Lidové noviny

Gorily na ústupu: hrozí jim vyhubení

- MARTIN RYCHLÍK

Největší primát světa, gorila nížinná východní (neboli Grauerova), je ohrožen. Války a bezohledno­st lovců snížily jejich populaci o 77 procent za dvě dekády. Dle nejnovější­ch odhadů už žije v přírodě jen 3800 jedinců.

PRAHA/KINSHASA Domov endemickéh­o druhu goril nížinných mizí. Ve východních pralesích Demokratic­ké republiky Kongo, kde ještě v roce 1996 žilo dle odhadů na sedmnáct tisíc goril Grauerovýc­h, najdeme dnes asi jen 3800 těchto obřích primátů, lidoopů se smutným pohledem...

Zpráva, již v dubnu vydala ochranářsk­á organizace Wildlife Conservati­on Society (WCS), dokládá, že během pouhých dvou desetiletí klesla populace těchto živočichů o šokujících 77 procent!

„ Je zapotřebí cílené akce a ochrany ohrožených oblastí, aby se předešlo poklesu goril a šimpanzů. Selhání může znamenat vyhynutí goril nížinných i dalších ohrožených druhů během dalších dekád,“varuje 25stránkov­á zpráva, na níž se podíleli primatolog­ové, neziskovka Fauna and Flora Internatio­nal nebo konžský ústav ochrany přírody.

Zoufalí lidé, zoufalí lidoopi

Výzva je to důležitá, ovšem splnění nebude snadné. Populaci goril likviduje nejen rozšiřován­í zemědělstv­í – za půlstoletí se zmenšila jimi obývaná oblast z 8100 čtverečníc­h mil na 4600 mil, což je už asi jen osmina oblasti, kterou gorily v minulosti běžně obývaly.

K této civilizačn­í hrozbě se přidala i politická nestabilit­a, občanské války a bojůvky, které souží region nejméně od roku 1994, kdy z genocidou otřesené Rwandy (kde žijí rovněž deptané gorily horské) začali přecházet uprchlíci i gerily. Ohrožením jsou též doly, které mají vydělávat na různé milice, neboť horníci i vojáci loví gorily na maso, na bushmeat.

„Dopad na místní gorilí populace je následek lidské tragédie, která se odehrála na východě Konžské republiky,“uvedl v deníku The Washington Post spoluautor varovné zprávy Jefferson Hall. „Ozbrojené frakce terorizují nevinné lidi a rozdělují si válečnou kořist bez ohledu na oběti a životní prostředí,“dodává zkušený vě- dec z ústavu Smithsonia­n Tropical Research Institute.

V regionu bohatém na minerály se zvýšila důlní činnost. Těží se wolframit, coltan nebo i jiné rudy s obsahy kovů. I když jsou gorily chráněny zákonem, bývají v nestabilní zemi pochopitel­ně na mušce. Stačí jeden zásah – a více než metrákový primát nasytí mnoho dělníků, kteří obyčejně žijí v odlehlých oblastech daleko od vsí, měst a dosahu právní moci.

Zpráva WCS varuje, že z celé oblasti se vytratila vládní kontro- la, natož ochrana divoké přírody.

Kromě nížinných goril jsou v ohrožení i jejich blízké příbuzné, gorily horské, jež obývají i části Rwandy a Ugandy. Těch žije v divočině asi jen 700. Třeba hraničáři v konžském národním parku Virunga jsou vystaveni smrtelným nebezpečím, když chrání primáty před pytláky a rebely. Účet? Za posledních dvacet let tam bylo zabito již 150 rangerů.

„Vidíme to znovu a znovu, jak konžští ochránci nasazují životy, aby něco změnili,“tvrdí Hall.

Nic moc se zatím nemění. Spíše k horšímu. Grauerovy gorily byly od osmdesátýc­h letech na červeném seznamu Mezinárodn­ího svazu ochrany přírody (IUCN) jakožto „ohrožený druh“, ale nejnovější vývoj je zařadil po bok decimovaný­ch horských sester. Mezi kriticky ohrožené druhy.

240 dolů poblíž rezervací

Ochranáři se nevzdávají a volají po uzavření dolů a odzbrojení milic těžících v daných lokalitách. Vláda by prý měla zvýšit ochranu a vyhlá- sit nové rezervace s lepší podporou. Pomoci mají i vzdělávací kampaně nebo investice do ekonomické­ho rozvoje, který by nebyl závislý na těžbě poblíž rezervací. Existuje však i pozitivní příklad: v nejlépe střeženém sektoru parku Kahuzi-Biega se jedna skupina goril od roku 2000 rozrostla ze 130 na 200 jedinců. V posledních pěti letech se válčení alespoň mírně zklidnilo, ale v bezpečí rozhodně nejsou lidé ani velká zvířata. „Východní Kongo je tragédií ve všech směrech. Lidé tam už dvacet let prožívají pravé peklo,“říká Liz Williamson­ová, terénní primatolož­ka z univerzity ve skotském Sterlingu.

Podle listu The New York Times operuje na východě země kolem 69 různých armád, bojůvek a skupin, které nějakým způsobem profitují z asi tisícovky dolů či nalezišť. Společnost WCS napočítala nejméně 240 lokalit, které fungují v blízkosti rezervací. A jak známo, dělníci mívají hlad.

Na samé hraně vyhynutí

„Lidská důstojnost a dobré životní podmínky jsou neoddělite­lně spjaty s důstojnost­í a přežitím volně žijících živočichů, jako jsou gorily nížinné a ekosystémy, které je udržují,“burcuje zoolog Andrew Plumptre z Wildlife Conservati­on Society, která chrání živočichy už od svého založení roku 1895. „Činnost milic ovládající­ch doly přímo v srdci gorilí domoviny povede jinak až k jejich úplnému vyhubení,“dodává.

Poslední zástupci by snad přežili jen v zoologický­ch zahradách.

Když dostal Miroslav Bobek, ředitel pražské zoo, nedávno v LN otázku, zda mají lidé právo držet lidoopy v zajetí, odvětil: „Myslím, že té otázce musí předcházet otázka, jestli lidi mají právo zvířata vybíjet, jestli mají právo zvířata jíst, týrat. Gorily v zoo jsou v mých očích velvyslanc­i goril, jež žijí v Africe. Můžu říct, že gorily jsou jen trochu jiní lidé. A pak vám ukážu fotku uřezaných gorilích rukou, které se prodávají a jedí... Tak o čem se budeme bavit?“

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia