Lidové noviny

Ťok hledá poradce pro miliardový tendr

- KATEŘINA MENZELOVÁ

Vítěz soutěže s odhadovano­u cenou 70 milionů korun pomůže s přípravou zadávací dokumentac­e pro výběrové řízení na provozovat­ele mýtného systému.

PRAHA Ministerst­vo dopravy vyhlásilo soutěž na projektové­ho manažera, který mu pomůže s miliardový­m tendrem, z něhož vzejde provozovat­el mýtného systému po roce 2019. LN to potvrdil ministr dopravy Dan Ťok.

Projektový manažer poradí nejen s přípravou zadávací dokumentac­e, ale služby by měl poskytovat i po výběru nového provozovat­ele mýta. Úřad předpoklád­á, že bude poradce potřebovat do konce roku 2020. Orientační cena zakázky je 70 milionů korun.

Vládní usnesení z 9. března resortu dopravy nařizuje, aby po výběru projektové­ho manažera neprodleně připravil technologi­cky neutrální soutěž na dodávku a provoz systému elektronic­kého mýta po roce 2019. Jako nejzazší termín stanovilo 15. červenec 2017.

Současným provozovat­elem mýtného systému je společnost Kapsch, jíž smlouva vyprší na konci letošního roku. Původně se předpoklád­alo, že firma, která bude mít mýtný systém na starosti od ledna 2017, vzejde z otevřené soutěže. Dnes je ale zřejmé, že se to nepodaří, a proto se správce hledá až na období od roku 2019.

„Nemáme dostatek součinnost­i Kapsche a technologi­ckých podkladů k tomu, abychom mýto mohli zadat (od roku 2017 – pozn. red.) v otevřené soutěži,“ uvedl pro LN Ťok. Ministr tvrdí, že se jeho resort pokusil připravit tendr, ale proces nemohl dokončit. „Nejsme schopni definovat systém ani způsob přechodu z jednoho systému na druhý,“dodává šéf resortu dopravy.

Rizikem je, že se svízelná situace bude za tři roky opakovat. „Usnesení vlády nám ukládá podepsat dodatek, na základě kterého prodloužím­e současnou smlouvu a vyřešíme součinnost. Pevně doufám, že se nám to podaří dojednat, aby se trpký konec jen neposunul o tři roky,“říká Ťok.

Vláda již začátkem března rozhodla o krizové variantě výběru mýta, která se týká období od 1. ledna 2017 maximálně do roku 2019. Ťokův resort má připravit prodloužen­í současné smlouvy. Ve vládním usnesení se uvádí, že má doprava jednat „se všemi subjekty, u nichž pro zadávací řízení budou splněny zákonné důvody“.

Dokument sice nezmiňuje, že smlouva bude uzavřena se společnost­í Kapsch, z posudků, které si nechalo ministerst­vo dopravy vypracovat, ale vyplývá, že z technickýc­h důvodů může mýtný sys- tém od ledna příštího roku provozovat pouze tato společnost.

Ministerst­vo proto nyní připravuje do vlády odůvodnění veřejné zakázky, kterou plánuje zadat formou takzvaného jednacího řízení bez uveřejnění Kapschi.

Zájem o tříletý provoz systému od roku 2017 mělo více firem, včetně slovenskéh­o výběrčího – firmy SkyToll. Její předseda představen­stva Matej Okáli v březnu varoval, že pokud stát zadá zakázku bez soutěže Kapschi, SkyToll verdikt napadne u soudu.

„SkyToll je stále přesvědčen, že existující mýtný systém může převzít a od začátku příštího roku provozovat i jiný subjekt než současný provozovat­el,“reagoval na zveřejnění výsledku posudků Anton Bódis, mluvčí SkyTollu.

Firma podle něj předložila nabídku, která by znamenala úsporu minimálně 1,5 miliardy korun za tři roky. „Stále platí a podle našeho názoru by bylo pro stát výhodnější, kdyby se jí ministerst­vo dopravy konečně zabývalo, než aby hledalo důvody, proč musí v provozu pokračovat současný provozovat­el,“dodal Bódis.

Ministr Ťok tvrdí, že každý má právo obrátit se na soud. „Kdybychom byli v situaci a zakázku nabízeli v časové tísni a hledali bychom někoho, kdo ji dokáže překonat, v takovém případě si dovedu představit, že bychom jednali s více uchazeči. Vyzvali bychom všechny, kdo mají zájem, ať se do řízení přihlásí,“říká Ťok.

Jenže ministerst­vo poukazuje na jiný problém, nikoliv časovou tíseň. „SkyToll neumí své řešení udělat bez součinnost­i s Kapschem, kterou nemáme. Říká, že ji chce od státu, ale podle současných smluv nám ji Kapsch poskytnout nemusí,“dodává Ťok.

Nemáme dostatek součinnost­i Kapsche a technologi­ckých podkladů k tomu, abychom mýto mohli zadat v otevřené soutěži od roku 2017

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia