Lidové noviny

Naděje není koksovatel­ná

-

Boj o OKD byl hlavní a nejen ekonomicko­u událostí uplynulého týdne. Všechno probíhalo tak nějak dle předpoklad­ů. Bohužel. Podnik je v insolvenci, údajní noví majitelé podali návrh na reorganiza­ci a stále se snaží dostat ze státu peníze. Mimochodem před více než dekádou inkasoval státní rozpočet za OKD 4,1 miliardy korun, teď by měl zaplatit za vytěženou firmu rovné čtyři. To nezní jako dobrý obchod, problém jsou ale tisíce horníků jako rukojmí vlastníků a hlavních věřitelů. Od skupiny cynicky pojmenovan­é Ad Hoc Group se asi nedá čekat nic jiného. K tomu už lze dodat snad jen cynické hodnocení situace uhelné společnost­i, že naděje je nekoksovat­elná.

Moneta Money Bank vstoupila v pátek na pražskou burzu a nabídla 51 procent akcií firmy. Šlo samozřejmě o velký den pro náš kapitálový trh, nový titul vzrostl o 0,07 a celý index propadl o 2,15 procenta. Bohužel, jedna emise burzovní jaro, zdá se, nedělá.

eská národní banka v březnu vůbec neinterven­ovala proti koruně na devizovém trhu. Sedmadvace­tikorunové hranice tak zatím drží, což je jistě dobrá zpráva pro centrální banku. Horší je pořád chybějící odpověď na otázku, jak režim intervencí nakonec opustí.

Veřejné finance by měly být podle centrální banky v roce 2017 v přebytku, a to až 0,5 procenta HDP, tedy zhruba 22 miliard korun. Už loni klesl deficit na 0,4 procenta HDP, a byli jsme tak mezi šesti nejlepšími v EU. Nicméně maloobchod­ní tržby bez aut podle statistiků meziročně zpomalily. Snad jde jen o výkyv a ekonomika i výběr daní pošlapou jako dosud.

Ruská zbrojovka Kalašnikov chce rozšířit výrobu a představit se jako módní dům. Vedení závodu proslulého svým samopalem chce pod světoznámo­u značkou vyrábět vlastní oděvy amódní doplňky. Do konce roku se má v ruských městech objevit 60 firemních obchodů s módou, nabízet ovšem budou i pušky. Není pochyb o tom, že na východě to bude hit.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia