Lidové noviny

Další pokuta za kartel pro stavební firmy

Malý a velký

- BRNO TOMÁŠ PLHOŇ

Není to ani půl roku, co antimonopo­lní úřad udělil českým stavařům vůbec největší pokutu v historii, a příběh má rázem pokračován­í. Tentokrát si stavební firmy vysloužily červenou kartu, za niž by kvůli spolupráci při veřejných zakázkách měly dohromady zaplatit 278 milionů korun.

Jak včera sdělil šéf Úřadu pro ochranu hospodářsk­é soutěže Petr Rafaj, šlo o aktivity firem na Vysočině a v Jihočeském kraji.

„Koordinova­ly podávání nabídek a domlouvaly se, jakým způsobem a kdo tuto veřejnou zakázku vyhraje,“říká předseda antimonopo­lního úřadu (ÚOHS).

Nejvyšší trest – desítky milionů – dostala společnost Hochtief. Mezi pokutovaný­mi je i firma Swietelsky. Hovoří se také o společnost­ech Colas, OHL ŽS nebo Strabag. Mluvčí posledně jmenované ale prozatím odmítla komentář s tím, že o rozhodnutí nic neví.

To je každopádně zatím nepravomoc­né a od stavařů, kteří by

Mezi lidmi, kteří se kolem antimonopo­lního úřadu pohybují, se v souvislost­i s jeho historicky největším šetřením vžily přezdívky pro velký a malý kartel. Zatímco o velkém již úřad pravomocně rozhodl letos v únoru udělením pokuty 1,66 miliardy korun, v případě malého kartelu padlo první rozhodnutí teprve včera. Oba případy jsou však vzájemně propojené. více než čtvrt miliardy měli zaplatit, se dá očekávat odvolání. Na to mají lhůtu patnácti dnů.

Případ souvisí s šetřením, které trvá už několik let. Zahájilo ho anonymní udání, jež vedlo k prohlídkám v sídlech a kanceláříc­h firem.

Na začátku letošního roku pak antimonopo­lní úřad pravomocně udělil celkovou pokutu 1,66 miliardy korun kvůli několika zakázkám. Největší z nich měla být výstavba rychlostní silnice R4 zMirotic do Třebkova.

Byť šlo o největší sankci v historii, úřad původně vyměřenou pokutu snížil o stamiliony. Okolo vydání verdiktu se ÚOHS potýkal s personální nestabilit­ou. Místopředs­eda Michael Mikulík skončil ve funkci hned v březnu.

Tehdy dostaly pokutu například Skanska, Strabag nebo Eurovia, nakonec pro ně ale může skončit happyendem. Všechny firmy totiž podaly žalobu ke Krajskému soudu v Brně a pokud jen částečně zvítězí, celý případ může být promlčen. To samé hro- zí i v současné situaci, jakkoliv si je podle Rafaje ÚOHS svým rozhodnutí­m jistý a disponuje řadou usvědčujíc­ích dokumentů.

„Jde například o e-maily, kterými si zasílaly krycí nabídkové rozpočty, nalezeny byly rovněž nabídkové rozpočty konkurentů uložené v počítači dalšího uchazeče z data předcházej­ícího podání nabídek,“uvedl Rafaj. V některých případech podle něj úřad narazil i na velkou podobnost nabídek mezi uchazeči, což svědčí o jejich koordinaci.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia