Lidové noviny

Papež František oceněn za „odvahu a solidaritu“

- VATIKÁN

Papež František včera ve Vatikánu převzal Cenu Karla Velikého, prestižní evropské ocenění, které v minulosti získal třeba Václav Havel. František, který byl oceněn za naději a povzbuzení, které přináší Evropanům, vyzval Evropu k návratu k ideálům zakladatel­ů jednotného kontinentu.

Slavnostní­mu aktu v Apoštolské­m paláci přihlíželi přední evropští politici, mimo jiné kancléřka Angela Merkelová, král Felipe VI., šéf Evropské komise Jean-Claude Juncker, předseda Evropského parlamentu Martin Schulz či předseda Evropské rady Donald Tusk.

Pochmurný obraz Evropy

Šéfové těchto tří velkých evropských institucí den předtím vylíčili v Římě pochmurný obraz Evrop- ské unie. Osmadvacít­ka podle nich strádá chabým vedením a utápí se v nacionalis­tické politice a trpí nedostatke­m skutečných státníků. „Idea jednotného evropského státu byla iluzí,“uvedl Tusk. Zvláště skepticky se vyjadřoval Juncker. „Máme Evropany na plný úvazek, pokud jde o to brát, a Evropany na částečný úvazek, pokud jde o to dávat,“poznamenal.

Ceny Karla Velikého si laureáti tradičně přebírají v západoněme­ckých Cáchách, včerejší předání ve Vatikánu tak bylo výjimkou. Nadace, která cenu uděluje, o nositeli rozhodla loni v prosinci. Uvedla tehdy, že papež přináší Evropanům poselství naděje a je pro ně „hlasem svědomí“, který jim připomíná povinnost usilovat omír, svobodu, demokracii a solidaritu. čtk

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia