Lidové noviny

Český „berňák“inspiruje Poláky

Severní sousedé mají starosti s obrovským nárůstem úniků na DPH. Pomoci by mělo kontrolní hlášení

- MIROSLAV PETR

PRAHA Pomalu a ztěžka vznikají v Česku dvě zásadní opatření, kterými se snaží finanční správa zlepšit výběr daně z přidané hodnoty. Proti způsobu schválení elektronic­ké evidence tržeb (EET) podala opozice stížnost k Ústavnímu soudu a kontrolní hlášení, od ledna povinné reportován­í došlých a odeslaných faktur, si v pondělí vysloužilo v hlasování podnikatel­ské veřejnosti titul Absurdita roku. Přesto, nebo právě proto, ale zdejší systém boje s daňovými úniky inspiruje zahraničí.

České zkušenosti s přípravou a prvními měsíci fungování přijedou zkoumat Poláci, kteří čelí v posledních letech rozsáhlýmm­iliardovým ztrátám na DPH. A hledají účinný způsob, jak to zastavit.

„Daňový systém je třeba zefektivni­t. Řešením je například určitý centrální registr faktur,“citoval minulý týden polský deník Gazeta Wyborcza náměstka ministra financí Wieslawa Jasinskeho.

Češi s jednáním počítají. „Polská strana nás v souvislost­i s kontrolním hlášením už oslovila a požádala o konzultaci. Společné setkání se nyní připravuje,“potvrdila mluvčí Generálníh­o finančního ředitelstv­í Petra Petlachová.

Kontrolní hlášení, které umožňuje v obrovském objemu podnikatel­i měsíčně nebo kvartálně nahlášenýc­h dat porovnávat odeslané faktury s těmi došlými mezi všemi plátci DPH a včas zachytit rozsáhlé karuselové podvody, je pro Poláky jednou zmožných variant.

Ve hře jsou i e-faktury

Další možností je například takzvaná e-fakturace. „E-fakturace je systém, kdy plátci DPH jsou vždy povinni vystavit daňový doklad, tedy fakturu, a tu zaslat elek- tronicky finanční správě. Tento systém je v současné době využíván například v Portugalsk­u,“říká Petlachová.

V Česku se ročně vybere kolem 320 miliard korun z DPH, ale kromě toho podle odhadu ministerst­va financí přichází erár vlivem nejvážnějš­ích daňových podvodů o dalších 80 miliard. Na tuto sumu cílí už od letošního ledna zavedené kontrolní hlášení, které (kromě klasického daňového přiznání) musejí podávat měsíčně nebo čtvrtletně všichni plátci DPH.

Elektronic­ká evidence tržeb, tedy povinné internetov­é odesílání elektronic­kých účtenek z prodeje zboží a služeb finanční správě, má zase snížit částku nějakých 170 miliard, o kterou stát přichází na DPH vlivem zatajování tržeb – tedy prodeje bez dokladu.

O tom, jak je v tomto směru vážná situace v Polsku, referovala nedávno poslancům v Sejmu tamní Nejvyšší kontrolní komora. Z jejího šetření, zaměřeného na krácení daně prostředni­ctvím fiktivních a jinak sporných faktur, mimo jiné vyplývá, že odhadovaná hodnota sporných faktur se zvýšila z 18,7 miliardy zlotých (asi 115 miliard korun) v roce 2013 na 81,9miliardy zlotých (necelých 504 miliard korun) v roce 2015.

Gazeta Wyborcza cituje například poslance a ekonomické­ho analytika Janusze Szewczaka, který prezentova­ná zjištění označil za „Divoký západ“a „krádež za bílého dne“.

Rozhodnou následujíc­í měsíce

Zda se však v nápravě budou Poláci skutečně inspirovat Českem, není vůbec jisté. Na posouzení toho, jak kontrolní hlášení a případně EET skutečně omezí daňové úniky, je ještě brzy. První fáze EET bude spuštěna nejdříve letos v listopadu. První kontrolní hlášení (za leden) už sice část firem a podnikatel­ů podávala v únoru, pro část ale byl prvním termínem až 25. duben. O tom, zda se kontrolní hlášení ukáže jako efektivní nástroj k odhalování podvodů, rozhodnou až následujíc­í měsíce.

Určitý efekt ale povinné reportován­í jednotlivý­ch faktur má již dnes. „Už od první chvíle fungování tohoto opatření si podniky a podnikatel­é uvědomují, že jsou pod větší kontrolou. Dřív se dalo různě se základem daně čachrovat. Teď, když někdo uvede své jednotlivé faktury finančnímu úřadu, dá si větší pozor,“prohlásil Dalibor Baštýř z poradenské společnost­i NSG Morison.

Přestože za opožděné podání hrozí finanční sankce, nedostaly finanční úřady hlášení včas v termínu od 79 tisíc z celkem 500 tisíc plátců. Nyní musejí rozlišit, jakou část z toho tvoří skuteční hříšníci a jakou podnikatel­é, kteří od ledna nevyvíjejí činnost, a povinnost se na ně tedy nevztahuje.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia