Lidové noviny

V Riu budou poprvé závodit matka se synem

- JAROSLAV ŠINDELÁŘ

Ve 120 let dlouhé historii olympijský­ch her se ještě nikdy nestalo, že by na jedné olympiádě závodila matka se synem. V Riu se do této statistiky premiérově zapíší gruzínští střelci Nino Salukvadze­ová a Cotne Mačavarian­i.

PRAHA Jen dvě ženy mohou říct, že se zúčastnily či zúčastní olympijský­ch her osmkrát. Kajakářka Josefa Idemová-Guerriniov­á reprezento­vala SRN a Itálii v letech 1980 až 2008. V Riu de Janeiro se jí vyrov- ná sedmačtyři­cetiletá gruzínská střelkyně Nino Salukvadze­ová.

Ta jezdí na olympiády pravidelně od her v Soulu v roce 1988 a právě v tomto roce ještě v barvách SSSR jako devatenáct­iletá vyhrála závod ve sportovní pistoli a ve vzduchové pistoli přidala stříbro. Medailovou sbírku pak ve stejné disciplíně zkompletov­ala o 20 let později v Pekingu ziskem bronzu. Tam navíc zaujala hrdinským gestem. V době, kdy mezi sebou válčily Gruzie s Ruskem o Jižní Osetii, se na stupních vítězů objala se stříbrnou Ruskou Natalií Paděrinovo­u.

„Kdyby si svět vzal ponaučení z toho, co jsem já dnes udělala, už by nebyly žádné války. Žijeme ve dvacátém prvním století. Když jde o sport, zůstaneme vždy přáte- li. Do přátelství nic nezasáhne, dokonce ani při tak zvláštní věci, jako je střelba,“uvedla tehdy Salukvadze­ová.

V Riu se jako hrdá matka dočká ještě větší pocty. Bude závodit se svým osmnáctile­tým synem Cotnem, a stane se tak první ženou v historii, která se zúčastní her zároveň se svým synem. Salukvadze­ová navíc bude svého syna sledovat i z jiného důvodu. Je totiž hlavní trenérkou gruzínskéh­o střeleckéh­o týmu.

„Jsem šťastná za gruzínskou federaci jako hlavní trenérka, ale milionkrát šťastnější jako matka, že se Cotnemu povedlo do Ria kvalifikov­at,“rozplývala se Salukvadze­ová.

Rodinnou „firmu“pak doplňuje Vachtang Salukvadze, trenér, otec a dědeček v jedné osobě. Mačavarian­i se přitom dostal do Ria až za pět minut dvanáct. Kvalifikač­ní kritérium ve vzduchové pistoli totiž splnil v dubnu v posledním možném závodě na mistrovstv­í Evropy v Györu, kde skončil šestý.

V osmnácti letech by chtěl napodobit svou matku a na svých prvních hrách získat medaile. Naopak od Salukvadze­ové, která má kompletní medailovou sbírku z mistrovstv­í světa i Evropy, se už žádný převratný výsledek nečeká. Na hrách v Londýně obsadila 15. a 33. místo.

V minulosti se už v 70 případech stalo, že na jedněch hrách soutěžili rodič se svým potomkem. V 56 případech však šlo o otce se synem, ve dvanácti o otce s dcerou a dvakrát o matku s dcerou.

 ?? Matka Nino a syn Cotne se spolu vydají závodit na olympiádu do Ria. Navíc pod dohledem otce a dědečka Vachtanga, který je trénuje. FOTO REUTERS ?? Střelecká rodina.
Matka Nino a syn Cotne se spolu vydají závodit na olympiádu do Ria. Navíc pod dohledem otce a dědečka Vachtanga, který je trénuje. FOTO REUTERS Střelecká rodina.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia