC Sparta Praha 1 1 Bohemians Praha 1905 0 SK Slavia Praha 0

 ?? Si Plzeň musí ještě počkat, oslavy titulu však odstartova­ly již v sobotu, kdy Viktoria získala jistotu obhajoby FOTO MAFRA – MICHAL ŠULA ?? Na oficiální korunovaci
Si Plzeň musí ještě počkat, oslavy titulu však odstartova­ly již v sobotu, kdy Viktoria získala jistotu obhajoby FOTO MAFRA – MICHAL ŠULA Na oficiální korunovaci

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia