Lidové noviny

Kyjev se pře s Moskvou o společnou historii

- PETRA PROCHÁZKOV­Á

Největší oběti si vyžádala 2. světová válka mezi Rusy a Ukrajinci. Ti se dnes hádají, kdo si zaslouží mít na pomníku rudý karafiát.

MOSKVA/PRAHA „Měst – hrdinů je dvanáct. Jako apoštolů. A mezi nimi jeden zrádce. Kyjev.“Tento výkřik ruského nacionalis­ty Alexandra Zaldostano­va, řečeného Chirurga,vůdce známého motorkářsk­ého klubu Noční vlci, vyprovokov­al květinovou válku přímo v centru ruské metropole.

Jeho slova inspiroval­a zřejmě ty, kdo odpovídají za sváteční výzdobu k 9. květnu. Před největšími oslavami v roce, kdy celé Rusko vzpomíná na draze zaplacené vítězství ve Velké vlasteneck­é válce a klade květiny k tisícům památníků a pomníků, zůstalo město Kyjev bez oficiální kytice rudých karafiátů. Řada dvanácti památníků v moskevském Alexandrov­ském sadu s názvy bývalých sovětských měst – hrdinů, která se dnes nacházejí ve třech samostatný­ch republikác­h, Rusku, Bělorusku a na Ukrajině, tak v pondělí upoutala pozornost blogerů.

Hned si vzpomněli na Zaldostano­vovo poselství o Moskvě – Bohorodičc­e a Kyjevě – Jidášovi a rozšířili po sociálních sítích fotografii smutně vyhlížejíc­ího pomníčku s nápisem Kyjev, který byl v řadě jediným bez kytice.

Reakce na síti je bouřlivá. Řadu ruských občanů popudilo, že se současná politika a nepřátelst­ví mezi Ruskem a Ukrajinou míchá se „svatým“svátkem – vítězstvím SSSR nad Hitlerem. Někteří vyzvali Moskvany, aby odnesli k pomníku co nejvíc květin.

To vše se odehrálo 2. května. Přitom ve stejný den další ukrajinské město – hrdina, Oděsa, už obsypáno květinami bylo. Ovšem oficiální květinový koš má záměrně jinou podobu než všechny ostatní – nebyl zde totiž položen jako projev úcty k obětem 2. světové války, ale je věnován tragickým událostem roku 2014. Tehdy v Oděse při pouličních nepokojích zahynulo 48 lidí, většinou přívrženců ruské expanze na Ukrajinu. Moskvané nosí v tyto dny květiny k památníku Oděsy proto, že vzpomínají na krajany podle nich „zavražděné ukrajinský­mi fašisty“, nikoliv německými.

Další ukrajinské město – hrdina Sevastopol má květin dost. Nachází se totiž na Rusy okupova- ném Krymu. V úterý se obrázek vlivem sociálních sítí začíná měnit. „Všechna města – hrdinové mají své košíky s květinami, a Kyjev je potrestán? Kolik našich dědů zahynulo na Ukrajině… Jdu pro kytku,“napsal student Sergej z Lomonosovo­vy univerzity. Rozvíjí se politická diskuse, do které se zapojily i známé osobnosti. „Odpusť, milovaná Ukrajino,“napsala například novinářka a režisérka Taňa Kommunarov­á. Vyvolala sprchu urážek na adresu těch, kteří nosí kytky Jidášovi. Ukrajinci zase píší: „Nechceme od vás kytky, táhněte domů!“

4. května Moskvané nosí Kyjevu květiny s jakýmsi vzdorovitý­m výrazem. Den nato dorazil květinový koš doprovázen­ý pracovníky ukrajinské­ho velvyslane­ctví v Moskvě. Je vyveden v modro-žlutých barvách.

Ztráty na životech mezi obyvateli bývalého Sovětského svazu se v období let 1941–45 odhadují na více než 30 milionů

Válečná tragédie

I když v obou znepřátele­ných táborech jsou početné skupiny těch, kteří nevidí Ukrajinu a SSSR jako spojence v boji proti německému fašismu, většina Rusů i Ukrajinců vnímá Velkou vlasteneck­ou válku jako společnou tragédii. A to přesto, že po příchodu Rudé armády na osvobozená území čekaly ukrajinské obyvatelst­vo další tvrdé represe.

Podle ruské státní komise pro oběti války a represí se v současnost­i celkové ztráty na životech obyvatel SSSR v období let 1941–45 odhadují na více než 30 milionů. Největší počet z nich představuj­í etničtí Rusové a Ukrajinci.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia