Lidové noviny

O víkendu vzroste aktivita klíšťat na nejvyšší stupeň

-

PRAHA O tomto víkendu a v pondělí by si lidé mířící do přírody měli dát zvláštní pozor na klíšťata. Jejich aktivitu předpovědě­l Český hydrometeo­rologický ústav (ČHMÚ) na vůbec nejvyšší, desátý stupeň. Nedoporuču­je v lesích chodit mimo zpevněné cesty.

Od pátku do soboty se výstraha pohybuje na devátém stupni. V neděli a v pondělí vzroste na maximální hodnotu 10.

Spolu s varovánímČ­HMÚ zveřejnil i poučky, jak by se lidé v pří- rodě měli chovat. Nedoporuču­je se v listnatých a smíšených lesích pohybovat mimo cesty. Velké riziko představuj­e chůze skrz křoviny. Před vstupem do přírody by lidé neměli zapomínat na použití repelentu a po návratu by se měli důkladně prohlédnou­t.

Nedávné chladné a deštivé počasí klíšťatům nijak nevadilo. „Vlhko jim svědčí, na rozdíl od veder uprostřed léta,“uvedl docent Rastislav Maďar, epidemiolo­g, který je členem Evropské pra- covní skupiny pro klíšťovou encefaliti­du. Pokud si najdete zakousnuté klíště, je nejlepší ho co nejdříve a nejvhodněj­i odstranit. Správný postup odstranění klíštěte je uveden například na webu.

Pod pojmem aktivita klíšťat se skrývá podíl klíšťat, jež jsou zrovna připravena přisát se na hostitele, na celkové populaci klíšťat. Do vyšších pater bylinné vegetace a trav vystupuje vždy jen část populace těchto parazitick­ých roztočů. čtk

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia