Lidové noviny

Nech octavii žít

Drahá auta levným poplatkem nevyženeme

-

Pohledem přísného hospodáře by se měly volby v Česku zakázat. V roce 2006 měl závod partají v rozdávání za důsledek, že i při takřka sedmiproce­ntním hospodářsk­ém růstu byl schodek rozpočtu 97,3 miliardy! Letos nás čeká jen krajské hlasování, ale koalice kropí národ penězi jako dávkami z vrtulníku: tu deset miliard pro zdravotník­y, tu se otevřou dvířka pro nasypání jedenácti miliard penzistům, tu se zkrátí důchodový věk horníkům na 56 let nebo slíbí pětiprocen­tní růst platů státních zaměstnanc­ů.

Zatím přinesly volby jedinou dobrou zprávu: ministr životního prostředí Richard Brabec stáhl nápad, aby se při převodu auta vyrobeného v letech 2000–2005 (emisní norma Euro3) platil třítisícov­ý poplatek. „Je to před volbami příliš velké politikum, musí se to otevřít někdy, kdy by to lidi přebolelo,“řekl ministr dopravy Dan Ťok pro HN. Houbeles. Ten poplatek je nefunkční. Aby přiměl lidi nekupovat auta starší 15 let, musel by být mnohem vyšší – a to by zas bolelo vždycky.

Takto starou Škodu Octavii běžně koupíte za 160 tisíc, o passatech či lepších vozech ani nemluvě. Jen největší autobazar AAA nabízí přes 2000 aut v tomto „teenage“věku, přičemž absolutní většina stojí přes sto tisíc, velká část přesahuje 150tisícov­ou hranici. Poplatek ve výši dvou procent ceny nikoho neodradí, jen naštve. Což pochopili i ministři za ANO a od nápadu, jenž jsme zde opakovaně kritizoval­i, ustoupili.

Sankční poplatek funguje jen tehdy, je-li relevantní k ceně vozu. Takhle se pěti- a desetitisí­covou sankcí podařilo vyhnat ze silnic pravěké wartburgy, „fáčka“, dnes mizejí i milované felicie. Ale dokud stojí slušné zánovní vozy přes sto tisíc, žádný inženýr je poplatkem ze silnic nedostane. Petr Kamberský

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia