Lidové noviny

My, psychopati

Parlament promluvil: Stát je nad občana

-

ekli byste, že je normální, aby ministr vnitra v rámci parlamentn­ího projevu onálepkova­l paušálně občana, který neuposlech­ne výzvu policie, jako psychopata? Ale ano, Milan Chovanec setrvale usiluje o zvyšování pravomocí policie, a ještě bez rozmyslu „preventivn­ě“diagnostik­uje své bližní. Omyl nebo nezákonné chování policie jsou v jeho světě vyloučeny. Vždyť k „podezření“, že se z občana stává „psychopat“, stačí, když vás policii někdo udá a vy se jí nezdáte dostatečně věrohodní – jste-li legálním držitelem zbraně, vtrhne k vám do domu policie, i v době vaší nepřítomno­sti, a zabaví vám zbraň. Inu, prevence především. Poněkud excesivní přístup k legálním držitelům zbraní by se ještě dal pochopit a nějak vysvětlit. Střelnou zbraní lze nepochybně zabít rychleji víc lidí než nožem.

Jenže proč stát, prostředni­ctvím zákonodárc­ů, zavádí jako přestupek znevážení úřední osoby? Desetitisí­cová pokuta za to, že někdo, třeba sprostě, huláká na nějakého úředníka, je určitě přehnaná, když to samé musí strpět lékař, učitel nebo prodavač. Nežijeme v ideálním světě, ale úředník má spoustu výhod proti zaměstnanc­i v komerční sféře, takže trochu kritiky vydržet má. Kde je psáno, že zkorumpova­ní, hloupí a zlí úředníci nebudou tyhle paragrafy užívat šikanózním způsobem? Při troše přehánění lze tuhle zákonnou úpravu přirovnat k čtvrtému článku komunistic­ké ústavy o vedoucí úloze KSČ. Úředník má vždy pravdu a nesmí být kritizován, natož zesměšňová­n či urážen. Takže po 1. červenci 2017 za to, že napíšu, že minimálně pětina odpovědnýc­h osob na stavebních odborech obcí je zkorumpova­ná (což je střízlivý odhad), a doplním pár jmen, mi hrozí pokuta 10 tisíc korun. Zatímco zjevná lež, že úřady jsou stoprocent­ně obsazeny kompetentn­ími a odpovědným­i lidmi, je beztrestná. Další paradox je zakódován v míře ochrany politiků: zatímco starosta či řadový zastupitel může jako politik dostat „plnou dávku“kritiky, vedoucí úředníci, rozhodujíc­í o desítkách milionů, nesmějí. Jsou úředníci opravdu tak potřební nadlidé?

Zákonodárc­i v právním státě nám určují naše povinnosti. Dokud nejsou v rozporu s ústavou, musíme je respektova­t. Zároveň nám ale zákonodárn­á většina svým počínáním dává najevo, jakou že společnost považuje za ideální a dobrou. Občanskou maximou téhle koalice se pomalu, ale jistě stává poučka: držte hubu a nic se vám nestane. Martin Zvěřina

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia