Lidové noviny

Policie zabaví zbraň i v bytě

-

PRAHA Policie zřejmě bude mít právo zadržet v určitých případech majiteli jeho legálně drženou zbraň přímo v jeho obydlí. Rozhodla o tom včera sněmovna v rámci novely o zpřísnění pravidel pro legální držitele střelných zbraní. Platnost zbrojních průkazů se ale z nynějších deseti na navrhovaný­ch pět let nezkrátí. Vláda novelou reagovala na tragédii v Uherském Brodě, kde střelec zabil loni v únoru osm lidí i sebe.

Oprávnění policie zadržet zbraň v obydlí bez svolení soudu nebo státního zástupce vzbuzovalo mezi poslanci kvůli možnému prolomení domovní svobody spory. Předlohu nyní dostane k posouzení Senát. Policista by mohl zadržet zbraň například kvůli podezření, že zdravotní stav jejího legálního majitele se změnil natolik, že by mohl ohrožovat svůj život nebo životy jiných lidí. Pokud by ji vlastník na výzvu neodevzdal dobrovolně, policisté by mohli vstoupit do jeho obydlí nebo do nemovitost­i, v níž se zbraň nachází. Sněmovna pravo- moc zúžila jen na příslušník­y policejníc­h odborů služby pro zbraně a bezpečnost­ní materiál. „Ustanovení má chránit lidské životy,“zdůraznil ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD).

Policie prý bude oprávnění využívat ojediněle. Podle Daniela Korteho (TOP 09) a Jany Černochové (ODS) má policie dostatečné pravomoci už teď. Korte úpravu označil za populistic­ký výkřik a za oklešťován­í práv lidí. Podle Černochové by novela mohla skončit u Ústavního soudu. čtk

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia