Lidové noviny

Šampionát začíná. Co nás zajímá?

- VOJTĚCH LHOTA

PRAHA Obhájí titul favorizova­ní Kanaďané, dočkají se po třiceti letech domácího triumfu Rusové, nebo snad zlaté medaile získá některé ze skandinávs­kých mužstev? A co Češi?

Začíná 72. mistrovstv­í světa v ledním hokeji, které potrvá od pátku 6. do neděle 22. května, kdy se v Moskvě odehraje finále. Na jaké otázky se už brzy dozvíme odpovědi?

1. Jak si Česko povede bez Jaromíra Jágra?

Vposledníc­h letech platilo pravidlo: pokud Jaromír Jágr může, na mistrovstv­í světa dorazí. A vždy patří k nejvýrazně­jším osobnostem týmu. Letos je však situace jiná. Česká hokejová superstar sice vypadla s Floridou z bojů o Stanleyův pohár už v prvním kole play off, pozvánku posílit národní tým však odmítla. Jágr se cítí psychicky a fyzicky unavený. Tým si tak bude muset poradit bez něj. Omluvenky se množily, a tak z NHL do Ruska nepřijede třeba ani Jakub Voráček, David Krejčí či Jiří Hudler.

2. Oplatí Rusko Kanadě finálovou porážku?

Finále šampionátu 2015 bylo jasnou záležitost­í. Kanaďané si proti Rusům s chutí zastříleli a v pražské O areně zvítězili 6:1. Tehdy ovšem reprezenta­ci země javorového listu tvořili hvězdní Sidney Crosby, Claude Giroux či Tyler Seguin. Nyní tak silný celek nemají. A tak Rusové na svém domácím ledě plánují pomstu. Oba týmy byly zařazeny do jiných skupin, nejdříve se tedy mohou potkat až ve čtvrtfinál­e.

3. Zazáří hvězdy z NHL?

Ruský celek se bude moci spolehnout na služby zkušeného Pavla Dacjuka z Detroitu, dvojnásobn­ého vítěze Stanleyova poháru a mistra světa z roku 2012. Kanadské mužstvo posílí jeden z největších talentů světového hokeje Connor McDavid z Edmontonu, jednička posledního draftu NHL, nebo superstřel­ec Anaheimu Corey Perry. Finské barvy bude reprezento­vat Jágrův spoluhráč z první řady Floridy Alexander Barkov. Najdou tato jména po náročné sezoně v sobě dostatek sil, aby předváděla nadprůměrn­é výkony i na ruském ledě?

4. Rozloučí se Vůjtek medailí?

Bez ohledu na výsledek po turnaji lavičku českého národního týmu trenér Vladimír Vůjtek opustí. Smlouvu měl jen na rok a svaz se rozhodl mu ji neprodlouž­it. Pro 68letého kouče bude mistrovstv­í světa poslední štací na lavičce Česka, neboť na Světovém poháru už jeho místo zaujme Josef Jandač.

5. Jak vysoko nastaví MS laťku Světovému poháru?

Mistrovstv­í světa je pro mnohé reprezenta­ční celky až tím druhým turnajem, který letos nalezneme v hokejovém kalendáři. Prvním je Světový pohár, který se uskuteční v druhé polovině září. Jde o zámořský experiment, který má podle pořadatelů nabídnout největší mezinárodn­í hokejovou show na světě. Ambiciózní Rusové jim nastaví laťku...

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia