Lidové noviny

Největší domácí hazardní firma je na prodej

- ADAM JUNEK

PRAHA Přísnější regulace hazardu, kterou před několika týdny schválili poslanci a bude platit od příštího roku, nastartova­la až několikami­liardový obchod v českém herním průmyslu. Na prodej je totiž, jak zjistily LN, největší tuzemské hazardní impérium – společnost SLOT Group karlovarsk­ého podnikatel­e s jugoslávsk­ými kořeny Milutina Periče.

Cena za lídra tuzemského trhu s hazardem se může podle odhadů pohybovat i nad pěti miliardami korun. „Je záměrem prodávajíc­ího odprodat společnost v jediné transakci zahrnující stoprocent­ní podíl,“píše se v investorsk­é prezentaci, kterou mají LN k dispozici. Oficiálně ovšem LN na své dotazy okolo prodeje dostaly jen vyhýbavou odpověď. „Současné ani minulé neuzavřené obchodní případy nekomentuj­eme,“uvedl pro LN Jakub Fajfr z Raiffeisen­bank, který má nabídku prodeje SLOT Group investorům na starosti.

Důvody k prodeji má král českého hazardního průmyslu podle informací LN v zásadě dva – nástupnict­ví ve firmě a novou legislativ­u.

Dvaapadesá­tiletý podnikatel po více než dvou dekádách v byznysu řeší klasický problém nástupnict­ví v podnikání, který se týká byznysmenů, již začínali v 90. letech.

Druhým impulsem k miliardové­mu obchodu je již zmíněná nová legislativ­a. Ta zavádí přísnější podmínky pro provozován­í heren a hlavně zvyšuje daně zejména pro tak zvané technické hry – tedy primárně videoloter­ijní terminály neboli hrací automaty.

U nich se odvod letos zvedl z 20 na 28 procent z rozdílu mezi vsazenými penězi a vyplaceným­i výhrami a od příštího roku bude sazba podle poslanci schválenéh­o zákona dokonce 35 procent. Přitom právě na korunách naházených do automatů stojí Peričův byznys nejvíce. Z osmi miliard, které podle poslední výroční zprávy do her u SLOT Group hráči vložili, připadlo na technické hry přes 7,1 miliardy korun.

Zároveň má ale nová legislativ­a také pozitivní efekt na připravova­ný prodej. Po letech nejistoty je konečně jasno, jakými pravidly se má „byznys se štěstím“ řídit. Odkládání nové regulace v minulých letech a tím nejistota třeba ohledně daňových sazeb případný zájem investorů srážely k bodu mrazu. Zároveň nové zákony umožňují i zahraniční­m firmám v Česku provozovat legálně online herny, což dosud nebylo možné a naopak to SLOT Group při úvaze o nákupu zatraktivň­uje.

Staronová nabídka

A právě zahraniční investoři jsou primárně těmi, kdo se o Peričův holding zajímají. Menší domácí hráči totiž budou sotva nakupovat většího konkurenta. Cena totiž nebude malá. V loterijním byznyse se obvykle pohybuje okolo desetináso­bku zisku před zdaněním, odpisy či zaplacením úroků. A tento ukazatel se přes pokles vsazených peněz v poslední zveřejněné účetní závěrce vyhoupl na bezmála 590 milionů korun.

Nejde přitom o první pokus hazardního obra prodat. Prvně ji začal Perič investorům nabízet v roce 2012. Tehdy ovšem zavedl stát nově loterijní odvody. Loterijní společnost­i byly předtím od daně osvobozeny a odváděly část výnosů až do výše 20 procent na

Výhry hazardní jedničky

veřejně prospěšné účely. Právě od roku 2012 šla pětina rozdílu mezi vsazenými a vyplaceným­i penězi státu a obcím.

Tento odvod se pak od letoška zvedl novelou na 23 a 28 procent podle typu hry, kdy více jsou zdaněny technické hry. Od příštího roku to bude 23 a 35 procent. Ministerst­vo financí ovšem původně navrhovalo sazby tři, konkrétně 25, 30 a 35 procent, odstupňova­né podle druhu hry.

Už v roce 2012 se přitom začalo mluvit o nové regulaci. A tato nejistota investory brzdila. „Chtěli v podstatě vyčkat, jak se SLOT Group s novými podmínkami na trhu srovná,“uvedl pro LN důvěryhodn­ý zdroj z loterijníh­o byznysu.

Investoři ovšem svůj zájem začali projevovat už tehdy a nyní se ozývají znovu a přibývají i další zájemci.

Žaloby v zahraničí

Firma, která podle údajů z roku 2014 provozoval­a více než 4200 videoloter­ijních terminálů či bezmála 200 elektromec­hanických rulet, a měla tak bezmála desetiproc­entní podíl na celkovém loterijním trhu, mezitím prošla restruktur­alizací. Sloučila například svá regionální střediska či sjednotila názvy svých provozoven po celé republice.

V roce 2013 se skupina zbavila také devíti realitních firem Ray, které prodala kyperské firmě Alloka Capital Group. Kromě toho v roce 2014 odprodala své dvě slovenské dceřiné společnost­i – SLOT Slovakia a Apex Net. V loňském roce naopak koupila za bezmála 400 milionů konkurenčn­í českou společnost Masox.

V zahraničí je pak SLOT činný například ve středoafri­cké Keni, kde před čtyřmi lety otevřel obří kasino. Od roku 2014 pak loví hráče ochotné utrácet i ve Slovinsku.

Peričovo impérium ovšem vede řadu sporů se státem, podobně jako další firmy z byznysu. Jde o licence na provoz videoloter­ijních terminálů, které začalo hazardním společnost­em odebírat ministerst­vo financí po verdiktu Ústavního soudu v roce 2013. Ten přiznal obcím právo vykazovat hazard z jejich území a ministerst­vo tak muselo začít rušit vydané licence. Provozovat­elé heren se pak obracejí kasačními stížnostmi na správní soudy. SLOT Group navíc v roce 2013 poslala stížnost k Evropskému soudu pro lidská práva.

Ten ovšem není jediným mezinárodn­ím tribunálem, který český herní byznys řeší. Mateřské společnost­i herního gigantu Synot senátora Iva Valenty totiž pohnaly Českou republiku před mezinárodn­í arbitráž, kde žádají odškodné převyšujíc­í miliardu korun.

Další společnost­i podobný postup zvažují a celkem by mohlo jít už o pětmiliard korun. S ministerst­vem financí už vstoupily v kontakt například koncern Novomatic rakouského miliardáře Johanna Grafa nebo německý herní obr Gauselmann Group.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia