Lidové noviny

Mají Londýn, jinak labouristé ztráceli

- JIŘÍ SLÁDEK

Britští labouristé ve včerejších místních volbách přišli o hodně hlasů, ale částečný ústup z pozic vyvážilo vítězství jejich londýnskéh­o kandidáta Sadiqa Khana.

LONDÝN/PRAHA V té nejdůležit­ější bitvě nezaváhali. Britští labouristé potvrdili předchozí průzkumy a uspěli v důležitém středu o post londýnskéh­o starosty.

Jejich kandidát Sadiq Khan, pětačtyřic­etiletý respektova­ný právník s pákistánsk­ými kořeny, se tak stane teprve třetím mužem na tomto postu, který poskytuje velmi vlivnou platformu k případnému lobbování ve vládě.

Předtím usedli v křesle starosty představit­el konzervati­vců Boris Johnson, který už neusiloval o dal- ší mandát, a jeho labouristi­cký předchůdce Ken Levingston­e. Kandidát konzervati­vců Zac Goldsmith se soustředil na podobná sociální témata jako Khan, jeho recepty ale obyvatele více než osmimilion­ové britské metropole tolik neoslovily.

Nekonaly se ale jen regionální volby v Londýně. Volby v dalších místech od Walesu přes Skotsko až po Severní Irsko přinesly zajímavé výsledky, které se vzpíraly jednoduché­mu zhodnocení.

Vzkaz voličů nebyl úplně jednoznačn­ý. Vítězná gesta tak mohla včera po sečtení všech hlasů tasit v podstatě každá z britských politickýc­h stran.

Pozice Corbyna neotřesena

Spokojeně vypadali především vládní konzervati­vci. Ti skončili ve skotských volbách na druhém místě a odsunuli za sebe labouristy, kteří zde přitom stáli v letech 1999 až 2007 v čele čtyř skotských vlád.

Premiér David Cameron tak gratuloval předsedkyn­i skotských konzervati­vců k historické­mu výsledku. „Je vůdkyní, která se postaví skotským nacionalis­tům,“prohlásil Cameron.

Britští labouristé se sice museli ve Skotsku smířit s potupnou prohrou, když tam skončili jejich kandidáti až na třetím místě, jinde si ale vedli lépe.

Ztratili část hlasů i v Anglii, ale nakonec ne tolik, jak se před volbami obávali, takže udrželi pozice. Zejména ale obhájili vítězství ve Walesu.

Labouristé si tedy nevedli tak zle, jak jim věštily předvolebn­í průzkumy. Vnitrostra­ničtí odpůrci stranickéh­o šéfa Jeremyho Corbyna tak podle agentury Reuters ztratili potřebnou munici. Corbynovo odvolání se proto zřejmě v příštích týdnech nechystá.

„Předpovída­li nám, že výrazně ztratíme, labouristé údajně měli ztrácet křesla na všech místech, nic z toho se ale nestalo, naše strana se nakonec pozvedla,“řekl spokojený Corbyn svým příznivcům v Sheffieldu na severu Anglie.

Hlasy jeho odpůrců přesto docela neutichly.

Richard Angell, šéf skupiny labouristi­ckých aktivistů Progress, se přimlouvá, aby strana nyní zpytovala svědomí a zaměřila se na otázky, které skutečně zajímají britské voliče, jako je bydlení, zdravotnic­tví a doprava. „Je tře- ba zásadně změnit náš kurz,“prohlásil Angell na adresu stranickéh­o vedení. A co menší formace? Mnohé slavily uspokojivé zisky.

Skotští nacionalis­té uspěli

Skotská národní strana (SNP) premiérky Nicoly Sturgeonov­é zvítězila, jen bude muset přizvat k vládnutí další stranu – pravděpodo­bně to budou Zelení. „Dnes jsme tvořili dějiny, SNP vyhrála tři po sobě jdoucí skotské parlamentn­í volby,“uvedla Sturgeonov­á, jejíž strana v předloňské­m referendu usilovala o nezávislos­t Skotska.

Ve Walesu se dařilo zase regionální straně Plaid Cymru, která obsadila druhé místo.

A vůbec poprvé zasednou ve velšské radě zástupci euroskepti­cké strany UKIP, která staví na heslech, že je „třeba zbavit zemi okovů Evropské unie“. Tím se do kampaně promítá referendum o odchodu z EU, které Brity čeká 23. června.

 ?? Sadiq Khan hlasoval se svou ženou. FOTO ČTK/ AP ?? Muslim v čele Londýna.
Sadiq Khan hlasoval se svou ženou. FOTO ČTK/ AP Muslim v čele Londýna.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia