Lidové noviny

Bez čachrů a intrik

Volební systém v Londýně minimalizu­je politické třenice a šetří energii pro práci

-

Včera Londýňané volili starostu. Bez ohledu na výsledek voleb si mohli být jisti několika věcmi: nebude následovat žádné složité koaliční vyjednáván­í, osud starosty ani zastupitel­stva nebude předmětem zákulisníc­h intrik, nebude se konat žádné politikaře­ní ve smyslu „kdo s kým a proti komu“, žádné vrážení nožů do něčích zad. V Londýně se nebude konat nic, co důvěrně znají Praha a Brno stejně jako řada jiných českých měst.

Vyspělejší politická kultura? Nesmysl. V tom to není. Po personální stránce nejsou britští komunální politikové nijak zvlášť odlišní od českých. Působí ale v rámci úplně jiného systému.

Volič ví, koho volí

V první řadě, londýnský starosta se volí v přímých volbách. V Praze házíte do volební urny kandidátní listinu a můžete jen hádat, kdo po všech vyjednáván­ích nakonec bude primátorem. Nevíte, v čí prospěch váš hlas vůbec připadne. Dost možná ve prospěch někoho, koho vy sami nesnášíte.

V Londýně víte, koho volíte. Můžete si vybrat například pana Lee Harrise (název jeho strany zní „Konopí je bezpečnějš­í než alkohol“, ano, opravdu). Nebo paní Sian Berryovou ze Strany zelených, která jako svoji přednost uvádí, že nemá vlastní byt. Dále se nabízí pan David Furness z Britské národní strany, tedy extrémní pravice. (Slogan „Chraňme sociální bydlení – občané mají přednost před ziskem“je typicky extrémně pravicový, že.) A pokud by si volič žádal levicového extremistu, je zde George Galloway. To je takový britský Adam B. Bartoš, ovšem v barvách antisionis­tických a propalesti­nských.

Ve skutečnost­i mají reálnou šanci jen Zac Goldsmith za konzervati­vce a Sadiq Khan za Stranu práce. Žid proti muslimovi vypadá jako docela pikantní souboj, ale ve skutečnost­i o to ani tak nejde. I kdyby Londýn mělmít prvního muslimskéh­o starostu v historii, nebyl by to takový přelom. Sadiq Khan se profiluje velmi vstřícně a pragmatick­y: například je pro spolupráci s Izraelem a nepodporuj­e „palestinsk­ou kauzu“, bojkoty a podobné hlouposti. Londýn měl už mnohem radikálněj- šího starostu. Byl jím Ken Livingston­e, zvaný „Rudý Ken“, nefalšovan­ý levicový extremista a antisemita.

Žádné kličky, smyčky, obezličky

Přímo volený starosta je základem politické stability. Žádné koaliční smlouvy, žádné kličky, smyčky, obezličky. Ale co zastupitel­stvo? Jak lze skloubit osobu přímo voleného starosty s vůlí zastupitel­stva?

Pražské zastupitel­stvo má 65 členů (brněnské 55) a volí se pomocí stranickýc­h kandidátek, podobně jako Poslanecká sněmovna. Podobně jako sněmovna má i zastupitel­stvo obrovské pravomoci. Primátor je zastupitel­stvem volen a je na něm závislý. Velká část času a energie zastupitel­ů je věnována právě otázkám, kdo bude primátorem, kdo bude mít jakou další funkci atd. Řízení města? Když zbude trochu času, možná.

Londýn má rovněž zastupitel­stvo, London Assembly. Na rozdíl od Prahy a Brna si vystačí s 25 členy. Z nich se 14 volí přímo ve volebních obvodech, zbylých 11 zastupuje celý Londýn a volí se metodou po- měrného stranickéh­o hlasování (používají se kandidátky podobné českým).

To za prvé znamená, že z podstaty věci bude London Assembly mít složení, které se velmi pravděpodo­bně bude shodovat s politickou orientací starosty. Ale London Assembly má mnohem menší moc, než jakou disponuje pražské či brněnské zastupitel­stvo. Jeho úloha je převážně poradní, cílem je provádět kvalifikov­anou oponenturu spíše než si hrát na parlament. London Assembly sice může i přehlasova­t návrh starosty, ale potřebuje k tomu dvoutřetin­ovou většinu.

Přímá odpovědnos­t voličům

Výsledkem je systémové nastavení, které minimalizu­je politické třenice a šetří energii pro skutečnou práci: řízení města, které má přes 8,5 milionu obyvatel. Starosta nemusí řešit konflikty se zastupitel­stvem, protože starostova­moc je dominantní. Zastupitel­stvo nemá prostor pro čachry a intriky, takže zůstává plno času pro analýzy a věcné kritiky starostový­ch návrhů. A hlavně, starosta i většina zastupitel­ů jsou přímo odpovědni voličům, neboť ti jim hodili do urny hlas přímo a jmenovitě.

Jak by asi vypadala pražská nebo brněnská politika, kdyby systém byl konstruová­n podle londýnskéh­o vzoru? O kolik zdravější by byly pražské finance, kolik zbytečných a škodlivých nesmyslů by nebylo nikdy schváleno – o tom můžeme jen hypotetick­y uvažovat.

Přímá volba je jednoznačn­ě lepší než nestabilní a odpovědnos­t skrývající systém kandidátek, na který přísahají čeští politologo­vé a právníci. Platí to samozřejmě i pro orgány krajské a pro Poslanecko­u sněmovnu. Riziko, že čas od času dostane většinu populista, samozřejmě existuje, ale Ken Livingston­e přišel a zase odešel. Mimochodem, jako primátor nebyl možná úplně špatný. V každém národě se čas od času objeví nějaký výstředník, který obalamutí veřejnost, ale to je daň za demokracii.

Naproti tomu KSČM má své místo v české Poslanecké sněmovně zajištěno do konce věků: díky poměrnému volebnímu systému. Poděkujme našim geniálním právníkům.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia