Lidové noviny

České děti se rozdělily na pouliční a víkendové

- MICHAELA KABÁTOVÁ Více na straně 2

PRAHA Během školního týdne tráví české děti venku v průměru necelé dvě hodiny denně, přesně jednu hodinu a 41 minut. Ani o víkendech není toto skóre o mnoho lepší – dvě hodiny a 49 minut.

Vyplývá to z prvního českého průzkumu, který pro Nadaci Proměny Karla Komárka vypracoval­a agentura Median. Internetov­ý dotazník vyplnilo 1515 dětí ve věku od sedmi do 15 let a stejný počet jejich rodičů.

„Tento výsledek můžemnoho lidí příjemně překvapit. Je ale důležité, že mezi dětmi jsou v této oblasti velké rozdíly,“podotýká koordináto­rka výzkumu Dagmar Loubalová z nadace. Platí totiž, že i když se děti dostanou na čerstvý vzduch, nemusí tento čas vůbec trávit aktivně. „Mohou také jen sedět v parku na lavičce a koukat do telefonu,“vysvětluje ředitelka nadace Jitka Přerovská.

Právě elektronic­kýmmédiím věnují děti daleko více času – ve všední den v průměru čtyři hodiny a 14 minut. Polovina dětí se za celý týden nedostane do přírody. „Když se dříve řeklo, že je dítě venku, znamenalo to, že si tam hraje. Dneska se počítá i cesta do školy,“říká k průzkumu socioložka Jiřina Šiklová.

Mládež se podle průzkumu dělí na pouliční a víkendovou – podle toho, kdy a kam chodí ven. Děti zméně vzdělaných rodin častěji tráví všední dny v okolí bydliště, zatímco vzdělanějš­í a zpravidla pracovně vytíženějš­í rodiče berou své potomky do přírody o víkendu.

„Když se dříve řeklo, že je dítě venku, znamenalo to, že si tam hraje. Dneska se počítá i cesta do školy.“

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia