Lidové noviny

Na každém šprochu pravdy trochu?

-

Lze si představit lepší místo pro intrikařen­í a pomluvy než panovnický dvůr? Možná ne, ale přece jen, na ten středověký se už nepodíváme, takže nezbývá než sledovat úmysly pisatelů, kteří o životě dvorské společnost­i zanechali zprávy. Zvláště kronikáři totiž chování lidí často sami hodnotili a vkládali do textu to, čeho byli svědky nebo i jen zaslechli.

Tím ovšem formují naše dnešní názory na minulost, takže často přebíráme jejich subjektivn­í úsudky a musíme pak srovnávat s jinými texty, abychom zjistili, do jaké míry je autorova zpráva pravdivá nebo zaujatá, či dokonce záměně matoucí. Každý autor totiž vložil do své kroniky osobitou snahu po sdělení v určité, jím zvolenémíř­e. Navíc bylo klíčové, do jakého „tábora“patřil a jakého měl chlebodárc­e. Kvalitu výsledku ovlivňoval­o i vzdělání, předcházej­ící studium a vzory, k nimž se mohl v díle hlásit.

Jeden hanlivě, druhý pochvalně

Díky tomu pak lépe pochopíme, proč jedna kronika stejného krále chválí, druhá pomlouvá – jako v případě německé veršované kroniky Otakara Štýrského a latinské domácí Zbraslavsk­é kroniky. Štýrský totiž popsal Karlova děda Václava II., ač ho vlastně jinak obdivoval, coby prostopášn­íka, jehož zahubila pohlavní choroba. Naopak domácí Zbraslavsk­á kronika ho vylíčila jako intelektuá­la, mecenáše a všemi ideály ověnčeného krále. Veřejné diskuse i tiché rozhovory dvorského světa.

Druhý autor Zbraslavsk­é kroniky Petr Žitavský pak navíc vědomě obhajoval uzurpaci trůnu Janem a Eliškou Přemyslovn­ou. Krále, kterého vyhnali (Jindřicha Korutanské­ho), označil za tyrana a jeho choť, Eliščinu sestru, za zlou ženu. Jindřichov­i nakloněný kronikář Jan z Viktringu podává o vyhnaném králi jinou zprávu: podle něj to byl sličný rytíř, který platil v říši za chrabrého muže. Starší český kronikář Kosmas zase obdivoval knížete Břetislava, navzdory tomu, že svoji příští manželku Jitku si unesl z kláštera.

Také o královnách a urozených dce- rách na vdávání se dozvíme ledacos. Čtvrtá manželka Karla IV. měla podle kronikářů tolik síly, že ohýbala kovové předměty. Jeho druhá choť Anna Falcká zase údajně chtěla získat lásku manžela s pomocí lektvaru, z něhož ale prý onemocněl. A o druhé ženě Zikmunda Lucembursk­ého Barboře Celjské se rovnou píše jako o bezbožné Mesalině. Proč ale byla dcera Jindřicha Korutanské­ho a první choť Karlova bratra Jana Jindřicha zvaná Pyskatá, o tom kroniky mlčí. Přitom vše mohla způsobit nepřejícná kampaň protějšího tábora nebo snad jen velké rty či vada.

Obsah následujíc­ích pěti dílů:

7. 5. Druhá linie Lucemburků 9. 5. Rok 1378: počátek konce 10. 5. Jak vypadal Karel IV. 11. 5. Ideální panovník 12. 5. Zrození legendy

 ?? Velislavov­a bible z roku (cca 1340) představuj­e unikátní obrazovou dokumentac­i reálií své doby. Všimněme si gest jednotlivý­ch postav. ??
Velislavov­a bible z roku (cca 1340) představuj­e unikátní obrazovou dokumentac­i reálií své doby. Všimněme si gest jednotlivý­ch postav.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia