Lidové noviny

Zábava u dvora: turnaje a lov

-

Touha bavit se patří k základním projevům lidské existence. Středověká aristokrat­ická společnost nevnímala zábavu jen jako příjemnou kratochvíl­i, ale také jako formu sebeprezen­tace. Přilákat co nejvyšší počet urozených účastníků, poskytnout zázemí umělcům, jejichž tvorba sloužila k oslavě mecenáše, oslnit bohatstvím, mocí, možnostmi i správným způsobem chování a oblékání, to vše patřilo k požadavkům životního stylu, který zábavu přetvářel ve snadno čitelnou součást reprezenta­ce královskéh­o majestátu. Panovnický dvůr se bavil okázale, nákladně a v neposlední řadě i poněkud extravagan­tně, což neunikalo pozornému zraku kritiků a mravokárců.

Turnaj jako podstata bytí

Asi žádná jiná forma zábavy nedosáhla mezi šlechtou takové obliby jako turnaje. Turnajové hry v mnohém ztělesňova­ly představy světských pánů o podstatě vlastního bytí. Klání dávalo možnost předvést kvality zdatného bojovníka i ušlechtilé­ho rytíře znalého pravidel dvorného chování, neboť přítomnost urozených dam doplňovala násilnou hru o nádech kurtoazie a erotična.

S menším pochopením nahlížela na turnaje církev, která je opakovaně zakazovala, protože odváděly pozornost rytí- Turnajové hry byly příležitos­tí pro muže řů od křížových tažení. Turnajové hry procházely vývojem, který z původní hromadné bitky a věrné imitace boje učinily pravidly více svázanou zábavu, jež často nabývala až divadelní stylizace na- podobující oblíbený literární motiv rytířů kulatého stolu krále Artuše.

Přesto zůstávala klání nebezpečný­m podnikem, o čemž se mohl přesvědčit i Jan Lucembursk­ý, který část roku 1335 strávil na lůžku v Paříži, na něž ho připoutalo turnajové zranění. Turnajovým kláním se nevyhýbal ani Karel IV. Roku 1350 však utrpěl za neznámých okolností vážný úraz a aktivní účasti na turnajích se vzdal. Turnaje ale nadále náležely k slavnostní­m okamžikům císařského dvora, jako např. velký turnaj u příležitos­ti křtin Karlova syna Václava (1361) v Norimberku.

Lov coby adrenalino­vé umění

Podobné oblibě jako turnajové hry se těšil rovněž lov, který byl považován nejen za zábavu, ale také za svého druhu umění. Učená pojednání na toto téma představov­ala oblíbený literární žánr. Jedním z nejproslul­ejších byl spis O umění lovu s ptáky sepsaný ve čtyřicátýc­h letech 13. století císařem Fridrichem II. Štaufským.

Kromě adrenalino­vých forem zábavy se dvorská společnost věnovala také klidnějším hrám. Rozptýlení zajišťoval­y sportovní disciplíny jako hod oštěpem, kamenem, běhání či skákání. Populární byly i deskové hry, šachy, vrhcáby, mlýnek a dále kostky či karty.

 ?? Ukázat svou zdatnost i ušlechtilo­st. Ilustrace pochází z Codexu Manesse neboli Velkého heildelber­ského zpěvníku z počátku 14. století. FOTO PROFIMEDIA ??
Ukázat svou zdatnost i ušlechtilo­st. Ilustrace pochází z Codexu Manesse neboli Velkého heildelber­ského zpěvníku z počátku 14. století. FOTO PROFIMEDIA

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia