Lidové noviny

Giro startuje a Cancellaru bolí břicho

- TOMÁŠ MACEK

Devětadeva­desáté Giro začíná. Cyklisté se opět vydají kolem Itálie, ale nejen tam.

APELDOORN/PRAHA Úvodní tři etapy Gira hostí ode dneška Nizozemsko. A ve třetím týdnu naopak vyvrcholí klíčová alpská etapa ve francouzsk­ém Risoulu.

Zato česká závodnická stopa tentokrát chybí.

Leopold König, před rokem v dresu Sky šestý, po zranění kolene stále nemůže naplno trénovat.

Roman Kreuziger, loni ve stáji Tinkoff pomocník šampiona Contadora, směruje své síly a očekávání až k červencové Tour.

Totéž platí o Zdeňku Štybarovi a Petru Vakočovi, dvojici v barvách Etixxu.

Na co tedy láká letošní Giro české fanoušky?

Především na atraktivní a otevřený souboj o růžový dres. Nepůjde o závod jednoho či dvou výrazných favoritů. Největší šance se dávají triu hvězd Vincenzo Nibali (Astana) – Mikel Landa (Sky) – Alejandro Valverde (Movistar).

Za nimi však čeká druhý sled kandidátů trůnu. Víte, kdo je čtvrtým největším favoritem u řady sázkových kanceláří? Možná překvapivě 26letý Ilnur Zakarin z týmu Kaťuša, jenž si řekl o pozornost čtvrtým místem v Romandii.

Bude zde také někdejší korunní princ italského závodu Rigoberto Urán, jenž po přestupu do stáje Cannondale tvrdí: „Mám možná největší šanci na vítězství v závodě Grand Tour za celou kariéru.“Na trať vyrazí Tom Dumoulin z Giantu, autor hořkosladk­ého příběhu na minulé Vueltě, i polská jednička Rafał Majka, na Vueltě v barvách Tinkoffu třetí.

Objeví se tu veteráni, jako je Ryder Hesjedal, šampion Gira 2012, ale i mladá krev v podobě Estébana Chávese, lídra Oriky. Ve sprintersk­ých soubojích se utkají Marcel Kittel, Elia Viviani a další rychlíci. A o časovkářsk­é primáty mistři této disciplíny.

Časovkou na 9,8 kilometru dnes v Apeldoornu vše začne. Davy nizozemský­ch diváků v ní poženou za růžovým snem domácího Dumoulina, který tvrdí: „Připadám si uvolněněji, než když loni v Utrechtu startovala Tour.“

Pro mnohé fanoušky napříč cyklistick­ým světem je však „nostalgick­ým“favoritem úvodní etapy kdosi jiný: Fabian Cancellara. Ještě jednou se obléci na závodě Grand Tour do výsostného dresu, to je cíl, o němž Švýcar mluví od chvíle, co loučení s kostkami nedopadlo podle jeho představ.

Povážlivou trhlinu dostaly Cancellaro­vy ambice včera, když v Apeldoornu přiznal: „Mám potíže se střevní chřipkou.“

Přesto bychom jej neměli předčasně odepisovat. „Už jsem zajel pár výborných časovek, i když mi před nimi bylo špatně,“líčil. Za příklad dává i tu týmovou, kterou předloni začínala Vuelta. „Tehdy jsem se cítil tak zle, prázdný a bez síly. Říkal jsem před startem: Musím někde nabrat energii. Zašel jsem tedy do McDonaldu a bum – najednou jsem byl připraven.“

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia