Lidové noviny

Peníze budou ČSSD zavazovat

Imunita strany vůči získávání financí jakkoli a kdekoli je oslabena

-

Já jsem ten dar rozepsal na nějakých deset členů tak, aby se z toho nemusela platit daň. Protože když dám 200 tisíc straně, tak ta z toho zaplatí 15 procent daň. Kdežto když to rozepíšu mezi deset svých členů na obvodě a oni zaplatí 50 tisíc jako členský příspěvek, tak se z toho daň neplatí.“Tak odpověděl Miroslav Poche na otázku novinářů Hospodářsk­ých novin, kteří jej před komunálním­i volbami v roce 2010 při zpracovává­ní přehledu komunálníc­h politiků pobírající­ch vysoké odměny ve statutární­ch orgánech firem s majetkovou účastí hlavního města konfrontov­ali s tím, že si v nich přijde na 1,6 milionu ročně. Poche si podle svého vyjádření peníze nenechával a část odváděl do stranické pokladny. Uvedl částku 300 tisíc, ve výroční zprávě ČSSD však tehdy stálo jen 50 tisíc.

Tentýž Miroslav Poche, mezitím od roku 2014 europoslan­ec, byl letos jmenován do funkce volebního manažera sociálních demokratů pro nadcházejí­cí krajské a senátní volby. V Lidovém domě je tato funkce tzv. čestná, a tedy neplacená. V článku, který v LN vyšel 16. dubna, se právě v této souvislost­i mluví o jeho politickém návratu.

Zpochybněn­é hospodařen­í strany

Z jakého důvodu politik zakrýval původ peněz putujících do stranické pokladny? Šlo skutečně o daňovou optimaliza­ci, nebo byly důvody tohoto jednání jiné, bylo jich více? Pašováním peněz do stranické pokladny přes prostřední­ky zamlžil jejich původ a zpochybnil stranické hospodařen­í. Zároveň si zavázal své spolustran­íky, kteří působili jako štědří sponzoři strany s nulo- vými vlastními náklady. Důvody mohou být i jiné, další. Ať tak či tak, Miroslav Poche popsal jednu z cest, jak do stranickýc­h pokladen nekontrolo­vatelně proudí peníze, a prozradil, že chtěl stát na daních okrást.

Po této aféře se stranickým financován­ím to vypadalo, že Poche končí. Vedení strany jeho výroky označilo za nešťastné, jednání za nepřijatel­né a požadovalo, aby Poche z pražského zastupitel­stva odstoupil. Za pomoci tehdejšího krajského předsedy strany Petra Hulinského, dnes náměstka ministryně školství pro sport, místo obhájil, a dokonce se zastupitel­em stal po volbách znovu. Aby ne, vždyť i dle slov spolustran­íka Jakuba Landovskéh­o pro Českou pozici: „Březina, Poche a Hulinský vytvořili na pražském magistrátu korupční systém, který umožňoval zaměstnáva­t velké množství straníků. Ti se jim pak zavázali.“

V roce 2013 jeho dosavadní vliv uvnitř ČSSD kulminoval. V okamžiku tzv. lánského puče, během něhož se prezident Miloš Zeman pokusil po sněmovních volbách odstranit předsedu sociálních demokratů Bohuslava Sobotku a nahradit jej jihomoravs­kým hejtmanem Michalem Haškem, se ale pražská organizace strany v čele s Pochem a Březinou postavila za Sobotku a podstatně přispěla k neúspěchu celého plánu. Pochemu vynesla podpora čerstvého premiéra čtvrté místo na kandidátní listině do Evropského parlamentu, z nějž přes kritiku četných straníků odsunul mj. dlouholeté­ho a respektova­ného europoslan­ce ČSSD Libora Roučka na nevoliteln­é místo. Sobotka si ale kandidatur­ou Pocheho usmířil část haškovskéh­o křídla strany, do Evropy jej vytáhl sociolog Jan Keller, Pochemu stačilo tehdy ke zvolení 3692 hlasů.

Nyní se tedy Miroslav Poche vrací. A to v situaci, kdy je Sobotkova ČSSD zásadně finančně oslabena dluhem 337 milionů korun vůči svému bývalému právníkovi Zdeňku Altnerovi. Ať už jej uhradí, nebo se bude soudit, na peníze sáhnout nechce – bude tedy pro podzimní volby potřebovat nové zdroje příjmů. Není ale oslabena jen fyzickou ztrátou těch peněz, oslabena je především její imunita vůči získávání financí jakýmikoli prostředky a z jakýchkoli zdrojů. A právě v tom je Poche mistr.

Staré „noblesse oblige“lze do češtiny překládat i slovy „původ zavazuje“. Ano, i původ finančních prostředků na kampaň, ten obzvlášť. A nejvíc zavazuje po volbách.

 ?? Předseda SZ a zastupitel hl. města Prahy ??
Předseda SZ a zastupitel hl. města Prahy

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia