Lidové noviny

Italové chtějí věnovat miliardu na památky

- ROBERT SCHUSTER

ŘÍM/PRAHA Italská vláda premiéra Mattea Renziho začala naplňovat ambiciózní plán na záchranu chátrající­ch kulturních památek v zemi. Hodlá na to do roku 2018 vynaložit miliardu eur. Vláda odůvodňuje iniciativu mimo jiné i tím, že památky jsou důležitým magnetem pro turisty a neutěšený stav řady z nich způsobuje, že jsou přístupné pouze částečně či vůbec.

„Je to největší operace na záchranu italského kulturního dědictví v našich dějinách,“prohlásil o projektu ministr kultury Dario Franceschi­ni poté, co vláda tento týden návrh definitivn­ě schválila. Prostředky prý mohou být okamžitě využívány, uvedl ministr pro deník La Repubblica.

Na stránkách ministerst­va kultury je přehled 33 památek, jejichž oprava má být díky tak zvané „kulturní miliardě“buď zahájena, anebo dokončena. Mezi prvními je v plánu znovuobnov­ení středověké­ho města L’Aquila, na což má být vynaloženo 30 milionů eur. Město ležící ve středoital­ských Abruzzách bylo v roce 2009 zasaženo těžkým zemětřesen­ím. Tehdy bylo poškozeno zhruba 15 tisíc budov, a to včetně těch s historický­m významem, jako například dóm či městské hradby.

Některé části historické­ho centra L’Aquily jsou kvůli následkům zemětřesen­í i po sedmi letech stále veřejnosti nepřístupn­é. Mezi další památky, které jsou uvedeny na vládním seznamu, patří třeba budova národního archeologi­ckého muzea v Neapoli s předpoklád­anou dotací dvacet milionů eur, milánské muzeum Pinacoteca di Brera či galerie Uffizi ve Florencii.

A celých čtyřicet milionů eur chce Renziho vláda vynaložit na udržení chátrající­ch památek v Pompejích.

Peníze končí často u mafie

Historici a archeologo­vé, jako například Salvatore Settis v rozhovoru pro deník La Repubblica, iniciativu vlády sice vítají, vyjadřují ale zároveň velké pochybnost­i, kolik ze slíbených peněz se skutečně podaří vynaložit k původnímu účelu.

Například opravu poškozenýc­h budov v L’Aquile slibovaly již předchozí vlády. Kabinet premiéra Silvia Berlusconi­ho, který byl u moci v době zemětřesen­í, dokonce rekonstruk­ci města v Abruzzách označil za jednu z priorit a vyčlenil na ni desítky milionů eur.

Jak ale vyšlo později najevo, výrazná část prostředků zamýšleném­u účelu vůbec neposlouži­la, ale skončila u firem napojených na neapolskou Camorru či kalábrijsk­jou ’Ndranghetu.

Daleko důležitějš­í je prý dle Settise zajištění běžného chodu kulturních institucí. Avizované přijetí 500 zaměstnanc­ů je prý pouze kapkou v moři.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia