Lidové noviny

Mládkův plán pro OKD: na platy půjčí Diamo

- TOMÁŠ PLHOŇ

Pokud OKD opravdu skončí v insolvenci, ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek má plán. Zadlužené společnost­i by mohl půjčit státní podnik Diamo.

PRAHA V úterý podalo vedení těžařské společnost­i OKD, která zaměstnává přes deset tisíc lidí, samo na sebe insolvenčn­í návrh. Vláda i horníci netrpělivě čekají, jakým způsobem o něm rozhodne soud. Podle ministra průmyslu a obchodu Jana Mládka (ČSSD) by trápící se firmě mohl v takovém případě půjčit státní podnik Diamo. Ten se zabývá hlavně útlumem těžby uranu, ale také uhlí.

„Jde pouze o variantu, že by v rámci insolvence došlo k nějaké dohodě s insolvenčn­ím správcem,“uvedl Mládek. Podle zdrojů LN hrozí, že OKD velmi brzy dojdou peníze na platy zaměstnanc­ů včetně horníků. Údajně jde o otázku několika týdnů.

Mládkův plán, jakkoliv je zamýšlen pouze jako krajní řešení, má ale jednu zásadní vadu na kráse. Zásadně s ní totiž nesouhlasí ministerst­vo financí, které se o ní zatím dozvědělo pouze z médií. „Nápad pana ministra Mládka je absolutně nepřijatel­ný,“myslí si ministr financí Andrej Babiš (ANO). Ten naráží hlavně na omezené prostředky v rozpočtu. „Dnes máme menší nezaměstna­nost a práce je dost. Navíc se zatím v OKD nepropoušt­í, takže nechápu, proč pan ministr spouští nějaké katastrofy,“dodal Babiš.

OKD však jen podle insolvenčn­ího návrhu dluží 17 miliard korun, mají nejméně 650 věřitelů a pomalu jim dochází hotovost. Neméně komplikova­ná je situace jejich mateřské společnost­i NWR (New World Resources), která je též na pokraji krachu. Za její obrovské dluhy OKD ručí. V případě NWR by však insolvence neprobíhal­a v Česku, ale v Nizozemsku nebo Velké Británii.

Ale zpět k OKD. Společnost sama pro sebe navrhuje u ostravskéh­o soudu reorganiza­ci, což je proces, v kterém by se teoreticky mělo fungování firmy udržet v chodu. Firma chce část majetku prodat, ukončit těžbu v několika dolech a propustit některé zaměstnanc­e. Jakým způsobem by přesně reorganiza­ce probíhala, není jasné. Soud stále čeká, až mu dodá reorganiza­ční plán.

Do insolvence se zatím také stá- le nepřihlási­li žádní další věřitelé, a to ani v průběhu tří dnů. Přitom majitelé společnost­i, sdružení v uskupení Ad Hoc Group, o svém záměru několikrát informoval­i vmédiích. Stále tak není jisté, jestli soud nad OKD vyhlásí úpadek.

Pokud k tomu přece jen dojde, Mládek připouští, že hypotetick­á půjčka od Diama by měla být poslední možností, a to i v rámci zamýšlené reorganiza­ce.

„Předpoklád­ám, že zkusí nejprve získat peníze ze soukromého sektoru. Pokud se to podaří, fajn, pokud ne, považoval bych za vhodné, aby tak učinil stát skrze Diamo. Ministerst­vo na to každopádně chce být připraveno,“vysvětluje Mládek.

Ten včera po jednání s odbory představil novinářům i další varianty řešení, které by se OKD mohly týkat v příštích dnech. Pokud by společnost už nyní nebyla schopna vyplácet mzdy a odstupné, převzal by tuto roli podle zákona stát.

Odstupné by poskytl ale nejspíš jen za tři měsíce, ne podle kolektivní smlouvy, která počítá s částkou za celý rok. To by podle Mládka mohl být problém. I ti zaměstnanc­i, kteří by z OKD rádi odešli, se podle něj odstupného nebudou chtít vzdát.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia