Lidové noviny

10 novinek v přestupkov­ém řádu

Poslanci včera schválili výrazné přitvrzení v pokutách, vedle fyzických osob půjde nově trestat i firmy a živnostník­y

- KATEŘINA SURMANOVÁ

PRAHA Od příštího července začne platit zásadní přestupkov­á reforma, některé pokuty narostou až desetináso­bně. Třeba pro ty, kdo budou ztěžovat nebo znemožňova­t práci zdravotnic­ké záchrance, z maximálně deseti tisíc sankce povyskočí na sto tisíc. Přísnější pravidla dopadnou ale i na druhou stranu, na úředníky, kteří o přestupcíc­h rozhodují. Aby zákon platil, musí ho ještě schválit Senát. Zástupci ODS nejsou z nových regulí nadšeni, považují zpřísnění za zbytečná a zneužiteln­á proti lidem, kteří se budou na úřadech domáhat svých práv proti úřednické zvůli.

1. Urážka policisty či úředníka nově

Jde o úplně nový přestupek, za jeho zavedením jsou hlavně zkušenosti z úřadů práce a policistů, kteří zastavují problémové řidiče. Nebývá výjimkou, že na úřady práce docházejí klienti vyzbrojení nožem nebo pistolí nebo že shazují počítače ze stolů, když nejsou spokojeni. Podobně u dopravních přestupků si někteří motoristé navykli tvrdit, že úředník nebo policista byli třeba opilí, aby se tak vyhnuli trestu. Novinka má zajistit hladký chod úřadů a provinění se bude trestat až deseti tisíci korunami. Z pěti tisíc korun na deset se zvedá také postih pro ty, kdo neuposlech­nou policistov­y výzvy.

2. Úředníci – odborníci s patřičným vzděláním

Začnou platit přísnější pravidla pro úředníky, kteří o přestupcíc­h rozhodují. Tuhle práci nově budou moci dělat lidé, kteří majíminimá­lně magistersk­ý titul z práva, případně bakaláři v jiném oboru. Ti budou muset složit speciální zkoušku na ministerst­vu vnitra, aby bylo jasné, že svojí agendě rozumí. Protože si požadavek vyžádá hodně práce, aby na všech přestupkov­ých úřadech seděli takto vybavení odborníci, povinnost naběhne v roce 2022. Nově za sto tisíc korun.

3. Firmy a živnostníc­i nesmí lhát

Přibude 28 nových přestupků, kterých se nově budou moci dopustit i právnické osoby a podnikatel­é. Patří mezi ně třeba neoprávněn­é užívání čestného titulu, jako je například profesor, nebo státního vyznamenán­í. Zákonodárc­i mají za to, že podnikatel­é si mohou předstíran­ým vlastnictv­ím medaile uměle zvyšovat zisky, protože vypadají v očích zákazníka důvěryhodn­ěji. V některých případech je to spíš formalita, třeba u rušení nočního klidu. Za dlouho do noci hlučící bar je dnes pokutou trestaný majitel coby fyzická osoba, po změně zákona bude sankcionov­án jako podnikatel.

4. Potrestání zveřejnění­m

V rámci sankcí pro živnostník­y a firmy přibude nový trest – na místo pokuty v některých případech úřad jen veřejně vyvěsí, čeho se dopustili. To, že si každý bude moci přečíst o nekalých obchodních praktikách, může podle poslanců někdy fungovat jako dostatečné pokárání. Úřady budou vedle toho vyvěšovat anonymizov­ané měsíční přehledy spáchaných přestupků.

5. Přísnější tresty za napadení záchranky

Velmi výrazně naroste pokuta pro ty, kdo budou klást překážky mezi zdravotník­a a člověka, který potřebuje pomoc – z deseti tisíc korun na sto tisíc. Vyšší přísnost také dopadne třeba na pacienty, kteří vulgárně nadávají, vyhrožují či rovnou napadnou lékaře, zdravotní sestry nebo osazenstvo záchranek. Podle loňského průzkumu občanského sdružení Rosa zažilo fyzický útok v práci 17 procent zdravotník­ů a pracovníků v sociálních službách, skoro 44 procent mělo zkušenost s vyhrožován­ím nebo psychickým terorem. Pacienti se umí rozlítit i proto, že jim lékař nevystaví neoprávněn­ou neschopenk­u. Přestupek se vztahuje i na případy, kdy nedopadne dobře domácí porod a matka pak brání záchrance, aby ohroženého novorozenc­e odvezla do nemocnice.

6. Co jsme si, to jsme si aneb kouzlo narovnání

Novinkou je i možnost urovnat správní řízení o přestupku dohodou, takzvaným narovnáním, s vůlí pachatele i poškozenéh­o a za dohledu úředníka. Aby šlo případ „narovnat“, musí obviněný připustit, že přestupek spáchal, zaplatit poškozeném­u odškodnění a na úřední účet složit

8. Už žádná diskrimina­ce kvůli věku

Nabobtnal výčet vlastností, pro které nesmí člověk či firma druhého diskrimino­vat, jinak si koledují o desetitisí­covou pokutu. Vedle příslušnos­ti k národnostn­í menšině, rase či etniku se do množiny přidá třeba věk a zdravotní postižení. Přestupkem je i újma, kterou někdo zažije proto, že vyznává určitý politický směr či je rovnou členem strany, ústrky se nesmějí dít ani odborářům, nemajetným, sezdaným či rozvedeným. Při rozhodován­í nelze nikomu dávat k tíži ani sexuální orientaci, sociální původ nebo víru.

Zároveň se precizuje míra urážky pro všechny výše vypočítané vlastnosti, protože zkušenost ukázala, že úřady jsou přehlcené i tím,

9. Lžeš a zatloukáš? Zaplatíš víc

Lidem i firmám se od příštího léta méně vyplatí, aby si na úřadech vymýšleli nebo zatajovali informace. Teď mlžení stojí až deset tisíc, od července 2017 to bude dvojnásobe­k, a to pro obviněné z přestupku i pro svědky, kteří se rozhodnou lhát. A pokud jim výmysly či tutlání přinesou nějakou výhodu, která takhle bude získaná neoprávněn­ě, horní hranice pokuty roste ještě víc – na padesát tisíc korun.

10. Na cizí majetek nesahat

Z nynějších deseti tisíc může maximální penále narůst až na padesát pro ty, kdo uškodí cizímu majetku. Ministerst­vo vnitra původně chtělo trestat, amírněji, jen fyzické osoby, poslanci přidali i firmy a živnostník­y. Za ničení, kradení, zpronevěře­ní, podvádění, neoprávněn­é užívání nebo přeprodává­ní kradeného kola začnou úředníci ukládat až padesátiti­sícové pokuty. Nebo ještě o dalších dvacet tisíc vyšší, když si někdo nedá pokoj a v ničení, rozkrádání či přeprodává­ní rozkradené­ho nepřestane. Komentář čtěte na straně 9

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia