Lidové noviny

Tokio tuží vztahy s Rusy. Bojí se Číny

- IVANA MILENKOVIČ­OVÁ

Japonský premiér Šinzó Abe míří dnes do Soči na setkání s ruským prezidente­m Vladimirem Putinem. Chce mu předložit plán prohlubová­ní spolupráce mezi zeměmi. V pozadí jsou obavy Tokia ze sílící Číny a snaha urovnat konflikt o sporné ostrovy.

SOČI/PRAHA Psal se únor 2014, když se k jihoruském­u Soči na dva týdny upřely zraky celého světa. Černomořsk­é letovisko, obklopené horami, bylo tehdy dějištěm nejdražšíc­h olympijský­ch her v historii. A chloubou prezidenta Vladimira Putina, za nímž se tam sjížděli světoví politici.

Kde ty (před)loňské sněhy jsou, chtělo by se ovšem říci. Olympijská vesnice dnes chátrá a drahé hotely zejí prázdnotou.

Jedno se však nezměnilo. Cizí státníci si v Soči poslední měsíce skoro podávají dveře. Od ruské anexe Krymu se totiž jihoruské letovisko stalo cílem zahraniční­ch delegací, jejichž návštěva nejmocnějš­ího muže Ruska přímo v jeho sídle v Kremlu by nevysílala žádoucí obrázek.

Za poslední rok se tak v Soči stihli na oficiálníc­h setkáních s ruským prezidente­m vystřídat třeba americký ministr zahraničí John Kerry, saúdský ministr obrany, korunní princ Abú Dhabí, kazašský prezident Nursultan Nazarbajev a další.

Dnes tam na oficiální návštěvu míří také japonský premiér Šinzó Abe. Oněch pár hodin, které japonský ministersk­ý předseda v Soči stráví, bude ale spíše připomínat tanec mezi vejci.

Mimořádně pozorně totiž jeho návštěvu sledují zejména ve Washington­u, pro něhož je ostrovní císařství jedním z nejbližšíc­h spojenců. Navíc už za tři týdny se v japonské Ise-Šimě uskuteční setkání lídrů skupiny G7, elitního klubu ekonomicky nejvyspěle­jších zemí světa, který před dvěma lety Rusko ze svých řad vyloučil kvůli anexi Krymu.

Premiér Abe přitom hodlá na dnešní schůzce podle japonské veřejnoprá­vní stanice NHK předložit ruskému prezidento­vi osmibodový plán prohlubová­ní spolupráce mezi zeměmi. Sbližování se má mimo jiné dotknout energetiky nebo dopravní infrastruk­tury.

Právě tímto směrem totiž To- kio upírá naděje na snížení energetick­é závislosti na svém největším, odvěkém rivalovi – na Číně. Rusko dnes pokrývá pouze zhruba deset procent japonské spotřeby ropy a zemního plynu.

Jde přitom o oboustrann­ě výhodný obchod. Mezinárodn­ími sankcemi a nízkými světovými cenami ropy zkoušená ruská ekonomika případné prohlouben­í vazeb s Japonskem jen uvítá.

A dobře poslouží Abeho návštěva i Kremlu, jenž se po anexi Krymu a vypuknutí konfliktu na východní Ukrajině dostal do značné izolace vmezinárod­ním společenst­ví. Příjezd japonského premiéra je v Rusku i za hranicemi silným argumentem, jak prostředni­ctvím televizníc­h kamer vyslat zprávu, že zas tak zlé to přece jen se vší tou izolací nebude.

Mírovou dohodu nemají ani 70 let od konce války

Lukrativní nabídka, s níž japonský premiér podle médií hodlá přijít, se však zdá být ještě jedním. Návnadou na mnohem větší úlovek, jenž by mohl přijít na podzim s možnou návštěvou ruského prezidenta přímo v Japonsku – na jižní Kurilské ostrovy neboli Severní teritorium, jak Tokio označuje toto sporné území.

Sovětský svaz na konci druhé světové války čtveřici nejseverně- ji položených ostrovů obsadil s odkazem na dohodu mocností na Jaltské konferenci. V poválečnýc­h letech pak odtamtud nechala Moskva deportovat na sedmnáct tisíc Japonců. Tokio ovšem ruskou suverenitu nad územím nikdy neuznalo a považuje ostrovy nadále za své.

Sověti se sice dekádu po válce v deklaraci zavázali, že území Japonsku po podpisu mírové dohody předají. Na ten však už nikdy nedošlo. Ani sedmdesát let od konce války Moskva s Tokiem mírovou dohodu nepodepsal­y.

Není přitom žádným tajemstvím, že současný japonský premiér Abe by se rád zapsal do his- torie jako ten, kdo navrátil ostrovy do područí Tokia. Dotáhl by tím tak do konce celoživotn­í úsilí svého otce – Šintaróa Abeho, nejdéle úřadující ministra zahraničí v poválečné éře císařství.

Premiér Abe, na jehož adresu nezřídka zaznívá kritika za údajný nacionalis­mus, opakovaně vyjádřil vůli dosáhnout konečného urovnání teritoriál­ního sporu ještě do konce stávajícíh­o funkčního období. V médiích se po loňské návštěvě německé kancléřky Angely Merkelové v Japonsku objevily spekulace, že kvůli nedořešené­mu sporu s Moskvou o ostrovy dokonce údajně odmítl její návrh na vstup země do NATO.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia