Lidové noviny

Tajemství zavřených dveří

- ADAM JUNEK

Mám dnes pro vás jedno přiznání. Občas chodím venčit psa v následujíc­ím úboru: flanelové kostkované kalhoty (někdo v nich spí, já se v nich válím u televize), zelených gumových „kroksech“a vytahaném svetru s náznakem severských vzorů, který má díru na rameni. Zkrátka haute couture jako když vyšije. A nedávno jsem takto vystrojen potkal tu nejelegant­nější sousedku z baráku, která krom toho, že vládne famózním vkusem, popírá zákony času a nikdo by jí blížících se sedm křížků nehádal. A já zcela „nenápadně“do výtahové konverzace vmísil, že takhle běžně mezi lidi nechodím (a hlavou mi běželo, že jen skoro každý večer se psem).

ČEKSTAJL

Ona tu malou lež přijala, protože za normálních okolnostím­ě potkává v masce mladého (to začíná pokulhávat) džentlmena.

Amaska je přesně to slovo, které se k divadelním­u představen­í jménem móda hodí velmi dobře. Všichni se po opuštění úkrytu svých bytů stáváme herci odění v kostýmech, kterými si přisuzujem­e status, vkus, příslušnos­t ke skupině či se z nějaké naopak vyřazujeme. A právě proto základní poučka, kterou se Čekstajl snaží razit, je, že móda je hra a není třeba brát ji příliš vážně.

I ti nejdokonal­eji oblečení lidé totiž mají svá tajemství. Tajemství zavřených dveří. Aneb když se za nimi zaklapne brána jejich domova, ty dokonalé ženy odko- pávají nekonečně vysoké podpatky, aby ulevily svým lýtkům. Floutci v dokonale padnoucích oblecích ze sebe sundávají na tělo ulité košile a sahají po džusem, kečupem a bůhví čím poznamenan­ých trikách sem tam s malou dírkou a třeba teplácích, které pamatují rozhodně lepší časy.

V bezpečí domova odhazujeme (samozřejmě se jistě najdou lidé, kteří i doma vypadají jako ze žurnálu, ale jsou výjimkami) styl a vkus. Chceme si odpočinout od masky, kterou ukazujeme světu. Schovat se do deky a jen „vegetovat“a vypadat u toho klidně jako zoufalá Bridget Jonesová v pyžamku s tučňáky.

Že to je lidské a nemáme trpět pocity studu (jako já v tom výtahu) dokazují ve stále větší míře svým fanouškům různé celebrity. Ty své profily na sociálních sítích zásobují fotkami bez make-upu nebo pomačkanýc­h obličejů hned po probuzení.

 ?? Zoufalá Bridget Jonesová si se Celine Dion zpívá, jak nechce být pořád sama. Ale právě sami v bezpečí domova odhazujeme masku módy a schováme se do pohodlí podivných oblečků. FOTO PROFIMEDIA ?? Sama doma.
Zoufalá Bridget Jonesová si se Celine Dion zpívá, jak nechce být pořád sama. Ale právě sami v bezpečí domova odhazujeme masku módy a schováme se do pohodlí podivných oblečků. FOTO PROFIMEDIA Sama doma.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia