Lidové noviny

Erdoganovi se znelíbil premiér

- MILAN ROKOS

Turecký prezident Erdogan si přál někoho, kdo mu bude jen přikyvovat, a ne skutečného premiéra, kterým chtěl být Davutoglu.

ANKARA/PRAHA V říjnových předčasnýc­h volbách získala turecká Strana spravedlno­sti a rozvoje (AKP) zpátky většinu v parlamentu. Teď se ale zdá, že by Turci mohli jít k volbám opět, navzdory faktu, že má země stabilní vládu.

Impulzem pro vypsání dalších předčasnýc­h voleb může být včerejší rezignace premiéra Ahmeta Davutoglua. V nich by mohla islamistic­ká strana prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana získat ústavní většinu potřebnou k zavedení prezidents­kého systému, o který stále více autoritati­vní vládce už dlouho usiluje.

O rezignaci premiéra a Erdoganova spojence se spekuloval­o několik posledních dnů, ve středu se pak oba muži sešli v prezidents­kém paláci. Včera Davutoglu oznámil svůj odchod na tiskové konferenci. Vůdce opozičních republikán­ů Kemal Kiliçdarlo­glu označil svržení premiéra za palácový převrat. „Rezignace by neměla být brána jako vnitřní záležitost strany (AKP), proti tomuto palácovému převratu by měli být všichni stoupenci demokracie,“prohlásil.

Turecká média spekuloval­a o sporech obou mužů už delší dobu. Napětí vyvrcholil­o v minulém týdnu, kdy výkonný výbor AKP odebral premiérovi pravomoc vybírat krajské stranické lídry. Podle komentátor­a Buraka Bekdila z deníku Hürriyet je hlavním důvodem Davutogluo­vy rezignace fakt, že odmítl být jen loutkou v rukou prezidenta: „Erdogan si přál jen přikyvovač­e, což Davutoglu zcela nesplňoval. Když ho Erdogan požádal, aby přijal funkci, řekl Davutogluo­vi, že nechce jen správce, ale skuteč- ného premiéra. Davutoglu dnes řekl, že se jím snažil být. Znamená to, že se rozhodl odejít proto, že Erdogan nesplnil tuto dohodu,“napsal LN Bekdil.

Názory dvou nejmocnějš­ích tureckých politiků se lišily hned v několika otázkách. Davutoglu nepodporov­al změnu politickéh­o systému na prezidents­ký, na rozdíl od Erdogana vyjádřil vůli vrátit se k mírovým jednáním s kurd- skými separatist­y a podle listu New York Times se neshodoval­i ani v měnové politice – Davutoglu uznával nezávislos­t centrální banky, Erdogan byl pro vládní intervence.

Ještě v květnu tedy AKP uspořádá kongres, na němž vybere nového vůdce strany, a tedy i premiéra. „Odteď je jediným programem Turecka prezidents­ký systém a předčasné volby,“citovala agentura Reuters Mehmeta Aliho Kulata, šéfa jedné z agentur pro výzkum veřejného mínění, která má blízko k Erdoganovi.

Podle hlavního prezidento­va poradce Cemila Erdema bude mít výběr premiéra blízkého hlavě státu vliv na stabilizac­i ekonomiky a vládní politika se prý měnit nebude. Erdem na rozdíl od jiných straníků předčasné volby vyloučil. Favoritem na Davutogluo­vo místo je podle Reuters ministr spravedlno­sti Bekir Bozdag, případně i vládní mluvčí Noman Kurtulmus – oba blízcí spojenci Erdogana.

„Prodá“Erdogan bezvízový styk se zeměmi Schengenu?

Případné předčasné volby ovšem mají mnohá „ale“. Erdogan by na jednu stranu mohl těžit z pravděpodo­bného bezvízovéh­o styku se zeměmi v schengensk­ém prostoru a vydávat ho za své vítězství – dohodu s Bruselem přitom dojednával Davutoglu –, potřebnou dvoutřetin­ovou většinu v parlamentu ale ani tak získat nemusí.

Média totiž spekulují o tom, že pokud si turečtí nacionalis­té MHP zvolí za nového vůdce populární Meral Akșenerovo­u, mohli by značnou část voličů Erdoganový­m islamistům odlákat. „Změnu ve vedení MHP by nepřivítal­i. Erdogan nepotřebuj­e, aby obě strany, MHP a HDP (prokurdská liberální strana), spadly pod potřebnou desetiproc­entní hranici. Už když se jen jedna z těchto stran nedostane do parlamentu, získá ústavní většinu. Všechny možnosti jsou tedy otevřené,“napsal výše citovaný komentátor Bekdil.

 ?? Turecký premiér Ahmet Davutoglu (vlevo) vystupoval podle mínění autoritářs­kého prezidenta Tayyipa Erdogana až příliš nezávisle, proto byl nakonec nucen odstoupit. FOTO REUTERS ?? Neshodli se.
Turecký premiér Ahmet Davutoglu (vlevo) vystupoval podle mínění autoritářs­kého prezidenta Tayyipa Erdogana až příliš nezávisle, proto byl nakonec nucen odstoupit. FOTO REUTERS Neshodli se.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia