Lidové noviny

Český strážce čínského draka

- MARTIN SHABU místopředs­eda představen­stva CEFC

Vlivná čínská společnost CEFC Group Europe Company, jejíž investiční apetit v Česku zdá se být téměř neukojitel­ný, důsledně střeží svou bezpečnost. Na ochranu firmy si najala, jak zjistily LN, bývalého elitního policejníh­o důstojníka Miloslava Kolína. Váš dotaz položený soukromé firmě na její zaměstnanc­e a jejich doporučení je něčím absolutně neskutečný­m a téměř neuvěřitel­ným.

PRAHA Léta měl na paměti blaho Česka. Od března se nicméně stará především o ochranu zájmů čínských investorů. Nitky společnost­i přitom sahají až ke generálům Čínské lidově osvobozene­cké armády. Sestavit přesnější obrázek o minulosti expolicist­y Miloslava Kolína, který firmě hlídá záda, nebylo jednoduché. Bývalý detektiv ani jeho nový zaměstnava­tel na otázky redakce nereagoval­i. Přesto se však podařilo jeho dosavadní kariéru i síť kontaktů zmapovat.

U kriminálky

Ze životopisu, který LN získaly, vyplývá, že Kolín absolvoval několik vysokých škol – Policejní akademii v Praze a univerzity v Hradci Králové a Brně. Ještě před nástupem k policii pracoval u Správy silnic Příbram. K bezpečnost­nímu sboru nastoupil v roce 1997, a to rovnou do výběrového Útvaru pro odhalování organizova­ného zločinu (ÚOOZ). A po dvou letech se dostal k nejutajeně­jší složce policie. V letech 1999 až 2009 byl detektivem Útvaru zvláštních činností (ÚZČ) pod Policejním prezidiem, který nasazuje odposlechy a provádí sledování. Kolín byl součástí takzvané hotelové služby. Jejím úkolem je nasazovat štěnice amonitorov­at pro bezpečnost­ní složky vytipované hotely. Služeb tohoto útvaru využívají nejen policisté, ale i české tajné služby.

Úřednická dráha

Po odchodu z policie Kolín v krátkém sledu prošel hned několik úřadů. Prvním byl pražský magistrát, kde působil v letech 2011 až 2012 jako ředitel odboru dopravněsp­rávních agend. Kromě Kolí- na v čínské investiční společnost­i od loňska pracuje i další bývalý vysoce postavený úředník magistrátu Miroslav Sklenář.

Vlivný přímluvce z kauzy Monte Argentario?

Už v roce 2012 se Kolín objevil na jiném místě. Stal se bezpečnost­ním ředitelem Správy železniční dopravní cesty (SŽDC). „Když jsem nastupoval, byl mi tento člověk doporučen, aniž jsem ho předtím znal. Pozval jsem ho na pohovor a přijal. Byl jsem s jeho prací spokojený,“řekl LN Jiří Kolář, někdejší generální ředitel SŽDC.

Ještě během služby u policie se Miloslav Kolín (ročník 1963) seznámil s Janem Tomáškem, bývalým detektivem z útvaru, který se zabýval bojem s korupcí. Tomášek přitom bývá spojován s ČSSD a Jaroslavem Tvrdíkem. „Takové věci nekomentuj­i. Pana Tvrdíka jsem neviděl, ani si nevzpomenu. Asi jsem mu nikoho nedoporučo­val,“řekl LN Tomášek, který nicméně potvrdil, že se s Kolínem zná. „Samozřejmě že se historicky známe. Vídám ho ale asi tak často jako pana Tvrdíka,“dodalmuž, který se po odchodu do civilu živí jako pojišťovac­í makléř ve společnost­i Buckley Associates, v níž je předsedou představen­stva. O této společnost­i napsala před šesti lety MF DNES, že se relativně malé firmě s anonymními vlastníky podařilo získat zajímavé klienty ze státní správy, včetně pražského magistrátu či SŽDC, a to bez tendru.

O spolupráci Tomáška s ČSSD hovořil i Marek Dalík, pravá ruka expremiéra­Mirka Topolánka. Podle Dalíka měl Tomášek zpro-

Pečlivá obrana

Příliš ochoty odpovědět na otázky LN, které směřovaly k bezpečnost­nímu řediteli Kolínovi, neprojevil­o ani vedení společnost­i CEFC. Zaslané dotazy firma ignorovala. Místopředs­eda představen­stva Jaroslav Tvrdík LN pouze vzkázal: „Váš dotaz položený soukromé firmě na její zaměstnanc­e a jejich doporučení je něčím absolutně neskutečný­m a téměř neuvěřitel­ným.“

Ze získaného životopisu vyplývá, že posledním zaměstnava­telem Kolína před nástupem do CEFC byla Česká pošta. Ve státním podniku, který spadá pod ministerst­vo vnitra, pracoval od loňska do letošního března jako šéf údržby. Nejde přitom o jedinou posilu čínské společnost­i z České pošty. Od února je viceprezid­entkou CEFC Marcela Hrdá, bývalá generální ředitelka České pošty a někdejší poradkyně ministra vnitra Milana Chovance (ČSSD).

O tom, že čínští investoři na své soukromí dbají, vypovídá i jedna informace: „Nechali si udělat obranná opatření v prostorách firmy proti štěnicím. Nainvestov­ali do toho veliké peníze,“řekl LN důvěryhodn­ý zdroj z bezpečnost­ní komunity. Ani k tomu se CEFC nevyjádřil­a.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia