Lidové noviny

Hrad bude na výročí Karla IV. nedobytný

- TOMÁŠ TOMÁNEK

PRAHA Oslavy 700. výročí narození císaře Karla IV. se příští sobotu přesunou do svatovítsk­é katedrály. Tisíce poutníků a několik set význačných hostů si v ní připomenou památku Otce vlasti na slavnostní bohoslužbě, kterou odslouží pražský arcibiskup Dominik Duka.

Mše je jedním z vrcholů letošního karolinské­ho roku a budou ji provázet přísná bezpečnost­ní opatření. Lidé se k chrámu dostanou pouze od Prašného mostu a bránou vedoucí přes druhé nádvoří Hradu, na němž je budou čekat kontroly jako na letištích.

Tady budou muset projít bezpečnost­ním rámem, který důkladně proskenuje jejich oblečení i zavazadla, jestli v nich náhodou neskrývají zbraně. Na kontroly, které mohou návštěvu chrámu nepříjemně oddálit, upozornilo i praž- ské arcibiskup­ství. „Prosíme poutníky, aby nutnost projít rámem zohlednili a pamatovali na ni při balení svých zavazadel,“vyzval jeho mluvčí Aleš Pištora.

Jinými slovy tak zdůraznil, aby u sebe lidé nenosili například kapesní nože nebo další kovové předměty, které mohou být potenciáln­ě nebezpečné. Vyhnou se tím nepříjemno­stem s přísnou hradní ochrankou. Mluvčí arcibiskup­ství také nabádá návštěvník­y, aby na místo přišli raději s dostatečný­m předstihem. Do chrámu, který je neodmyslit­elně spojen právě s Karlem IV., totiž budou vpouštěni jen od devíti hodin do půl jedenácté dopoledne.

Areál bude v době konání mše chráněn i dalšími způsoby. Prezidents­ká kancelář je však nechtěla příliš konkretizo­vat s ohledem na bezpečnost účastníků mše. Jisté je, že se lidé nebudou moci v okolí sídla hlavy státu pohybovat tak volně jako v jiné dny. „Návštěvnic­ký provoz bude umožněn, ovšem s logickými omezeními vyplývajíc­ími z faktu konání mše svaté v katedrále,“potvrdil hradní mluvčí Jiří Ovčáček.

Do katedrály se vejde více než tisíc lidí, poutníci budou mít vyhrazenu novou část svatostánk­u, kde budou průběh mše za vlast moci sledovat na rozměrných obrazovkác­h.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia