Lidové noviny

Panarin a další hvězdy chtějí titul

Které hvězdy také přijely na letošní mistrovstv­í světa

- KAREL KNAP

MOSKVA/PRAHA Právě on byl ze všech Rusů nejvýš v bodování NHL – na devátém místě s bilancí 30 + 47.

Právě on by mohl obrat kanadského zázračného chlapce McDavida o Calder Trophy pro nováčka roku.

Právě on se fanouškům i znalcům zdál jako zvlášť výhodný nákup pro Chicago, když za minimální plat válel v první lajně s božským Kanem.

Právě on se v pátek večer postaví vMoskvě proti české reprezenta­ci a znamená pro ni vážnou hrozbu. 24letý útočník z města Korkino na jihu Uralu není nějaké lamželezo. Postavou i výrazem ve tváři připomíná rozpustilé­ho kluka. Mezi mantinely z něj srší nadání, originální nápady. Stejně dobře kličkuje, přihrává i zakončuje.

rin Artěmij Pana- Ruský „Bread Man“v Chicagu

Příliš nepasoval do bandy rváčů, jež řádila v KHL pod názvem Viťaz Čechov. Pak povýšil do Petrohradu a loni v létě do Chicaga.

Zatímco většina jeho krajanů, kteří do NHL přestoupí v pokročilej­ším věku, si na vysoké tempo na užším hřišti obtížně zvyká, Panarin začal zářit takřka okamžitě.

V Chicagu se ubytoval v rusky mluvící rodině, v kabině mu s tlumočením pomáhali spoluhráči Tichonov a Anisimov. Na ledě překladate­le nepotřebov­al, záhy si porozuměl s Kanem a centrem Connor McDavid (Kanada) Je mu teprve 19 a je obdařen magickými schopnostm­i. Velebí ho celý hokejový svět. Udeřil i v přípraváku proti Česku, když prosvištěl obranou a chytře obhodil brankáře Furcha. Je radost ho sledovat.

Pavel Dacjuk (Rusko) Lišák, který na ledě ošálí kdekoho. V rukávu má mnoho fint, navíc znamenitě střílí zápěstím. Za Detroit válí od roku 2001, získal s ním dva Stanley Cupy. Po sezoně se nejspíš vydá do KHL, ještě předtím povede Rusy jako kapitán na domácím MS.

Mikko Koivu (Finsko) Hrdý a přemýšlivý Fin si v NHL získal pověst jednoho z nejlépe bránících centrů. Ve 33 letech oddaně přijel na šampionát, kde s krajany bude chtít zopakovat zlato z roku 2011. V týmu se sejde s parťákem z Minnesoty Mikaelem Granlundem.

Alexander Radulov (Rusko) Nevídaný útočný talent je u něj vykoupen nezkrotnos­tí rebela. V roce 2012 se během play off NHL opil a letos zase nedorazil na sraz národního týmu, protože letěl do Anisimovem, jehož s nadsázkou prohlašuje za sluhu, který za svá křídla odvedl spoustu černé práce.

Záhy mu přišili přezdívku Bread Man (Chlebař či Pekař) podle podoby jeho příjmení s ná- USA domlouvat angažmá. Na ledě je ovšem výborný, za CSKA v této sezoně stihl nasbírat 65 bodů.

Největší česká hvězda na MS. V NHL mu větší úspěch stále uniká – v zimě ani on nezastavil sešup Montrealu. Rok co rok však obětavě létá na šampionát, a to i přesto, že má doma dvě malé děti. Opět bude kapitánem.

Dvakrát vyhrál olympiádu, jednou Stanley Cup. V Moskvě má jasný cíl: získat s Kanadou zlato a vstoupit do prestižníh­o Triple Gold Clubu. Čekají se od něj góly, vždyť v sezoně 2010/11 se stal nejlepším střelcem NHL. zvem řetězce občerstven­í Panera Bread, což ho rozesmává. „Lidi mi na internetu píšou: Jak to jde, bochníku? Máš se, bageto?“vykládal v rozhovoru pro IIHF.com před startem turnaje. Aleksander Barkov (Finsko) Nadaný centr je populární v rodném Finsku i ve střední Evropě, jelikož na Floridě září po boku Jaromíra Jágra. Barkov je mazaný, všestranný centr s ladným bruslením. Hrou i držením těla připomíná Dacjuka.

24letý Kanaďan v mdlém Edmontonu předčasně vyzrál, přes svůj věk platí za tahouna. McDavida i další nováčky učí životu profesioná­la, na dresu nosí áčko. Na MS jezdí, aby zakusil blažený pocit vítězství. Loni v Praze mu to vyšlo.

Blyštivý produkt americké akademie před sezonou šokoval: odešel do Evropy. Stáž ve švýcarské lize mu ale prospěla. Vedl ho kanadský kouč Crawford, zahrál si proti dospělým. Na MS bude na rozdíl od svých krajanů zvyklý na širší kluziště. Možná jednička draftu.

Brad Marchand (Kanada) Možná nejméně oblíbený hráč v NHL. Floutek z Bostonu udělá vše pro to, aby soupeře rozhodil. Seká, provokuje. Navrch dává dost gólů.

Panarin navzdory jazykovým mezerám nepůsobí tak uzavřeně jako řada dalších Rusů. Veselý mladík vystavuje fotky na Instagramu, s chutí vtipkuje. Třeba se střelcem St. Louis Blues Tarasenkem.

Těsně před koncem základní části NHL se Panarin dozvěděl, že sahá po štědré prémii zakotvené ve smlouvě. Za umístění v top 10 produktivi­ty – 1,75 milionu dolarů. Jinak nesmírně levný zelenáč s roční gáží 700 tisíc dolarů se mohl Chicagu prodražit. „Najednou jsem ztratil vnitřní klid,“citovala Panarina oficiální stránka mistrovstv­í. „Známý mi poslal aktuální tabulku amně to začalo šrotovat v hlavě. Celou noc jsem nespal. Taková šance! Tarasenko byl hned za mnou, a tak mu povídám: Voloďo, dej pokoj. Nech mě! Vymazal bych si jeho číslo, kdyby mě předehnal.“

V závěrečném utkání proti Columbusu se pak blýskl dvěma góly a asistencí a shrábl odměnu.

Objednej si výbavu, Artěmiji!

Tarasenko mu hecování vrátil před sedmou partií prvního kola Stanley Cupu: „Artěmiji, měl by sis objednat správnou velikost oblečení pro národní mužstvo.“Naznačoval kumpánovi, že Blues vyřadí Hawks a on bude moct letět domů na šampionát. „Dělali jsme si srandu, ale je fakt, že jsem si to vybavení objednal,“řekl Panarin.

Obhájci Stanley Cupu opravdu vypadli a on se může představit na druhém mistrovstv­í za sebou. Loni v Česku posbíral 10 bodů v 10 startech a přispěl k zisku stříbra.

Tentokrát se rozpustilý kluk z Korkina ocitne v ještě důležitějš­í úloze a dychtí po ještě vzácnější „placce“.

 ?? Connor McDavid FOTO PROFIMEDIA ??
Connor McDavid FOTO PROFIMEDIA

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia