Lidové noviny

Reakce elit na Zemana jsou triviální

- TOMÁŠ TOMÁNEK

Spisovatel David Zábranský napsal pro pražskou scénu Studio hrdinů hru „Herec a truhlář Stanislav Majer mluví o stavu své domoviny“. Označuje ji za „zprávu o stavu země“a mimo jiné v ní porovnává všechny tři polistopad­ové prezidenty.

LN S nápadem napsat hru o současné politice, stavu země a prezidentu Zemanovi jste přišel sám?

Nápad vznikl tak, že mě oslovila režisérka Kamila Polívková, kterou znám už z původního Divadla Komedie. Pak přesídlila do Studia hrdinů, kde jsem ji taky sledoval. Napsala mi, že četla jednu moji povídku uveřejněno­u v časopisu Respekt a že se jí velmi líbila. Zaujala ji z toho důvodu, že chtěla udělat ve stejném duchu, v jakém byla ta povídka, představen­í, do něhož by obsadila herce Stanislava Majera. Přišlo jí, že je přesně o něm. Tehdy prožíval nejasné období, nevěděl, jestli chce zůstat v Čechách, přišlo mu, že je tady všechno ztracené, že to politicky i jinak spěje ke špatnému konci. Naopak tíhne k Berlínu, má to tam rád, jezdí si tam na techno, pije si Club-Mate... Všechny tyhle věci znamenaly, že se ta povídka pro něj hodila. Jenže já Kamile říkal, že jí napíšu novou hru přímo pro Standu Majera.

LN A dal jste se do toho.

Zeptal jsem se jí na pár věcí, ale zase jsem o tom Standovi nechtěl vědět moc, protože jsem ho znal taky z Komedie, znal jsem ho ze seriálů a přišlo mi, že pro mě bude daleko lepší, když si toho trochu domyslím. Tak jsem si ho vymyslel. Napsal jsem mu na pusu text, kde on mluví o sobě, ale mými slovy. Je to takové formálně komplikova­né. Nicméně hlavním tématem té hry je přesně ten jeho stav, který však spolu sMajerem sdílí mnoho Čechů. Takových těch, co se považují za kulturní elitu. Že tady to skutečně nestojí za nic a pošilhávaj­í po té cizině. Já jsem se v tom textu snažil pokládat otázky, co je to Česko, kde má hranice, proč ti lidé chtějí pryč, jestli skutečně, když srovnávají situaci tady se situací v Německu, jestli ji vidí reálně, nebo jestli si nasazují takové nebo onaké brýle. A ten Standa nakonec řekl, že když tu hru četl, tak jsem přesně vystihl jeho pocity. Takže jsem to vlastně trefil a to mě potěšilo.

LN Vy sám jste chtěl někdy z Česka odejít?

Zastávám hodně tradiční hledisko. Takže pro mě to je skutečně můj osud, že jsem daný sem. A snažím se o tom mluvit v dobrém, i když to často nejde. Ale přijde mi, že tak to někdo rozhodl. Ta hra se týká právě tohoto postoje. Nicméně ji budeme nějak scénografi­cky stylizovat, což jí dá definitivn­í vyznění. V české literární tradici totiž existuje jedna postava, která, když člověk přijde do toho divadla, tak pak přesně pochopí, jak to scénicky myslíme a jak celý text interpretu­jeme.

LN A jaká postava to má být?

To právě nemůžu prozradit. Poznají to diváci, až na naši hru přijdou.

LN Zároveň je zajímavé, jak tematizuje­te a odkazujete ke třem porevolučn­ím prezidentů­m. Je tam jejich vtipné srovnání. Jak jste na tu linku přišel?

Mně skutečně přijde, že se to těmi desetiletí­mi vlády každého z nich tak nějak přirozeně rozfázoval­o. A když to člověk skutečně zjednoduší, tak ta pasáž, kde popisuji, jak kdo kouřil nebo nekouřil, pil nebo nepil, s velkou nadsázkou ty naše polistopad­ové fáze skutečně vystihuje. A hlavně, všichni ti lidé, které já znám, jsou takzvaní havlisté. A všechno, co bylo po Havlovi, je vlastně sakumprásk špatně. A mně se to jejich zjednoduše­ní zdá jako daleko větší než to, co já nabízím v tom textu. Takže si spíš s tím tak pohrávám. A zároveň tím nechci říct, že celá ta hra je jenom nějaká hra se slovy. Naopak myslím, že se tam kladou pod tím uměleckým plánem docela zásadní otázky o tom, jestli máme vizi pro Česko. Což je třeba to, na co se vlastně ptal i ten Havel, takže to není hra proti Havlovi, to v žádném případě. Jsou tam naopak i hlubší filozofick­o-politická témata. A hlavně se tam vyrovnávám s trochu obrozeneck­ým hlediskem, že tady u nás politiku vždycky dělala kultura a pokračuje nám to do dneška. Já to na rozdíl od lidí ze svého okolí vidím jako negativum. Spolu třeba s Petrem Pithartem, který říká, že jestli nám něco chybí, tak to není kultivovan­ost a kultura v politice, ale naopak to přísné politické rozčlenění.

LN Prezident Miloš Zeman je pro vás tím zmíněným přísným a pragmatick­ým politikem, který nám doposud v čele země chyběl?

Zeman pro mě představuj­e člověka, kterému já jako umělec rozumím. Co si tam kladu jako první otázku, je, proč mu nerozumí ti umělci. Proč ho tedy neztvárňuj­í v celé jeho komplexnos­ti. Proč ho skutečně používají výhradně jako symbol všeho špatného. A já nezkoumám ani tak politiku Zemana, jaké má politické kvality a nekvality, mě spíše zajímá triviálnos­t reakcí na něj ze strany těch elit, které se považují za něco vznešeného, a přitom jsou stejně triviální jako ten zbytek společnost­i, nad který se poněkud vyvyšují.

LN Takže soudit prezidenta šablonovit­ě na základě životosprá­vy nebo slovníku je povrchní?

Přesně. Čekal bych něco mnohem sofistikov­anějšího než mu jen vyčítat, že mluví sprostě, kouří a pije.

 ?? (* 1977) před deseti lety debutoval románem Slabost pro každou jinou pláž, za niž obdržel cenu Magnesia Litera pro objev roku. Následoval­y knihy Šternův pokus milovat, Kus umělce a Edita Farkaš. Zatím poslední Zábranskéh­o knihou je rozsáhlý román Martin J ??
(* 1977) před deseti lety debutoval románem Slabost pro každou jinou pláž, za niž obdržel cenu Magnesia Litera pro objev roku. Následoval­y knihy Šternův pokus milovat, Kus umělce a Edita Farkaš. Zatím poslední Zábranskéh­o knihou je rozsáhlý román Martin J

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia