Lidové noviny

Klíčové mosty Němcům nevydal

- TOMÁŠ JAKL

PRAHA Vzdělaný muž, který v letech první republiky mimo jiné šéfoval strojírens­ké firmě, se v květnu 1945 stal velitelem jednoho z nejohrožen­ějších úseků Prahy. Jeho bojovníci důležité mosty udrželi až do konce bojů. Měl za sebou i vyšetřovac­í vazbu gestapa.

Jaroslav Cabicar se narodil 23. března 1896 v obci Litětiny v pardubické­m okrese. Po maturitě na Obchodní akademii v Chrudimi v roce 1914 nastoupil do zaměstnání, záhy však byl odveden do rakousko-uherské armády. Prošel bojišti v Uhrách, Itálii, Bosně, Černé Hoře, Albánii, v jižním Srbsku a na řeckých hranicích. a byl povýšen do hodnosti štábního kapitána v záloze. Byl aktivním členem Svazu českoslove­nského důstojnict­va a až do roku 1938 působil též jako majitel, vy- davatel a odpovědný redaktor časopisu Branná politika. Zamobiliza­ce v září 1938 velel pracovnímu praporu 1/30 v Těchoníně v Orlických horách. Za nacistické okupa- ce přispíval na podporu žen a sirotků po umučených nebo popravenýc­h odbojářích a podílel se na ukrývání materiálu a zbraní před Němci. Od 21. října do 2. listopa- du 1940 byl pro podezření z ilegální činnosti ve vyšetřovac­í vazbě gestapa, ale nakonec byl pro nedostatek důkazů propuštěn.

Smrt v ústraní

V roce 1945 se ihned po vypuknutí Květnového povstání ujal velení vojenského velitelstv­í 21. policejníh­o revíru v Holešovicí­ch. Muži pod jeho vedením opevnili Libeňský a Trojský most a až do německé kapitulace odráželi útoky esesáků bojové skupiny 4. pluku tankových granátníků SS „Der Führer“.

Jeho úspěšné udržení Holešovic bylo klíčové pro obranu povstaleck­é Prahy od severu. Po válce stál do října 1945 v čele praporu Revoluční gardy Holešovice a poté se vrátil do civilního zaměstnání. Od července 1947 působil jako ředitel finančně hospodářsk­ého odboru Českoslove­nského červeného kříže. Po Vítězném únoru byl na základě udání přeřazen na nižší pozici a v roce 1950 poslán na zámek Lišno u Benešova jako správce školicího střediska ČSČK. Tam psychicky i fyzicky vyčerpán onemocněl zápalem plic, po kterém u něj došlo i k recidivě tuberkulóz­y.

Po dvou těžkých operacích plic byl v roce 1952 poslán do invalidníh­o důchodu s malou penzí. Zemřel v Praze 5. dubna 1969.

 ?? Jižní předpolí Trojského mostu po bojích v květnu 1945, kdy se v těchto místech bránili Cabicarovi muži. Budovy v pozadí esesáci nikdy nedobyli. FOTO VHÚ ?? Jaroslav Cabicar (1896–1969).
Jižní předpolí Trojského mostu po bojích v květnu 1945, kdy se v těchto místech bránili Cabicarovi muži. Budovy v pozadí esesáci nikdy nedobyli. FOTO VHÚ Jaroslav Cabicar (1896–1969).

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia