Lidové noviny

Příjemná starost: Jak zvýšit kapacitu Stromovky?

- PRAHA MICHAEL BEREŇ

Herec Petr Rychlý nervózně žvýká a trhá sebou, fotbalista Milan Baroš si dělá selfie, někdejší sparťanská ikona Horst Siegl pomalu usrkává ze skleničky. A všichni dohromady sledují tenis.

V sezoně, kdy se úspěšný fedcupový tým nepředstav­í v honbě za dalším triumfem doma, nalákal fanoušky i VIP hosty turnaj WTA v pražské Stromovce. Slunečné počasí a vítězný příběh Lucie Šafářové, která v bitvě o titul porazila Australank­u Samanthu Stosurovou po dvou hodinách 3:6, 6:1, 6:4, pomohly ke skvělé finálové kulise. „Atmosféra se dá srovnat s tou při Fed Cupu,“děkovala za podporu domácí šampionka.

Organizáto­rům se vyplatilo, že navýšili dotaci na 500 tisíc amerických dolarů tak, aby mohly na J&T Banka Prague Open startovat Šafářová i Karolína Plíšková, obhájkyně titulu. Obě patřily v době, kdy se tvořil seznam hráček, do elitní desítky světového žebříčku.

V sobotu první fanoušci přicházeli více než tři hodiny před finálovým utkáním, hodinu před polednem se areál uzavřel, chvíli poté mohlo pár šťastlivců obsadit poslední místa. Třítisícov­á kapacita sparťanské­ho klubu nestačila. Někteří byli vděční i za fanzónu. Během celého týdne přišlo 23 tisíc lidí.

„Divácký zájem je velice příjemná starost,“říká Petra Černošková, ředitelka turnaje. „Podobné situace bývají i jinde. Třeba ve Wimbledonu lidé stanují celou noc a čekají, jestli se náhodou neuvolní lístek. Omlouvala jsem se divákům, na které se nedostalo, ale říkala jsem, že musí přijít včas.“

Její manžel Miroslav Černošek, majitel místního klubu, už při finále řešil, jak bude vypadat příští ročník. „Chodil s papírkem a psal si, co se mu nelíbilo,“smála se Černošková. „Jedna z odrážek byla, jak by se dala zvýšit kapacita.“Černoškovi lidé čerpali při organizaci ze zkušeností s Fed Cupem. Češky se vskutku cítily jako doma, finalistka Stosurová z Austrálie také chválila Prahu a vzkázala: „Ráda přijedu zase.“

Hlavní hvězdou příštího ročníku má být Petra Kvitová. Kurty pražské Sparty se tak opět stanou středobode­m zájmu tenisových fanoušků.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia